Thursday, March 29, 2007

Een kistje aardbeien

(In English...please scroll down)
Tja en daar stond ik dan met het kistje aardbeien. Eerst maar eens de kroontjes eraf. Natuurlijk verdwenen er zo een hele boel rechtstreeks in de mondjes die open langs het aanrecht kwamen schuiven. Daarna nog wat boterhammen en beschuiten eronder en zo slinkt de berg al wat.

Toen heb ik een flink deel in plakjes gesneden en ze in mijn droogapparaat gelegd om te drogen. Het apparaat staat in de garage/bijkeuken en ik kan wel zeggen dat het een genot was daar af en toe binnen te lopen, zo lekker ging het daar ruiken. Na een aantal uren draaien werden dat inderdaad mooie gedroogde plakjes aardbei. Dan zie je pas uit hoeveel vocht een aardbei bestaat, want ik hield uiteindelijk maar een klein bakje over; een soort aardbeienchips. Daar ga ik dan later weer eens wat mee doen als er geen aardbei te krijgen is.

Toen kwam het dringende verzoek om aardbeienijs te maken. Ja alweer ijs dus, maar daar zijn ze hier echt gek op. En als je zelf aardbeienijs maakt, lust je dat ijs uit de winkel echt niet meer. Bovendien kan je het snel maken (of wat omslachtiger) én er zijn diverse methodes. Natuurlijk kan je aardbeienroomijs maken, maar vaak vinden wij een sorbet nog lekkerder omdat je dan nog meer fruitsmaak proeft. Bovendien kan de zoon met zijn koemelkallergie dan ook meeëten omdat er in een sorbet natuurlijk geen melk zit.

Ook sorbets kan je op verschillende manier maken...ik heb toen maar meteen twee variaties gemaakt:


Aardbeiensorbet 1
(ruim 1 liter)
Dit is de eenvoudigste manier van de twee:

500 g aardbeien (gewassen en zonder kroontje)
100 g suiker
sap van 1 citroen
sap van 1 sinaasappel

Doe alles in een blender of keukenmachine en pureer het.
Giet het dan in een ijsmachine en laat het draaien tot het stevig is. Doe het dan in een diepvriesdoos en laat het nog een paar uur in de vriezer voor serveren.
Deze sorbet is héél fruitig en ontzettend lekker.
________________________________________

Aardbeiensorbet 2
( ± 1 liter)
Deze sorbet vraagt wat meer tijd en is luchtiger van structuur en lichter van kleur door toevoeging van eiwit. (minder geschikt dus voor kwestbare mensen als ouderen, zwangeren en kinderen)

500 g aardbeien (gewassen en zonder kroontje)
50 g suiker
75 g water
1 eiwit

Doe het water en de suiker in een pannetje en verwarm het al roerend tot de suiker is opgelost. Breng het tot het kookpunt en laat het daarna afkoelen.
Pureer de aardbeien in de blender met de afgekoelde suikersiroop en zet dit mengsel een paar uur in de koelkast. Je kunt nu om het nog zachter te maken dit mengsel door een fijne zeef drukken om de zaadjes er (of gedeeltelijk..afhankelijk van hoe fijn de zeef is) uit zeven. Zelf heb ik dit hier ook gedaan met een medium zeef, een grootste deel van de zaadjes ging er uit.

Giet het dan in een ijsmachine en laat het draaien tot het net begin op te stijven.
Klop het eiwit in een bakje lichtjes op en giet dat erbij. Laat nu verder draaien tot het stijf genoeg is. Dan weer in een diepvriesdoos scheppen en nog een paar uur in de vriezer zetten voor serveren.
_____________________________________
Tja en welke van deze twee is nou het lekkerste?? Dat is een moelijke vraag.
Sorbet nr.1 is het fruitigste en het puurste qua smaak. Sorbet nr. 2 is heel zacht, het voelt bijna als softijs in je mond.
Dat is dus net wat je zelf het lekkerste vindt, maar ik weet zeker: als je van aardbeien houdt, dan blijven beide variaties niet lang in de vriezer!!!

Nou, nou en toen waren de aardbeien nog niet helemaal op!
Maar veel waren er niet meer, en omdat de blender toch al gebruikt was om al die aardbeien te pureren....nog maar snel even een lekkere milkshake maken dan.

Het circus is voorbij, anders zou ik nog een kratje gaan halen, want ik had nog aardbeiencake, aardbeientaart en... en.... willen maken. Ik denk dat ik binnenkort maar eens naar de markt ga, daar hebben ze vast ook wel van die kistjes denk je niet?

**************************************************************

A small case of Strawberries

So once upon a time I bought myself a case of strawberries. I had just one afternoon to use them, because they were very ripe (just right) and the next day we were not at home.
Of course we started by eating a whole lot just like that. Later we covered sandwiches and 'beschuit' (a dutch speciality a crisp twice baked round sandwich, well sort of) with them sprinkled with icing sugar. A very nice lunch!

About a pound was sliced and put in the fruitdryer that went very well. It realy showed how much water there is in strawberries, they came out as very thin chips. So I'll make something with that when there's no fresh strawberry in sight.

The kids had an urgent request to make some ice cream..yes again... they're very fond of ice cream over here! Of course there are many ways to make ice cream, but generally speaking we like sorbet-ice the best, because it's more fruitier. And our son can eat it together with us, because he's allergic to milk, and in sorbets there's no milk of course.
But to be a bit fancy, I made two variaties:

Strawberry Sorbet # 1
(about 1 quart)

4 cups strawberries, hulled
1/2 cup sugar
juice of 1 orange
juice of 1 lemon

Put everything in a blender until it's all mashed. Then let it turn in your ice machine (as described in the manual).

Scoop it into a pastic container and freeze for a few hours more before serving.
This is a very fruity sorbet.


A bit more looking after takes # 2

______________________________

Strawberry Sorbet # 2
(about 1 quart)
4 cups strawberries, hulled
1/4 cup sugar
1/4 water
1 egg white

Make a syrup with the sugar and the water by heating them both and thus dissolving the sugar in the water. Take it of the heat and put in a blender with the strawberries. Purée it until it's smooth.
Here you can make the ice even silkier, by straining the strawberry mixture through a fine sieve. This will get rid of the seeds more or less, depending on the sieve.
Put it in the refrigerator to cool completely.

Pour in into your ice machine and let it turn. After about 10 minutes, you whisk the eggwhite lightly with a fork and put it into the icecream. Let it turn until it's thick and place it in a plastic container in the freezer.

This ice cream is softer en airier because of the eggwhite. And has less calories because it contains less sugar.
So the choice is up to you. Enjoy!
_________________________________________

We still had some strawberries left... so we made some quick milkshakes and then they were gone. And I still wanted to make some strawberry pie, strawberry cake and.. I guess I have to take a trip to the market one of these days, I'm sure they'll have some more cases there...

6 comments:

Anonymous said...

Dat ziet er lekker uit, Lien! Het doet mij verlangen naar een ijsmachine ;-) Prachtige foto's ook.

Anonymous said...

Het wordt toch te gek he, nou vind ik dat ik ook al een ijsmachine "moet". Niet goed voor de lijn hoor de blogs. Laat ik even in het midden wat voor lijn, die van mijn portemonnee slinkt en die van mijn heupen...nou ja!
En echt prachtige foto's!!

Lien said...

Even ter verduidelijking; ik heb geen losse ijsmachine, maar een kom (die je vooraf in de vriezer moet zetten), met roerding en deksel die ik op mijn Kenwood gebruik. Dus wie weet is dat ook wat voor jou Baking? Misschien heeft de ktichenaid dat ook wel, zou me niets verbazen. Het neem niet zoveel ruimte in beslag als wéér zo'n machine (en kost waarschijnlijk ook minder)

Anonymous said...

Oooh, wat ziet dat er allemaal lekker uit! Sorbetijs-mmm. Ik ga maar eens een blik over de schutting werpen om te zien hoe het met de aardbeienplantjes van de buurman gesteld is...( die aardige buur geeft daar zomers nml. veel van weg :-)

Ellen said...

Oh oh, wat een heerlijkheid allemaal. Echt balen dat ik geen ijsmachine heb zeg. Ik heb wel eens ijs gemaakt, een bak met een vork in de vriezer en dan iedere keer omroeren. Het ging wel hoor, maar ja, het is geen machine he ;o)
En Lien, dat vocht wat je in de droogmachine opvangt, zou je dat nog ergens voor kunnen grbuiken? Door een cake of shake ofzo?
Maar in ieder geval ziet je ijs er súperlekker uit!!!
(hihi, de 'word verification' die ik over moet tikken, begint met ysop..., haha)

Lien said...

Hoi Ellen, de droogmachine vangt geen vocht op, hij droogt met warme lucht, daarom ruikt het dan ook zo lekker waar dat ding staat te blazen.
Met een vork wil het ook, maar het is lastig eraan te denken én het wordt toch minder luchtig. Maar als je in de buurt bent kom je maar een ijsje halen. :-)