Friday, July 12, 2019

Zomer = IJs = een keer vegan

Vandaag nog een keer een recept met een paar van de mooie producten uit het pakket van "The Nuthouse" (altijd iets lekkers!) waar je online o.a. noten, pinda's en gedroogde vruchten kan kopen.

En de medjoul dadels zagen er zo prachtig uit, dat ik daar zeker wat mee wilde doen. Ze worden vaak gebruikt als zoetmaker in suikervrije recepten en vegan recepten. En omdat er ook nog rauwe (=ongebrande) cashewnoten in het pakket zaten, leek het me een leuk idee om er vegan-ijs mee te maken. Geen ei, room of koemelk.

Ik ben wel gewend om koemelkvrij te koken en te bakken, vanwege onze zoon die daar allergisch voor is. Tegenwoordig gaat dat steeds makkelijker omdat er veel vervangers (bijv. div. soorten notenmelk) en veganproducten op de markt zijn en bovendien wordt het steeds beter aangegeven op de verpakking.
Zo zag ik ook wat potten broodbeleg op de site van The Nuthouse, die waarschijnlijk ook een goede karamelswirl zouden kunnen maken. Maar aangezien die pot niet in het pakket zat, heb ik het zelf gemaakt met de dadels. Ik heb het ijs een paar keer moeten maken, omdat het goed te krijgen. En met goed bedoel ik dat de romigheid en zoetheid van gewoon roomijs aanwezig moet zijn en deze versie is zeker geslaagd. De geroosterde pecannoten stonden klaar... maar ik heb ze vergeten om ze voor de foto erover te strooien. Wel jammer dat de zomer zich net deze week van zijn natte kant laat zien, maar ook dan zal dit ijs je wel smaken.

Vegan ijs met gezouten karamelsaus
(iets minder dan 1 liter ijs)
(recept PRINTEN)
voor de gezouten karamel:
125 g medjoul dadels (ongeveer 5), ontpit, in stukken en 20 minuten geweekt in 100 g kokend water
2 el ahornsiroop
2 el kokosbloesemsuiker (of donkerbruine basterdsuiker)
¼ tl zeezout (of iets meer naar smaak)

voor het ijs:
170 ongebrande cashewnoten, 1 nacht geweekt in koud water en afgegoten
400 ml kokosmelk
4 el ahornsiroop
2 el witte basterdsuiker
2 el kokosolie
1 tl vanille-extract

voor decoratie:
50 g geroosterde pecannoten, in stukken gehakt of gebroken (optioneel)

verder nodig:
een ijsmachine

Vooraf:
- Als je geen zelfvriezende ijsmachine hebt, plaats dan ruim 24 uur van te voren de vriesbak van je ijsmachine in de diepvriezer.
- Zet de avond van te voren de cashewnoten in het water om te weken (zie ingrediëntenlijst)

Werkwijze:
Maak de karamelsaus door alle ingrediënten (inclusief het weekwater) glad te malen met een staafmixer. Dek af en zet apart.

Doe alle ingrediënten voor het ijs, behalve de pecannoten, in een hoge beker (van 1 liter) en maal het met de staafmixer tot het glad is. Dit kan best even duren voordat de noten ver genoeg verpulverd zijn. Als je het te kort doet, wordt het ijs te korrelig, dus neem de tijd. Ik probeerde het ook in een blender, maar dat resultaat vond ik wat slechter qua gladheid.

Giet het in je ijsmachine en draai het ijs tot het stevig is (bij mij was dat ongeveer 15-20 minuten). Schep in een diepvriesdoos. Giet/schep de karamelsaus in een paar dikke lijnen over het ijs en schep met een lepel het hier en daar om of draai met een mes de saus en ijs wat door elkaar. Meng het niet te veel, je moet ‘swirls’ van de saus door het ijs zien lopen. Plaats dan in de vriezer om nog wat verder op te stijven.

Haal de doos voor serveren een poosje uit de vriezer tot het ijs goed schepbaar is. Schep in schaaltjes, bestrooi met de geroosterde stukjes pecannoot en geniet van jezelf gemaakte ijs. Fijne zomer!

bron: eigen recept: @Lien (notitievanlien)

TIP: Voor een ander recept met de producten van "The Nuthouse" kijk hier.

3 comments:

Elizabeth said...

I love salted caramel sauce - what a great idea to sweeten it with dates and palm sugar!

Because coconut milk is used to replace the dairy, does this taste of coconut?

Lien said...

No not really, because the coconut taste is milded by the cashews.

Airfryer said...

Ik heb hier echt van genoten! Super bedankt voor het recept.