Saturday, March 31, 2007

Tulband

(English readers, please scroll down!)
Het heeft altijd iets van vroeger voor mijn gevoel, de tulband van oma. hoewel ik die volgens mij nooit een tulband heb zien bakken. Mijn moeder deed dat wel eens, maar ook niet zo frequent dat ik daar die associatie nou van heb. Maar ik weet niet, het heeft iets nostalgisch, van knusheid en met z'n allen een plakje van dat ding. Ik vind ze in ieder geval zeer de moeite waard, ook al kan je het beslag ook in een normale rechte cakevorm bakken, en vond het daarom wel een goed idee om de knoop maar eens door te hakken en een nieuwe tulbandvorm te kopen.

De gewone huis-tuin-en-keuken-tulbandvorm heb ik natuurlijk, maar tegenwoordig zijn er geweldige bakvormen te koop van kastelen tot kathedralen, van rozen tot lelies. En zat ik lang te dubben welke tulbandvorm het zou worden. Ik had er uiteindelijk twee gezien die me allebei wel pasten, maar aangezien het toch een klein ribje uit je lijf is moest ik me beperken tot (vond ik) één exemplaar.

Uiteindelijk heb ik voor de meest klassieke vorm gekozen de 'Bavaria' van Nordic Ware. De andere staat nu op mijn verlanglijstje tot ik besluit dat ik eindelijk bakvormen genoeg heb... zou die dag ooit komen?
Natuurlijk moest hij snel ingewijd worden en heb daarvoor inspiratie gezocht in het boek van King Arthur en een recept gevonden dat met een aantal aanpassingen een goede start leek om een prachtige tulband mee te bakken.


Sinaasappeltulband
160 g fijn volkorenmeel
200 g bloem
2 tl bakpoeder
snufje zout
225 g boter (of margarine), op kamertemperatuur
340 g suiker
4 eieren
225 g (volle of halfvolle) melk
1 el sinaasappelrasp
1 tl sinaasappelolie (optioneel)
50 g gekonfije sinaasappel, gehakt

voor de siroop:
100 ml sinaasappelsap
2 tl sinaasappelrasp
140 g suiker

Vet de tulbandvorm in en bebloem hem. Verwarm de oven voor op 180ºC.

Klop de boter en de suiker luchtig en voeg één voor één de eieren erbij en klop het elke keer goed door. Meng de melen, zout en bakpoeder met elkaar. En klop dit in delen om en om met de melk erdoor. Roer de sinaasappelolie, -rasp en gekonfijte gehakte schil erdoor.

Schep het beslag in de vorm en bak ongeveer een uur in de oven. Een satéstokje (of iets dergelijks) moet er droog uitkomen.

Maak ondertussen de siroop. Doe alle siroopingrediënten in een pan en verhit dit al roerend tot de suiker is opgelost.

Haal de tulband uit de oven en laat nog een aantal minuten zo afkoelen. Stort dan de tulband op een rooster,waar je een groot bord of bakblik onder zet. Giet nu langzaam de siroop over de nog hete tulband. En doe dat daarna nog een aantal keren met de siroop die nu op het onderbord is gelopen. Laat daarna volledig afkoelen.

En hoe bewaar je nou zo'n tulband? Ik wikkelde ze soms in plastic of zette er een grote schaal overheen. Dat wil redelijk. Maar bij mijn bestelling van de vorm zag ik een 'tulbandbewaardoos', die vond ik geweldig en heb hem er meteen bij besteld. Heél handig in gebruik!

***********************************************

Bundtcake

I really love Bundtcakes. They give me a sense of nostalgia, memories of my granny..although I don't really remember her baking Bundtcakes in any form. I've got the normal (cheap) bundtcakeform, but there are so many great shapes (especially from Nordic ware) that I wanted to buy another one for a long time...they're not cheap so it took a while before I decided to buy one and choose one. I preferred two, but could only buy one, because I also bought a bundtcakeholder that also was not really cheap. I finally decided to start with the more classic one, the "Bavaria", which I really really love, and put the other one on my wish-list for sometime in the future. Unless I decide that I now really have enough bakingtrays, -tins and -forms. Do you think that that day will ever come? Can one have to much bakingtins I wonder?
Of course I had to make a bundtcake right away. I search and adapted a very nice recipe from King Arthur's 'Whole grain baking book'.

Orange Bundt Cake
(yield: a 10-cup Bundt cake)
2 cups Whole wheat pastry flour
1 1/2 cups unbleached all-purpose flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 cup unsalted butter (or margarine), softened
1 3/4 cups sugar
4 eggs
1 cup milk
1 TBSP grated orange zest
1/2 cup candied orangepeel, chopped
1/2 tsp orange-extract or -oil

Syrup:
1/2 cup orange juice
2 tsp orange zet
3/4 cup sugar

Grease and flour the bundtform. Preheat the oven to 350ºF.

Beat the butter and sugar together until light and fluffy. Beat in the eggs one at the time. Mix the flours, salt and baking powder and add in 3 times, alternating with the milk. Stir in the orange extract, zest and candied peel.

Bake in the oven for about 1 hour. Let it rest in the form for a minute or 5 when you take it out of the oven. After that cover with rack and invert. Place a dish or something under the coolingrack, so you can collect the syrup later.

Make the syrup bij heating al the ingredients in a pan until the sugar is dissolved. Pour this over the hot cake. Repeat with the syrup that collects in the dish underneath .
Let cool and enjoy.

Thursday, March 29, 2007

Een kistje aardbeien

(In English...please scroll down)
Tja en daar stond ik dan met het kistje aardbeien. Eerst maar eens de kroontjes eraf. Natuurlijk verdwenen er zo een hele boel rechtstreeks in de mondjes die open langs het aanrecht kwamen schuiven. Daarna nog wat boterhammen en beschuiten eronder en zo slinkt de berg al wat.

Toen heb ik een flink deel in plakjes gesneden en ze in mijn droogapparaat gelegd om te drogen. Het apparaat staat in de garage/bijkeuken en ik kan wel zeggen dat het een genot was daar af en toe binnen te lopen, zo lekker ging het daar ruiken. Na een aantal uren draaien werden dat inderdaad mooie gedroogde plakjes aardbei. Dan zie je pas uit hoeveel vocht een aardbei bestaat, want ik hield uiteindelijk maar een klein bakje over; een soort aardbeienchips. Daar ga ik dan later weer eens wat mee doen als er geen aardbei te krijgen is.

Toen kwam het dringende verzoek om aardbeienijs te maken. Ja alweer ijs dus, maar daar zijn ze hier echt gek op. En als je zelf aardbeienijs maakt, lust je dat ijs uit de winkel echt niet meer. Bovendien kan je het snel maken (of wat omslachtiger) én er zijn diverse methodes. Natuurlijk kan je aardbeienroomijs maken, maar vaak vinden wij een sorbet nog lekkerder omdat je dan nog meer fruitsmaak proeft. Bovendien kan de zoon met zijn koemelkallergie dan ook meeëten omdat er in een sorbet natuurlijk geen melk zit.

Ook sorbets kan je op verschillende manier maken...ik heb toen maar meteen twee variaties gemaakt:


Aardbeiensorbet 1
(ruim 1 liter)
Dit is de eenvoudigste manier van de twee:

500 g aardbeien (gewassen en zonder kroontje)
100 g suiker
sap van 1 citroen
sap van 1 sinaasappel

Doe alles in een blender of keukenmachine en pureer het.
Giet het dan in een ijsmachine en laat het draaien tot het stevig is. Doe het dan in een diepvriesdoos en laat het nog een paar uur in de vriezer voor serveren.
Deze sorbet is héél fruitig en ontzettend lekker.
________________________________________

Aardbeiensorbet 2
( ± 1 liter)
Deze sorbet vraagt wat meer tijd en is luchtiger van structuur en lichter van kleur door toevoeging van eiwit. (minder geschikt dus voor kwestbare mensen als ouderen, zwangeren en kinderen)

500 g aardbeien (gewassen en zonder kroontje)
50 g suiker
75 g water
1 eiwit

Doe het water en de suiker in een pannetje en verwarm het al roerend tot de suiker is opgelost. Breng het tot het kookpunt en laat het daarna afkoelen.
Pureer de aardbeien in de blender met de afgekoelde suikersiroop en zet dit mengsel een paar uur in de koelkast. Je kunt nu om het nog zachter te maken dit mengsel door een fijne zeef drukken om de zaadjes er (of gedeeltelijk..afhankelijk van hoe fijn de zeef is) uit zeven. Zelf heb ik dit hier ook gedaan met een medium zeef, een grootste deel van de zaadjes ging er uit.

Giet het dan in een ijsmachine en laat het draaien tot het net begin op te stijven.
Klop het eiwit in een bakje lichtjes op en giet dat erbij. Laat nu verder draaien tot het stijf genoeg is. Dan weer in een diepvriesdoos scheppen en nog een paar uur in de vriezer zetten voor serveren.
_____________________________________
Tja en welke van deze twee is nou het lekkerste?? Dat is een moelijke vraag.
Sorbet nr.1 is het fruitigste en het puurste qua smaak. Sorbet nr. 2 is heel zacht, het voelt bijna als softijs in je mond.
Dat is dus net wat je zelf het lekkerste vindt, maar ik weet zeker: als je van aardbeien houdt, dan blijven beide variaties niet lang in de vriezer!!!

Nou, nou en toen waren de aardbeien nog niet helemaal op!
Maar veel waren er niet meer, en omdat de blender toch al gebruikt was om al die aardbeien te pureren....nog maar snel even een lekkere milkshake maken dan.

Het circus is voorbij, anders zou ik nog een kratje gaan halen, want ik had nog aardbeiencake, aardbeientaart en... en.... willen maken. Ik denk dat ik binnenkort maar eens naar de markt ga, daar hebben ze vast ook wel van die kistjes denk je niet?

**************************************************************

A small case of Strawberries

So once upon a time I bought myself a case of strawberries. I had just one afternoon to use them, because they were very ripe (just right) and the next day we were not at home.
Of course we started by eating a whole lot just like that. Later we covered sandwiches and 'beschuit' (a dutch speciality a crisp twice baked round sandwich, well sort of) with them sprinkled with icing sugar. A very nice lunch!

About a pound was sliced and put in the fruitdryer that went very well. It realy showed how much water there is in strawberries, they came out as very thin chips. So I'll make something with that when there's no fresh strawberry in sight.

The kids had an urgent request to make some ice cream..yes again... they're very fond of ice cream over here! Of course there are many ways to make ice cream, but generally speaking we like sorbet-ice the best, because it's more fruitier. And our son can eat it together with us, because he's allergic to milk, and in sorbets there's no milk of course.
But to be a bit fancy, I made two variaties:

Strawberry Sorbet # 1
(about 1 quart)

4 cups strawberries, hulled
1/2 cup sugar
juice of 1 orange
juice of 1 lemon

Put everything in a blender until it's all mashed. Then let it turn in your ice machine (as described in the manual).

Scoop it into a pastic container and freeze for a few hours more before serving.
This is a very fruity sorbet.


A bit more looking after takes # 2

______________________________

Strawberry Sorbet # 2
(about 1 quart)
4 cups strawberries, hulled
1/4 cup sugar
1/4 water
1 egg white

Make a syrup with the sugar and the water by heating them both and thus dissolving the sugar in the water. Take it of the heat and put in a blender with the strawberries. Purée it until it's smooth.
Here you can make the ice even silkier, by straining the strawberry mixture through a fine sieve. This will get rid of the seeds more or less, depending on the sieve.
Put it in the refrigerator to cool completely.

Pour in into your ice machine and let it turn. After about 10 minutes, you whisk the eggwhite lightly with a fork and put it into the icecream. Let it turn until it's thick and place it in a plastic container in the freezer.

This ice cream is softer en airier because of the eggwhite. And has less calories because it contains less sugar.
So the choice is up to you. Enjoy!
_________________________________________

We still had some strawberries left... so we made some quick milkshakes and then they were gone. And I still wanted to make some strawberry pie, strawberry cake and.. I guess I have to take a trip to the market one of these days, I'm sure they'll have some more cases there...

Sunday, March 25, 2007

Circus

(sorry just in dutch this time)

Ik vertel eigenlijk niet zo vaak over de gewone dingen in mijn leven; het zijn eigenlijk meestal recepten met korte inleiding. Dat komt omdat ik me altijd afvraag of mensen wel op mijn gewone dingen zitten te wachten; maar ja dat zal wel de aard van het beestje zijn. Vandaag dan toch eens een kijkje achter de schermen. En een verrassende mededeling: Ik ben namelijk gek op circus.

Mensen die mij een beetje kennen kijken nu verbaasd: 'je bent toch helemaal geen circustyp?!' Maar mensen die mij goed kennen, die snappen meteen dat het niet over een gewoon circus gaat, maar over het 'prijzencircus' dat afgelopen zaterdagmorgen om 8.00 van start ging bij V&D.

Het is een afwijking misschien, maar ik verheug me op de folder...ben teleurgesteld als er niet iets in staat waar ik werkelijk om 8.00 uur voor op de stoep moet staan. En dat is helemaal zo, als een enkele keer het zo dramatisch is, dat ik er zelfs niet eens heen hoef. Maar deze keer dus wel...vrijdagavond al aangekondigd dat ik zaterdag 's morgens vroeg weg moest. De kinderen wilden graag mee. Zaterdagochtend bleek de oudste toch geen puf te hebben uit bed te komen (ze had later spijt, maar ja...) dus stapte ik met onze jongste in de auto. Buggy achterin...nee niet voor het kind, want die moet lopen (en als het even kan de buggy duwen), maar om de boodschappen te vervoeren. We gaan op tijd (het werd 9 uur), niet omdat ik bang ben dat alles weg is, maar omdat het er zo verstikkend, afschuwelijk druk wordt na 10 uur/half elf, dat je snel wilt vluchten, ja zelfs ik.

Ik heb een lijstje waar ik me redelijk strak aan houd. Gelukkig kan ik sommige dingen niet vinden, heb later geen zin meer om terug te lopen of het valt in het echt gewoon tegen, dus dat scheelt dan alweer. Maar wat dacht je van deze leuke laarzen, voor als ik in de tuin moet werken. Mijn oude (een maatje kleiner en dus eigenlijk te krap) worden al bijna ingepikt door onze dochter. Ik heb overigens de voorste gele gekocht. Groen en roze zijn niet echt mijn kleuren.
Maar wat deze keer vooral leuk was, dat er etenswaren te koop waren. Vaak is dat niet zo, omdat er hier geen "le Marche"-afdeling is. Gelukkig doen ze er tegenwoordig alles aan om toch alle aanbiedingen paraat te hebben.

En dus verdwenen (na betaling uiteraard!) in mijn tassen aan de buggy o.a.; heerlijke buffelmozzarella, kaasbroodjes, kip-kerrie salade en een enorme doos trekdrop, je weet wel die drop waar je echt lekker zwart/grijze tanden van krijgt. Ik had niet veel tijd om te bakken natuurlijk dus kijk links eens even naar deze likkebaardende selectie van Baklava.

Nog zo'n flinke streng knoflook...dat wordt knoflook eten hier! En een kistje heerlijke (Spaanse) aardbeien. En ondertussen waren de zoon en ik wel moe in de benen, maar we zijn ook nog naar de markt gesjokt om vis te halen...want het was ondertussen lunchtijd. Jongste zoon; je bent een dappere held zo lang met je moeder te shoppen, petje af!

En aangezien ik vandaag (zondag) wist dat we er de hele dag niet zouden zijn, moest ik meteen wat met die hele mooie aardbeien doen...nou ja dan was ik 's middags tenminste ook van de straat. En met zo'n hele kist kan je héél wat doen.......maar dat hoor je de volgende keer.

Friday, March 23, 2007

IJs met ricotta

(english? Please scroll down)

Dan nog even wat anders met ricotta, het laatste beetje wat ik nog over had. Ricotta-honing ijs. In Italië zie bij ricottataarten vaak de combinatie met pijnboompitten. Daarom heb ik voor dit pijnboomhoning gebruikt. Bij vlagen heeft de Aldi van die knijpflesjes met verschillende soorten honing in de verkoop en daarbij zit ook vaak deze pijnboomhoning. Maar je kunt het ook met andere honing maken natuurlijk.

Ricotta-honing ijs
(± 1 liter)
2 eieren
50 g suiker
100 ml (pijnboom)honing
1 tl vanille-extract
250 g ('volle melk')ricotta
250 ml volle melk
250 ml slagroom, licht opgeklopt
30 g pijnboompitten, geroosterd

Klop de suiker, honing en de eieren tot een dikke crème. Roer daarna luchtig de melk, ricotta en slagroom erdoor en laat het in een ijsmachine draaien. Doe het dan in een diepvriesdoos en laat het een paar uur verder opstijven.
Serveer met de geroosterde pijnboompitten en wat honing.

****************************************************
Well I just had a small amount left over from the ricotta-pie so I've made some delicious ricotta-honey ice cream. A lot of ricotta pies in Italy are garnished with toasted pinenuts and so is this ice cream. Therefor I've used pine-honey, which is sometimes available here at the Aldi-shop. But you can also use your own favorite kind of honey.

Ricotta-Honey ice Cream
(33.8 fl. ounces/1 Litre)


2 eggs
1/4 cup sugar
1/3 cup + 1 TBSP (pinenut-)honey
1 tsp vanilla-extract
250 g ricotta
250 g semi-skimmed milk
250 g whipping cream, lightly whipped
30 g pinenuts, toasted; for serving

Whisk the eggs, sugar and honey to a thick cream. Add the ricotta, milk and lightly whipped cream and mix. Pour in your ice machine and let it turn until its thickened. Put in a plastic container
in the freezer. After a few hours it can be served. Serve with the toasted nuts and some honey.



(adapted from "IJs & Sorbets"-P. Cuthbert/L.C. Wilson)

Tuesday, March 20, 2007

Taart met ricotta

(in english? Please scroll down)

In de koelkast stond ondertussen een flinke bak ricotta en dus ben ik eens wat gaan maken met die 'volle melk ricotta', die zo ook wel genoemd wordt omdat échte originele ricotta gemaakt wordt van het restproduct van kaasmaken; nl. de wei. Daar zitten nauwelijks meer vetten in en deze is daardoor wel wat anders...maar misschien voor het bakken en verwerken in recepten juist wel extra lekker romig! Toch een goed alternatief voor bijvoorbeeld een heerlijke taart met ricotta...

Crostata di ricotta
(ricotta taart)

Deeg:
300 g tarwebloem
50 g boter, gesmolten en afgekoeld
2 eieren
5 el suiker
1,5 tl bakpoeder
1 el citroenrasp

Vulling:
500 g (gewone of 'volle melk') ricotta
1 ei
3 el suiker
2 el cacaopoeder (niet gezoet)
2 el cognac of rum
20 g geraspte extra pure chocolade

Verwarm de oven voor op 180ºC.

Deeg: Roer in een kom de bloem met bakpoeder, suiker, eieren, citroenrasp en gesmolten en weer afgekoelde boter door elkaar en kneed er snel een soepel deeg van. Rol het uit en bekleed er een ingevette quiche of taartvorm mee (ongeveer 24 cm ø).

Vulling: Meng in een kom alle ingrediënten voor de vulling tot het een egaal mengsel is. Giet het in de vorm op het deeg en strijk het glad. Heb je wat restjes deeg over kan je bijv. een roosje of wat blaadjes maken en die op de ricotta leggen (hoeft natuurlijk niet). Je kunt ook met een vork wat zig-zag patronen maken in de bovenlaag.

Bak 30-40 minuten in de oven. De korst van het deeg moet lichtgoud-bruin zijn. Laat de taart helemaal afkoelen voor het aansnijden. Je kunt de (afgekoelde) taart nog een dag of 2-3 in de koelkast -afgedekt met plastic folie- bewaren.







***************************************

With the ricotta made with the recipe from Becks 'n Posh I've baked an Italian ricotta pie. And although it's technically a ricotta (it's is heated for the second time) it's probably better to call this a 'whole-milk ricotta'. Originally it's made only from the whey, that's left over from cheesemaking, this is of course fattier and creamier. But then again that's what tastes very good in baked goods, such as this pie. You can always make it with normal ricotta, the recipe stays the same. Happy Baking!

Crostata di ricotta
(yield 1 (9 1/2") pie)


dough:
2 cups + 2 TBSP all-purpose flour
50 g butter, melted and cooled back to roomtemperature
2 eggs
5 TBSP sugar
1 1/2 tsp baking powder
1 TBSP grated lemonrind

filling:
500 g ricotta
1 egg
1 TBSP sugar
1 TBSP cocoapowder (unsweetened)
2 TBSP brandy of rum

20 g (70% cocoa or more) bitter chocolate, grated

Preheat the oven to 360ºF

Dough:
Mix the flour and baking powder, eggs, sugar, grated lemonrind and butter in a bowl until it comes together and form it into a smooth dough. Roll out the dough and line a greased shallow round baking dish with the dough (9 1/2" ø )

Filling: Mix all the ingredients for the filling to a smooth paste. Pour the mixture on the dough and take a knife to smooth out the top. If you have some leftover dough, you can make a little rose or leave or other decoration of it to place in the middle of the pie. You can also make some lines with a fork.

Bake in a preheated oven for about 30-40 minutes. The rim of the dough should be light golden brown. Take the pie out of the oven to cool on a wire rack. Let cool completely before cutting.
Buon Appetito!!!

TIP:If you cover the pie with clingfilm, you can keep it in the fridge for about 2-3 days.

Sunday, March 18, 2007

Experiment 2 met ricotta

(english readers, please scroll down)
Ik was al eens eerder bezig geweest om zelf ricotta te maken, die zo smaakt als de verse in Italië... nou ja dat experiment mislukte dus jammerlijk helaas. Tot ik onlangs de tip van Baking Soda kreeg eens langs te gaan bij de site van Becks 'n Posh die ook zelf ricotta hadden gemaakt en die iedereen die het at roemde dat het smaakte alsof het verse ricotta uit Italië was. Nou ja, dat heb ik eerder gehoord en dat bleek niet te kloppen. Dus eerst proeven, dan geloven. Ze starten in ieder geval niet met dezelfde ingrediënten, dus dat was hoopvol.

Verse Ricotta
3 liter volle melk
0,75 liter karnemelk


Voorbereiding: zet een zeef klaar en leg daarin 2 of 3 lagen kaasdoek. Leg ook vast binnen handbereik: een dik ("postbode"-)elastiek en een of twee wasknijpers.

Doe beide ingrediënten in een grote pan en breng het al roerend langzaam aan de kook. Als de melk warm is, stop je met roeren. Wanneer het mengsel tussen 78 en 82ºC is zal het gaan schiften.
Neem de pan van het vuur en schep de klonterige melkdelen met een schuimspaan in de zeef met kaasdoek. Je kunt ook langzaam alles erin schenken. Laat zo eerst het meeste vocht uitlekken en neem dan de punten van de kaasdoek bij elkaar en bind dit stevig vast met het elastiek. Nu kan je het boven bijv. de gootsteen hangen. Afhankelijk van je deurgreepjes kan je met wasknijpers het hele geval aan een deurgreep vastmaken boven de gootsteen of met een bak eronder om het verder te laten uitlekken. Ik denk dat het het niet langer dan een uur moet laten uitlekken anders wordt het te droog. Schep de ricotta in een bakje en zet in de koelkast. Je krijgt van dit recept ongeveer 800-900 gr (afhankelijk van de uitlektijd)

Smaak: Ja dit vind ik een goed recept. Het is niet precies zo als vers gekocht in Italië, daar gaat toch niets boven. Maar qua smaak benadert het dat wel vrij goed. Voor een paar euro heb je zo ongeveer 800 -900 gram ricotta, dat is toch goedkoper dan die bakjes die je bij de supermarkt koopt. Het is snel gemaakt. Maar je kunt het niet zolang bewaren, het advies is "Eet het zo vers" mogelijk...of bak er wat mee! Dat laat ik de volgende keer zien.

*************************************************
Well I made ricotta before...or tried to. In those days I didn't translate in english so there's no nead for a reference to that post. But to make a long story short...it was nothing like ricotta. Recently Baking Soda (of Bake my day) tipped me off that there had ricotta been made on the blog of Becks 'n Posh. So I gave it a go.
English readers can read the recipe on Becks 'n Posh's blog, for dutch speaking readers I gave a dutch version above. And I must say this was really good, well...not exactly like fresh in Italy, you just can't beat that. But it came very close. It had a good smell, lightly sweet, it's very quick to make at a fraction of the cost of ricotta in those tubs you can buy overhere in the supermarkets.
I got about 800 grams of ricotta out of the amounts I've used...so I'll make something nice with that next time. See you then!

Friday, March 16, 2007

gevulde koolrolletjes

(Sorry this one is not in English.)

Ik vind het vaak lastig als ik kook om het allemaal te onthouden wat ik erin doe...en dat is natuurlijk wel handig als je het op een blog wil zetten. Maar ik kook vaak op gevoel, doe van alles bij elkaar wat ik zie staan. Ik pak wat uit de koelkast en zie iets anders en denk: "hé dat is er ook lekker bij".
Ook het kruiden is gewoon op het oog, gevoel en naar smaak. Ik zit niet eerst een theelepeltje halfvol te doen voor ik het erin gooi, gewoon strooien maar! Het komt altijd goed eigenlijk. Ik denk dat de meeste mensen zo koken. En als ik dan ook iets maak waarvan ik denk, dat kan ik wel op mijn blog zetten, moet ik heel erg opletten dat ik niet iets vergeet op te schrijven, wat ik er ondertussen door heb gedaan. Dit recept heb ik gelukkig al vaker gemaakt (alhoewel het nooit precies hetzelfde wordt) en daardoor is het wat makkelijker te onthouden. Het recept valt onder de noemer 'gezond'; natuurlijk vanwege de groente, maar ook omdat er weinig vet in zit. Ik kan me zo voorstellen dat het ook erg lekker zou zijn met een bechamelsaus erover en een lekkere laag gegratineerde kaas, maar ja soms moet het ook eens anders.


Gevulde koolrolletjes (4 pers)

1 grote groene kool
250 g mihoen
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
2 tenen knoflook, heel fijn gehakt
1 medium ui, gehakt
1 winterwortel, geraspt
100 g taugé
400 g mager rundergehakt (of tartaar)

1/4 tl komijn
1 tl sereh
1/2 tl laos (galanga)

flinke snuf cayennepeper
paprikapoeder
± 5-6 dl groente of kippenbouillon
peper en zout
2 el bloem

Haal zoveel mogelijk bladeren heel van de groene kool. Je kunt dit het makkelijkst doen door de kool onder de kraan te houden en het water tussen het buitenste blad en de kool te laten lopen, zo breek het blad niet snel, maar komt het wel los. Blancheer deze bladeren (niet te veel tegelijk) een minuut of 3-4, haal ze uit het kokende water met een schuimspaan en leg ze in een vergiet om uit te lekken. Je houdt het middendeel van de kool over, omdat de bladeren op een gegeven moment te klein worden, dat kan je ergens anders voor gebruiken.

Bak het gehakt rul met peper en zout naar smaak, bak de ui en knoflook mee en naar een paar minuten ook de wortel en bleekselderij. Fruit dit alles een paar minuten, voeg de cayennepeper, laos, komijn, sereh en taugé toe. Laat het mengsel van het vuur af wat afkoelen.

Wel de mihoen in kokend water (volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking) en meng dit met het groente/gehaktmengsel.

Rolletjes maken: Snijd het onderste deel van de middenstronk uit het koolblad, leg in het midden een flinke schep van de vulling, vouw de 2 punten (waar je net de stronk uit verwijderd hebt) om de vulling, vouw dan de zijkanten om de vulling en rol het geheel dan verder op.

Leg de rolletjes strak naast elkaar in een ovenschaal tot de schaal vol zit. Bestuif de rolletjes met de bloem en giet er dan dan bouillon over tot de rolletjes nét onderstaan. Strooi wat paprikapoeder over de bovenkant.

Zet de ovenschaal ongeveer 30-40 minuten in een voorverwarmde oven van 200ºC. Serveer warm. Als je wat van de vulling over hebt, geef je die er los bij. Eet smakelijk.