Tuesday, April 3, 2007

Courgette en rijst

(in English? please scroll down)
Bijna iedereen die kinderen heeft weet dat het soms niet meevalt ze groenten te laten eten. Het is hier lang een drama geweest, maar ik moet zeggen met het verstrijken van de jaren gaat het toch langzaam beter. Er zijn een paar dingen van het grootste belang, en dat zijn geduld, ontspannen blijven, niet dwingen en zo mogelijk groentes verstoppen, verkleden of combineren met iets wat ze wel lekker vinden. Hier zijn deze koekjes altijd een groot succes, zolang ik er maar geen champignons doordoe ;-). Bovendien is het snel en makkelijk te maken en je kunt het ook nog vooraf maken en dan voor het eten in de oven verwarmen. En in het dagelijkse leven zijn zulke dingen wel van belang, want we kunnen natuurlijk niet elke dag zo lang in de keuken doorbrengen.

Courgette-rijstschijven
(4 pers)

2 niet te grote courgettes, geraspt
1 kleine winterwortel, geraspt
250 g gekookte (zilvervlies-)rijst
1 teentje knoflook, gehakt
1 sjalotje, gehakt
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
1 1/2 tl bruschettakruiden
1/2 tl sereh (gemalen citroengras)
1 tl sesamzaad
rasp van 1/2 citroen
3 eieren
50 g bloem
50 g boekweitmeel
zout en peper
olijfolie of boter om in te bakken

Meng alle ingrediënten in een grote kom. Verhit olie of boter in de pan en schep een volle eetlepel in de pan, druk de bovenkant plat en laat op een middel vuur in een paar minuten goudbruin worden, keer het courgettekoekje en bruin de andere kant.Per keer doe je een paar koekjes afhankelijk van het formaat van je pan.Leg de koekjes die klaar zijn in een warme ovenschaal en houd ze warm in de oven tot je gaat eten. Een frisse salade erbij en eventueel een stukje vlees, vis of een worstje en je hebt een komplete maaltijd. Ook lekker met een frisse tzaziki-saus (yoghurt, komkommer, knoflook en wat eventueel mint)

*****************************************Zucchini-rice cakes

If you have kids, you know it's sometimes hard to get them to eat their greens. I must say, it's getting easier with the years, so that's a plus. But they still are suspious about every green thing that's mend to stay hidden. There are a very point to keep in mind: always stay calm, don't force feed, be patient and hide and dress up the vegetables with something they dó like. These little zucchini and rice cakes are always a hit in our house. You can hide all kinds of vegetables in them (don't forget some leftovers!) and they still look attractive to them!

Zucchini-rice cakes
(enough for 4 people)
2 small zucchini, grated
2 carrots,grated
1 clove of garlic, chopped
1 shalot, chopped
1 - 2 cups cooked (brown) rice
2 spring onion, in small rings
1 1/2 tsp dried bruschettaspices
1/2 tsp dried lemongrass, powdered (sereh)
1 tsp sesameseeds
grated zest of 1/2 lemon
3 eggs
3/8 cup all-purpose flour
3/8 cup buckwheat flour
salt and pepper
Oil or butter for frying

Mix all the ingredients in a large bowl. Heat some oil or butter in a frying pan. Scoop 1 -2 heaped Tablespoons in the pan, press down the top evenly and let fry on each side for a few minutes on a medium heat until golden brown. You can bake 3 or 4 in the pan eacht turn depending on the size of your pan. Keep them warm in a large dish in the oven.
Just serve with a nice salade and maybe a yoghurt-garlic sauce.

1 comment:

baking soda said...

Wat is dat toch met kinderen en champignons? Ze hebben ze hier jarenlang gegeten en nu opeens...
Trouwens, er is hier ook zomaar een 10-jarige opgestaan die denkt dat hij geen rode dingetjes lust. Eerst vanwege pepers, en dan riep ik fluks: nee hoor paprika. Bedenkt ie na een paar jaar dat ook paprika tot de verboden vruchten hoort, heb ik nog even weten te rekken met: nee hoor, tomaat, maar ja nu schuwt ie dus alles wat verdacht rood is. En daar loopt moeders dus weer rood van aan, er wordt niet geplukt in eten. Maar dit is wel een goede, heb ze al eens gemaakt met mais, ook erg lekker, dipje erbij...