Saturday, October 26, 2019

Herst en winter; perfect voor de slowcooker!

Ik heb mijn slowcooker al jaren, een Russell & Hobbs met twee vakken van samen ruim 6 liter, die je na gebruik echt niet op je aanrecht laat staan, want het is echt een joekel. Hij verdween dan ook in de garage op een plank en ik heb er jaren niet meer naar omgekeken. Ik was eigenlijk van plan hem te verkopen, omdat ik dacht dat ik hem waarschijnlijk toch niet meer zou gaan gebruiken na al die tijd.
Pas verscheen bij uitgeverij Good Cook het nieuwe boek van Ross Dobson: “Slow cooked healthy met daarin 100 gezonde gerechten uit de slowcooker. En zo kon ik niet alleen het boek testen en gezonde gerechten maken (en eten), maar ook uitvinden of ik die slowcooker nu wel of niet zou houden, ruilen of verkopen.

Eerste indruk van het boek:
Het boek is uitgevoerd met een zacht kaft (geen hardcover), het nadeel daarvan is dat het soms moeilijk open blijft liggen en dat is als je aan het koken bent lastig. Maar omdat hardcovers vaak duurder zijn is het voor de koper toch prettig dat er ook softcovers zijn.
• De recepten zijn overzichtelijk, met voorbereidings- en bereidingstijd. De tijden zijn hier nog belangrijker dan bij een gewoon kookboek, omdat je natuurlijk op tijd moet starten om het rond het avondeten klaar te hebben.
• De foto’s zijn prachtig en op een paar na, hebben alle recepten een pagina-grote foto gekregen. Altijd heerlijk om naar te kijken en om geïnspireerd te raken...en trek.

Opbouw van het boek:
- Start: De magie van de Slowcooker.
 Er wordt verteld over hoe een slowcooker werkt, het gebruik en dergelijke. Lees het, want het bevat goede tips die je van pas zullen komen. Bijvoorbeeld dat je niet of zo min mogelijk de deksel open moet doen, dat je van bijv. vlees al het vet (& vel) zoveel mogelijk moet wegsnijden, omdat in een Slowcooker het niet weg kan en wil je gezonder en met minder Calorieën eten moet je het vooraf verwijderen. Het wordt namelijk niet droog in een slowcooker, omdat het langzaam gaart en het vocht ook niet verdwijnt. Uit bepaalde groenten kan veel water vrij komen, en om de smaak niet te verliezen, voegt de auteur smaak toe met bijv. veel specerijen, vis- en sojasaus, zodat het boordevol smaak zit.
Dit zijn de vier pagina’s en dan gaan we meteen verder met de recepten. Heel fijn, want daar komen we tenslotte voor.

Indiaas gekruide groenten
Het boek is verdeeld in 6 hoofdstukken met recepten.
- Zondagse diners
- Doordeweekse maaltijden
- Aanzetten en vergeten
- Soepen
- Curry’s
- Bijzondere gerechten voor zaterdagavond

Zondagse diners.
Persoonlijk snap ik niet helemaal, waarom dit specifiek zondagse diners zijn. De recepten gaan van Shakshuka (pittig gerecht met ei en tomaat) naar Aziatische groentestoofpot met dashi en mihoen, en van Harira (een dikke Marokkaanse soep die meestal gegeten wordt na een vastendag tijdens de Ramadan) naar Indiaas gekruide groenten (zie foto). Ze zouden wat mij betreft ook in het tweede hoofdstuk kunnen zijn. Wat je wel meteen in de gerechten ziet, dat er smaak in zit, veel specerijen en kruiden, lekker.

Doordeweekse maaltijden.
In dit hoofdstuk o.a. de frisse linzenschotel met aardappels en kikkererwten die ook de voorkant van het boek siert. Verschillende stoofschotels met groenten, kip, varkens- of rundvlees, maar ook recepten met octopus of mosselen. Of hoe klinkt kip “shoarma”, kalfsgehaktballen met spinazie en kikkererwten of Bolognese met rigatoni.

Kerriesoep van bloemkool, knolselderij
en yoghurt
Aanzetten en vergeten
Dit zijn hoofdzakelijk gerechten die je op de lage stand van de slowcooker bereidt en dan zo’n 6 tot 10 uur onderweg zijn. Ideaal dus als je je avondeten klaar wil hebben als je thuis bent, alles ’s morgens in de pan en aanzetten en vergeten dus. Ik noem een paar voorbeelden zoals Rokerige stoofpot van bonen, mais en kip, gemengde bonen met cajunkruiden of stoofvlees met zoete aardappel en geurige specerijen. Dat klinkt toch heerlijk. Je kunt eventueel de avond ervoor al vast ingrediënten schoonmaken, snijden en dergelijke, zodat je ’s morgens er niet veel werk aan hebt.

Soepen
De meeste recepten uit dit hoofdstuk duren zo’n 3 à 4 uur en soepen lenen zich erg goed voor de bereiding in een slowcooker. Neem nou Kippensoep met kikkererwten geïnspireerd op een Marokkaanse souk, gemaakt met kipfilet, tomaat en heel veel heerlijke specerijen. En hoewel in veel van de recepten peulvruchten zitten, (want gezond!) is dat echt niet altijd zo, zo is er bijv. Pittige & zure noedelsoep met veel verschillende paddenstoelen en tofu. Of de soep van rijst en kip met sla en citroen, een verrassende combinatie in een soep, soep met kipdumplings, Aziatische groenten en mie. Uit dit hoofdstuk heb ik de Kerriesoep van bloemkoop, knolselderij en yoghurt (zie foto) gemaakt, die echt heerlijk was. Zelf gebakken naanbrood erbij en klaar ben je.

Korma van groenten
Curry's
O wat een heerlijk hoofdstuk voor de curryliefhebber. Zeer gevarieerd:Vietnamese curry van kip en zoete aardappel, curry van spinazie, erwten en paneer, Sri Lankaanse cashewnotencurry, Korma van groenten (zie foto) hierbij wel opletten dat je de stukken niet te groot snijdt, anders wordt de garingstijd langer, Lamscurry met honderd amandelen en boterkip light (met maar 1 eetlepel boter!). Dus ook hier vegetarische recepten. Naast de Groentenkorma heb ik uit dit hoofdstuk ook de Kip Ladakhi gemaakt, daarvan mag ik hieronder het recept geven. Een supermalse kip in een heerlijke saus, een aanrader.

Tot slot Bijzondere gerechten voor zaterdagavond
In dit laatste hoofdstuk vinden we zeer uiteenlopende gerechten van Polenta met paddenstoelen, rode peper en Parmezaanse kaas tot Gestoomde zalm met friszure aardappels en broccoli. Ossobucco, runderstoof, paddenstoelenragù en pompoen-kikkererwtentagine. Natuurlijk hoef je je niet te beperken tot de zaterdag!
Eet smakelijk!
  
Wat vind ik van het boek:
Pluspunten:
• Meteen na de 4 pagina’s introducties begint het boek met recepten! Heel fijn, want ik vind wel eens dat er erg veel beginpagina’s zijn in sommige kookboeken met niet altijd erg beknopte beschrijvingen voor de recepten starten.
• Gezonde recepten met weinig vet, groenten, vooral peulvruchten. En veel recepten zijn vegetarisch, veganistisch (of makkelijk vegan te maken) en/of glutenvrij.
• Er zijn een groot aantal glutenvrije, vegetarische en veganistische recepten in het boek. Bij elk recept staat dit duidelijk onder de ingrediëntenlijst, zo kan je snel een recept uitkiezen dat bij jouw eetstijl past.
• De recepten zijn duidelijk, zeer gevarieerd: ze komen van rondom de wereld. Eenvoudige gerechten, maar ook gerechten met veel ingrediënten, vooral als er specerijen bij zitten.
• De gebruikte ingrediënten zijn makkelijk verkrijgbaar in (grote) supermarkten
• Veel smaak door de vele specerijen en kruiden.

Minpunten
Eetlepel wijkt af. Nadat ik al een aantal recepten had uitgeprobeerd zag ik, in de colofon achterin, staan dat de eetlepel die er gebruikt in dit boek wordt er één is van 20 ml (= 4 theelepels), dat is bij ons normaal niet zo, want een eetlepel is hier 3 theelepels (15 ml). Dus daar moet je zelf op letten dat je er een extra  theelepel bij gooit als er een eetlepel staat. Dat is toch wel lastig, het zou me niets verbazen dat mensen dat nooit zien als ze er uit koken, want wie gaat er meteen de colofon bestuderen? Dat zou eigenlijk bij de vertaling van de receptuur meteen meegenomen moeten worden of op zijn minst heel duidelijk en opvallend ergens in het begin van het boek moeten staan.
 • Jammer dat het boek niet goed open blijft liggen, doordat het een softcover is. Er zit natuurlijk wel wat in om de kosten van een boek laag te houden, maar voor een kookboek is dit voor mij toch een min punt. Ik kan aanbevelen een handige kookboekstandaard te kopen, die je gewoon op je aanrecht kan zetten, zodat het boek nooit dichtvalt als je net je handen nat of vies hebt en iets wil nakijken.

Conclusie: De grote variatie in recepten die uit alle windstreken komen en de nadruk op smaak en gezondheid maken dit een heerlijk boek. Mijn slowcooker wordt voorlopig niet verkocht, maar gebruikt!
Heb jij nog ergens een slowcooker staan waar je niet meer naar om kijkt, stof hem af en ga aan de slag, het is er de perfecte tijd van het jaar voor. Ja, je moet het plannen, dat is voor de één makkelijker dan de ander, maar dat gaat vast lukken. Denk er even aan dat de eetlepel 20 ml is (ipv 15) en alles komt goed. Heel veel langzaam kookplezier!

Begin eens met dit overheerlijke kipgerecht uit Ladakh in het noorden van India, heerlijk geurig van de specerijen en supermalse kip. Eet smakelijk!

Kip Ladakhi
(voor 4 personen)
(recept PRINTEN)
Voorbereiding 20 minuten / bereiding ongeveer 4 uur / *glutenvrij
6 kippendijfilets
1 grote ui in stukken
1 tenen knoflook, in stukken
1 el gemberwortel, fijngeraspt
2 grote groene pepers, in stukken
1 tl fijn zeezout
1/4 tl gemalen zwarte peper
2 el olijfolie (dit moet dus zijn 2 el + 2 tl olijfolie = 40 ml)
400 g tomatenblokjes uit blijk
1 tl komijnpoeder
1/2 tl chilipoeder (of naar smaak)
1/2 tl mosterdzaad
1/2 tl komijnzaad
wilde rijst (of basmatirijst) om erbij te serveren
handvol korianderblaadjes, ter garnering

Verwijder al het vet van de kippendijfilets. Snijd iedere filet in tweeën en leg ze tot gebruik in de koelkast.
Verwarm je slowcooker voor tot de hoge stand.

Meng de ui met de knoflook, gember, groene peper, het zeezout en de zwarte peper in de kom van een keukenmachine. Schenk er 1 el olijfolie (20 ml in dit boek) en maal het uienmengsel tot een gladde pasta, schraap een paar keer langs de wanden van de kom. Schep de uienpasta in de pan van de slowcooker. Voeg de tomatenblokjes, het komijnpoeder en chilipoeder toe, leg het deksel op de pan en kook de saus 2 uur zodat de smaken op elkaar kunnen inwerken.

Roer de saus goed door, werk snel om te voorkomen dat er te veel warmte verloren gaat en voeg de kip toe. Duw de stukke kip voorzichtig in de saus zodat ze helemaal bedekt zijn. Leg het deksel op de pan en kook de saus en de kip 2 uur, tot de kip wit en helemaal gaar en de saus gebonden is. Zet de slowcooker op de lage stand en laat het deksel op de pan.

Verhit de resterende olijfolie in een kleine koekenpan op hoog vuur en strooi het mosterdzaad en komijnzaad in de pan. Schenk de olie met het zaad, zodra het zaad poft en sist, over de kip in de slowcooker en roer door.
Serveer de kip Ladakhi, gegarneerd met korianderblaadjes, op een bedje van wilde of basmati rijst.

Een exemplaar van dit boek heb ik ontvangen van uitgeverij Good Cook om een recensie over te schrijven, met dank. Deze mening is mijn eerlijke en onbeïnvloedde mening, na het boek uitgebreid bekeken en gebruikt te hebben. De foto's van de gerechten zijn niet de foto's uit het boek, maar mijn eigen foto's.

Titel: Slow cooked healthy
100 gezonde gerechten uit de slowcooker
Auteur: Ross Dobson
prijs € 23,50
208 blz.
formaat: 20 x 25,5 cm
Paperback
ISBN 978 94 6143 217 9 \ NUR 440
verschenen: oktober 2019

No comments: