Saturday, March 31, 2007

Tulband

(English readers, please scroll down!)
Het heeft altijd iets van vroeger voor mijn gevoel, de tulband van oma. hoewel ik die volgens mij nooit een tulband heb zien bakken. Mijn moeder deed dat wel eens, maar ook niet zo frequent dat ik daar die associatie nou van heb. Maar ik weet niet, het heeft iets nostalgisch, van knusheid en met z'n allen een plakje van dat ding. Ik vind ze in ieder geval zeer de moeite waard, ook al kan je het beslag ook in een normale rechte cakevorm bakken, en vond het daarom wel een goed idee om de knoop maar eens door te hakken en een nieuwe tulbandvorm te kopen.

De gewone huis-tuin-en-keuken-tulbandvorm heb ik natuurlijk, maar tegenwoordig zijn er geweldige bakvormen te koop van kastelen tot kathedralen, van rozen tot lelies. En zat ik lang te dubben welke tulbandvorm het zou worden. Ik had er uiteindelijk twee gezien die me allebei wel pasten, maar aangezien het toch een klein ribje uit je lijf is moest ik me beperken tot (vond ik) één exemplaar.

Uiteindelijk heb ik voor de meest klassieke vorm gekozen de 'Bavaria' van Nordic Ware. De andere staat nu op mijn verlanglijstje tot ik besluit dat ik eindelijk bakvormen genoeg heb... zou die dag ooit komen?
Natuurlijk moest hij snel ingewijd worden en heb daarvoor inspiratie gezocht in het boek van King Arthur en een recept gevonden dat met een aantal aanpassingen een goede start leek om een prachtige tulband mee te bakken.


Sinaasappeltulband
160 g fijn volkorenmeel
200 g bloem
2 tl bakpoeder
snufje zout
225 g boter (of margarine), op kamertemperatuur
340 g suiker
4 eieren
225 g (volle of halfvolle) melk
1 el sinaasappelrasp
1 tl sinaasappelolie (optioneel)
50 g gekonfije sinaasappel, gehakt

voor de siroop:
100 ml sinaasappelsap
2 tl sinaasappelrasp
140 g suiker

Vet de tulbandvorm in en bebloem hem. Verwarm de oven voor op 180ºC.

Klop de boter en de suiker luchtig en voeg één voor één de eieren erbij en klop het elke keer goed door. Meng de melen, zout en bakpoeder met elkaar. En klop dit in delen om en om met de melk erdoor. Roer de sinaasappelolie, -rasp en gekonfijte gehakte schil erdoor.

Schep het beslag in de vorm en bak ongeveer een uur in de oven. Een satéstokje (of iets dergelijks) moet er droog uitkomen.

Maak ondertussen de siroop. Doe alle siroopingrediënten in een pan en verhit dit al roerend tot de suiker is opgelost.

Haal de tulband uit de oven en laat nog een aantal minuten zo afkoelen. Stort dan de tulband op een rooster,waar je een groot bord of bakblik onder zet. Giet nu langzaam de siroop over de nog hete tulband. En doe dat daarna nog een aantal keren met de siroop die nu op het onderbord is gelopen. Laat daarna volledig afkoelen.

En hoe bewaar je nou zo'n tulband? Ik wikkelde ze soms in plastic of zette er een grote schaal overheen. Dat wil redelijk. Maar bij mijn bestelling van de vorm zag ik een 'tulbandbewaardoos', die vond ik geweldig en heb hem er meteen bij besteld. Heél handig in gebruik!

***********************************************

Bundtcake

I really love Bundtcakes. They give me a sense of nostalgia, memories of my granny..although I don't really remember her baking Bundtcakes in any form. I've got the normal (cheap) bundtcakeform, but there are so many great shapes (especially from Nordic ware) that I wanted to buy another one for a long time...they're not cheap so it took a while before I decided to buy one and choose one. I preferred two, but could only buy one, because I also bought a bundtcakeholder that also was not really cheap. I finally decided to start with the more classic one, the "Bavaria", which I really really love, and put the other one on my wish-list for sometime in the future. Unless I decide that I now really have enough bakingtrays, -tins and -forms. Do you think that that day will ever come? Can one have to much bakingtins I wonder?
Of course I had to make a bundtcake right away. I search and adapted a very nice recipe from King Arthur's 'Whole grain baking book'.

Orange Bundt Cake
(yield: a 10-cup Bundt cake)
2 cups Whole wheat pastry flour
1 1/2 cups unbleached all-purpose flour
2 tsp baking powder
1/4 tsp salt
1 cup unsalted butter (or margarine), softened
1 3/4 cups sugar
4 eggs
1 cup milk
1 TBSP grated orange zest
1/2 cup candied orangepeel, chopped
1/2 tsp orange-extract or -oil

Syrup:
1/2 cup orange juice
2 tsp orange zet
3/4 cup sugar

Grease and flour the bundtform. Preheat the oven to 350ºF.

Beat the butter and sugar together until light and fluffy. Beat in the eggs one at the time. Mix the flours, salt and baking powder and add in 3 times, alternating with the milk. Stir in the orange extract, zest and candied peel.

Bake in the oven for about 1 hour. Let it rest in the form for a minute or 5 when you take it out of the oven. After that cover with rack and invert. Place a dish or something under the coolingrack, so you can collect the syrup later.

Make the syrup bij heating al the ingredients in a pan until the sugar is dissolved. Pour this over the hot cake. Repeat with the syrup that collects in the dish underneath .
Let cool and enjoy.

9 comments:

Anonymous said...

Mooi Lien, ik heb er ook al een paar keer bij staan "kwijlen" in Rotterdam en kon ook niet kiezen. Ik vindt deze maar ook die Lis? vorm erg mooi. Dan ga ik maar voor iets wat er harder (ha ha) nodig is op het gebied van broodbakken. Handig die vorm erover om ze te bewaren. Komt dit uit Nederland of heb je ze in de V.S. besteld. (Hoop dat je het niet erg vindt dat ik het vraag, anders gewoon overslaan s.v.p.)

Groetjes en veel mooie tulbanden toe
gewenst.

Lien said...

Natuurlijk vind ik het niet erg dat je dat vraagt!! Ik heb ze beide besteld in Duitsland bij www.backfun.de

Levine said...

Dat is ook toevallig. Heb van de week ook zo'n vorm van Nordic Ware gekregen (nog voor mijn verjaardag). Ik wilde eigenlijk ook die jij hebt, maar die hadden ze niet. Ik heb toen gekozen voor een grotere (12 cups inhoud). Ik hou vaak beslag/deeg over als ik Amerikaanse recepten maak en nu past alles in 1 vorm. Ga hem morgen uitproberen.
Dit lijkt me trouwens ook een lekker recept.

Gea said...

Deze vorm is ook prachtig, Lien. 2-3 jaar geleden heb ik de mijne gekocht, Fleur de Lis, maar ik vond het moeilijk kiezen.

De tulband ziet er voortreffelijk uit.

Anonymous said...

Wat een bijzonder 'kek' modelletje Lien! En zo'n bewaardoos- ook handig.. ( ik zet er altijd een wokdeksel overheen :)

Anonymous said...

Dankjewel Lien, ook weer een avondje zoet geweest met gluren bij de buren wat daar allemaal te koop is.
Groetjes

Julie said...

That reminds me of a jewish honey cake, very dense and moist.

Wieke de Haan said...

Hallo Lien
Ik las je blog over het bakken met Nordic ware. Ik heb een bakvorm waarmee je 30 cake-jes in één keer kunt bakken. De eerste keer was ik sprakeloos zo mooi de roosjes en andere figuurtjes uit de vorm kwamen. Ik ben net zoals jij beschrijft om de vorm in te vetten en met bloem te bestrooien. Maar de tweede keer kreeg ik de cakejes niet uit de vorm en ik kreeg de bakvorm met geen mogelijkheid schoon. Gevolg: ik gebruik 'm niet meer. Ik kwam hem nu weer tegen en heb de vorm geweekt in afwaswater en met een champignonborsteltsje en een zacht vaatdoekje onder handen genomen en hij is nu weer gebruiksklaar, maar ik durf er nog niet in te bakken, want als het zó'n allemachtig gedoe is om de vorm na gebruik weer schoon te krijgen.. Dus: mijn vraag: hoe behandel jij je mooie Nordic ware bakvorm??

Lien said...

Hoi Wieke, dat is frustrerend als je gebak er niet goed uit komt, zeker niet als je zo'n dure vorm hebt gekocht of gekregen. Hoe kleiner de vormpjes hoe lastiger het schoonmaken natuurlijk is. Eigenlijk maak ik de vorm schoon zoals jij beschrijft, laten weken in warm water (laat er meteen na het bakken water in lopen) en dan met een (afwas)borstel en zonder haast alle kieren langs en daarna afdrogen. Voor de kleinere vormpjes die jij hebt zou je misschien ook kunnen denken aan een oude tandenborstel of een stevige schilderskwast (niet voor de muren, maar voor op doek) om de kleinste kieren schoon te krijgen.

Soms heb je meer last bij bepaald beslag. Bijv. waar veel suiker in zit, omdat een cake eigenlijk eerst even in de vorm moet afkoelen, kan het soms meer blijven plakken als de suiker verder afgekoeld is (en dat kan dus ook blijven plakken als je hem goed ingevet hebt).
Met kleine vormpjes zou ik ook niet te lang wachten met storten.
Verder vet ik de vorm altijd in met spray, dat komt in alle kiertjes en details, maar misschien doe jij dat ook al.

Ik hoop toch dat ik je zo heb kunnen helpen en dat het nu zal lukken met bakken, storten en schoonmaken. Het zou toch jammer zijn als je die mooie vormen niet meer kon gebruiken. Heel veel succes!! Groetjes Lien