Thursday, July 4, 2019

Going nuts

Dit bericht zat al een klein weekje in de maak, maar ik kreeg ineens een soort zomergriepje, nooit eerder gehad, maar buiten (en binnen bijna ook) 30ºC en dan ook nog koorts, nee dat is niet fijn.

Maar nu ben ik er weer klaar voor, deze keer een samenwerking met "The Nuthouse" die op markten staan met verse noten, pinda's en gedroogd fruit, maar je kan de producten ook online kopen. Ze stuurden mij een dik pakket met een selectie van hun producten om eens uit te proberen. En eerlijk is eerlijk; alles zag er heerlijk uit, de noten gaaf en schoon in een zak, zonder gekneusde noten en gruis. Nou daar weet ik als bakker natuurlijk wel raad mee.

De mevrouw van The Nuthouse met wie ik contact had, vertelde dat de cranberry's, die ze erbij had gedaan, haar favoriete snoepjes waren. Ik ken alleen gedroogde cranberry's die plat zijn, maar deze waren gewoon nog rond, erg grappig... en erg lekker. Ik kon er zelf niet te veel van snoepen, want ik had ze nog nodig voor deze heerlijke bollen. Perfect voor onderweg, bij uitstapjes en ook lunch als je gewoon moet werken natuurlijk en deze bollen zijn ook makkelijk vegan te maken. Bak ze!

Zachte notenbollen met cranberry’s
(12 bollen)
 (recept PRINTEN)
voordeeg:
90 g water
125 g sterke tarwebloem (voor brood)
¼ tl droge gist

deeg:
al het voordeeg van de vorige dag
250 g sterke tarwebloem
100 g volkoren speltmeel
50 g volkoren roggemeel
10 g zout
30 g honing
  g droge gist
60 g zachte boter (of vegan margarine)
± 200 g water

vulling:
100 g walnoten, grof gehakt
75 g pecannoten, grof gehakt
 50 g witte moerbeibessen
100 g gedroogde cranberry’s

Om te bestrijken:
wat haver- of gewone melk (voor het bakken)
wat gesmolten boter (of vegan margarine) (na het bakken)

de dag voor het bakken;
Meng de ingrediënten voor het voordeeg door goed elkaar in een kom. Dek af en laat een paar uur staan op kamertemperatuur. Plaats het daarna in de koelkast (12-24 uur).

Op de bakdag:
Meng in de kom van een standmixer alle deegingrediënten. Voeg van het water eerst 150 g toe, voeg tijdens het kneedproces meer water toe tot je een vrij slap en plakkerig deeg krijgt.   Begin op een lage stand te kneden ongeveer 8 minuten lang. Pauzeer 4 minuten.

Kneed weer 4 minuten, het deeg is vrij nat, maar het vormt nu meer samenhang als het goed is. Laat het deeg nogmaals 5 minuten rusten. Dit maakt het makkelijker om zo de vulling erdoor te werken.
Werk de vulling erdoor met de hand. Spreid hiervoor het deeg uit op een licht ingevet werkvlak. Spreid de vulling gelijkmatig uit over het deeg. Rol het deeg strak op en druk het aan. Vouw dubbel en leg het deeg in een licht ingevette kom. Dek af en laat op een warme plaats rijzen tot ongeveer verdubbeld (ongeveer een uur).

Bekleed een bakplaat met een stuk bakpapier.
Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken (± 105 g) en bol de stukken op. Let hierbij op dat je geen cranberry’s of moerbeien laat uitsteken, want die kunnen verbranden. Pluk ze er eventueel van af en plak ze aan de onderkant van het bolletje. Leg de bollen op gelijke afstand van elkaar op de bakplaat (3 rijen van 4 bolletjes). Dek de bakplaat af met een stuk licht ingevet stuk plastic. Zet de plaat op een warme plaats en laat de bolletjes rijzen, ongeveer een uur.

Verwarm de oven voor op 220ºC.

Bestrijk de bolletjes met wat melk (havermelk voor veganisten). Schuif de bakplaat in de oven en bak de bolletjes ongeveer 18 minuten of tot ze goudbruin zijn.

Haal ze uit de oven en leg op een rooster om af te koelen. Bestrijk ze meteen uit de oven met een kwastje met gesmolten (vega)boter. Ze krijgen dan een mooie glans en blijven zacht.
Eet smakelijk!

eigen recept: @Lien (notitievanlien)

No comments: