Sunday, June 23, 2019

"Rijst & co", een boekreview met rijst in de hoofdrol

Vandaag een bespreking van een nieuw boek op de Nederlandse kookboekenmarkt: “Rijst & co – wereldse en verrassende gerechten met rijst” geschreven door Nisha Katona. Nisha is een Britse met Indiase roots, ze is foodwriter, barista, geeft Indiase kooklessen en levert regelmatig bijdragen aan de Britse themazender Food Network, een zeer veelzijdige dame dus.

Wij eten hier vaker rijst dan aardappels tegenwoordig en dus sprak het boekonderwerp me erg aan.
Ik heb eens even gezocht in de ingrediëntenlijsten van de recepten hoe rijst zoal gebruikt wordt. Natuurlijk zijn er vele soorten, en dus smaken rijst: rode, zwarte, pandan (of Jasmijn), zilvervlies, basmati, risotto, wilde, rode, sushi en dessert rijst.
Wortel-kardemompotjes
Maar ook diverse producten van rijst komen aan bod; rijstmelk, gepofte rijst, meel, vlokken (poha), diverse noedels, azijn, rijstzemelen. Dus het is heel divers, de ene keer neemt de rijst meer de rol van bijgerecht op zich, maar ook vaak de hoofdrol. Kortom een heel divers ingrediënt in een boek vol met zeer diverse recepten.

Het boek begint met een Introductie van Nisha Katona, ze vertelt over de rol van rijst in haar leven en hoe ze rijst steeds meer is gaan waarderen, vooral tijdens haar reizen door andere landen in Azië. Waar er op nog meer verschillende manieren met rijst gekookt wordt.
Bibimbap met rundvlees

In de Kookwijzer staat een lijstje met verschillende soorten rijst, die door het boek heen uitgebreid behandeld worden. Rijst afspoelen of niet afspoelen, weken of niet weken, diverse tips, waar ik zeker wat van op heb gestoken.
De tip dat één grote mok rijst genoeg is voor vier hongerige volwassenen gaat helaas in ons huishouden niet op, de twee mannen hier (en zeker de zoon) kunnen zoveel verstouwen dat ik 500 g rijst (ongekookt) nodig heb om ze vol te gooien. Maar ja ik hoop dat dat niet overal zo is.
De verschillende manieren om rijst te garen worden ook besproken: absorptie-, afgiet-, vinger- of magnetronmethode, en natuurlijk met een rijstkoker. Kies maar welke bij jou past.

Dan volgen de hoofdstukken met de recepten (vet gedrukte gerechten heb ik uitgeprobeerd en vind je op de bijgevoegde foto’s)

Eenpanscurry met bloemkool
1 Vliegende start (onverwachte ontbijtjes)
Hier denken we niet meteen aan rijst voor het ontbijt, maar in een paar drankjes om ’s morgens mee te starten zit hier rijst(melk) in. Ik ga zeker die geroosterde rijstthee zeker nog proberen. Verder een aantal ‘pap’-achtige recepten, voornamelijk met zoete ingrediënten. ’s morgens Creoolse Donuts gaan frituren gaat me wel wat ver, maar die smaken ‘s middags waarschijnlijk net zo lekker. Maar ook hartige “ontbijt”gerechten komen aan bod: zalmblini’s, pannenkoekjes gevuld met rijst of een heerlijke kedgeree (rijstgerecht met vis). En als je dit s’ochtends te veel gedoe vindt, maak ze dan eens voor een brunch in het weekend of als lunchgerecht.

2 Licht & Lekker (voorgerechten, snacks& hapes, voor laat op de avond)
Van soepen (kersenrode soep, maak-me-beter-soep met kip) tot snacks: bijv. kipstukken in een knapperig rijstkorstje, lotusbladpakketjes  en pindapingpongballen. Maar ook heerlijke lunchgerechten zoals de Bibimbap met rundvlees (zie foto), pittige soja-kipnoedels, nasi goreng, risotto met Parmaham & erwten, gado gado met rode rijst en nog veel meer.

3 Hoofdgerechten (Fantastische feestmaaltijden vanuit de hele wereld)
Hier zijn zoveel verschillende soorten gerechten te vinden dat opnoemen eigenlijk niet te doen is, maar hier een paar voorbeelden: Eenpanscurry met bloemkool (zie foto, een makkelijk en snel te maken recept, perfect voor een vleesloze dag), Bietenburgers, Rook mijn pompoen (gevulde pompoen), Easy peasy paella, Gepimpte piri-piririjst, Libanese rozenblaadjesrijst, Tweehandentaart (tarte tatin met rijst en aubergines) en nog veel meer. Met vlees, zonder vlees, vis, zeevruchten, groenten….  Kies zelf maar.

Congée brûlée met perzik
4 Voor erbij (geweldige bijgerechten)
Hier zie je de rijst als bijgerecht, maar dan met allemaal verschillende smaken: bijv. citroen-olijfrijst, kokosrijst met zoete ui, Jamaicaanse rijst met bonen en Wortel-kardemonpotjes (zie foto). Maar ook salade-gerechten, o.a. Killerkomkommersalade met wilde rijst (zie foto) en Boudoirsalade met zwarte en rode rijst.

5 Blij einde (zoete toetjes)
Natuurlijk diverse soorten rijstepap en vla; de Congee brûlée met perzik (zie foto) was echt verrukkelijk! Andere heerlijkheden zoals bijv. Rozenrijstevla, pistachepannenkoekjes met vijg-anijssiroop, Crumble met chili, gember & mango (zie foto) of rijstmeeltaart. En wat dacht je van Koreaanse donuts?! Ook een paar recepten voor ijs met rijst. Uit dit hoofdstuk heb ik ook de Hongaarse rijstcake met citroen & rozijnen gemaakt en daarvan vind je het recept hieronder: een heerlijke frisse, sappige en luchtige cake, alsof je citroen-rijstepap eet in cakevorm. Iedereen was er lovend over hier.

Hongaarse rijstcake met citroen & rozijnen
(1 cake van 23 cm doorsnee)
(recept PRINTEN)
2 el boter, plus extra om in te vetten
1 liter volle melk
200 g dessertrijst of langkorrelige witte rijst, afgespoeld en uitgelekt
een snuf zout
4 grote eieren, gesplitst
75 g fijne kristalsuiker, plus extra om te serveren
150 g rozijnen
fijngeraspte schil van ½ citroen
slagroom (optioneel) om te serveren

Verwarm de oven voor tot 180 ºC, Vet een springvorm van 23 cm doorsnee in met boter.

Breng de melk, rijst en het zout aan het pruttelen op middelhoog vuur in een pan met een zware bodem. Draai het vuur omlaag en laat 30 minuten zachtjes koken. Je wilt dat de rijst romig wordt en de korrels gaar zijn. Haal de pan van het vuur en roer de boter erdoor. Laat afkoelen tot kamertemperatuur.

Meng in een schone, glazen kom de eidooiers met de suiker, rozijnen en citroenrasp. Roer het mengsel door de rijst.

Klop de eiwitten in een grote, schone, vetvrije mengkom tot zich stijve pieken vormen. Vouw voorzichtig een kwart van de eiwitten door de rijst, gevolgd door de rest van het eiwit. Roer niet te stevig want dan haal je alle lucht uit het mengsel.

Schep het mengsel in de ingevette springvorm en bak 45 minuten in het midden van de oven tot de bovenkant goudbruin is.

Haal de cake uit de oven en laat afkoelen. Stort de cake op een bord of schaal, bestrooi met extra suiker en serveer de cake afgekoeld of uit de koelkast met of zonder slagroom. Je kunt de cake ook direct uit de vorm warm eten.

(bron: “Rijst & co” – Nisha Katona)
 _________________________________________________________________________

Wat vind ik van het boek
Killerkomkommer met wilde rijst

·        Ik heb ontzettend veel  markers in het boek geplakt, met alles wat me -op het eerste gezicht alleen al- aantrekkelijk lijkt om te maken. Dat is meestal een goed teken.
·        Ondertussen heb ik al verschillende recepten gemaakt (zie foto’s), en er is er nog geen één tegengevallen. Sommigen moeten zelfs binnenkort nog eens gemaakt worden!
·        Het boek is stevig en mooi uitgevoerd, heel veel prachtige foto’s van de gerechten, die je makkelijk verleiden ze zelf ook te maken.
·        Elk recept heeft zijn eigen pagina. Dat is overigens vaak zo in kookboeken, maar ik had pas weer eens een kookboek in handen waar een recept over meerdere bladzijden liep, dat was toch wel erg onhandig, blijkbaar komt dat toch nog voor.
·        In sommige gerechten wordt met restjes rijst gewerkt, dus kook de avond ervoor wat meer, dat scheelt en je hoeft niets weg te gooien.
·        De recepten zijn niet alleen Indiaas of Aziatisch, maar komen van over de hele wereld, dus lekker gevarieerd, voor elk wat wils.
·        De recepten zijn niet moeilijk te maken, soms zijn er veel ingrediënten, maar denk er maar aan dat die ook meer smaak geven.
·        Sommige ingrediënten zijn minder makkelijk in de supermarkt te krijgen, maar dat waren er niet erg veel. Zoek bij een goede Toko als je de mazzel hebt die in de buurt te kunnen vinden, of zoek online (bijv. www.amazingorientalshop.nl of  www.ekirana.nl) te krijgen, zoals de mangopulp van speciale indiase mango’s voor het gerecht Crumble met chili, gember en mango of de Koreaanse chilisaus gochujang voor de bibimbap om maar eens wat te noemen.
·        Tot nu toe een paar fouten gevonden. Dat komt overigens altijd wel voor, dus niet erg), maar let er even op als je die recepten wil maken:
Crumble met chili, gember & mango
- Bij de pindapingpongballen (blz 96) wordt gesproken over 15 g rijst (die je nog moet koken) of een 225 g gekookte rijst. Dat moet wel een tikfout zijn, want 15 g rauwe rijst maakt geen 225 g gekookte. Ik denkt dat de ongekookte rijst 150 g moet zijn.
- Bij de Crumble (blz 184) wordt in de intro gesproken over pulp van speciale soorten Indiase mango’s (waar het geheim van deze crumble in zou zitten), die je (o.a. online) kunt kopen, maar in de ingrediëntenlijst wordt er niets vermeld hoeveel pulp dat zou moeten zijn.

Conclusie
Een goed boek met mooie en kloppende gevarieerde recepten. Voor mensen die relatief makkelijke recepten willen maken met veel smaak. Wat mij betreft een aanrader.

Rijst & Co (wereldse en verrassende gerechten met rijst)
auteur: Nisha Katona
224 pagina’s
formaat: 19 x 24,5 cm, gebonden
ISBN: 978 94 6143 213 1
Prijs: € 23,50
Uitgever: GOOD COOK

Een exemplaar van dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Good Cook om een recensie over te schrijven, met dank. Deze mening is mijn eerlijke en onbeïnvloedde mening, na het boek uitgebreid bekeken en gebruikt te hebben. De foto's van de gerechten zijn niet de foto's uit het boek, maar mijn eigen foto's.

2 comments:

Karen Baking Soda said...

Wat een prachtige foto’s weer Lien! Wanneer vragen ze jou nu eens om een kookboek te fotograferen? Mooie recensie, wij zijn dol op rijst.

Lien said...

Dank je Karen. Vanavond maak ik er alweer een gerecht uit; een upside down auberginetaart,echt iets voor dit weer. Ik ben oprecht in de ban van dit boek geloof ik.