(english readers, please scroll down)
Ik was al eens eerder bezig geweest om zelf ricotta te maken, die zo smaakt als de verse in Italië... nou ja dat experiment mislukte dus jammerlijk helaas. Tot ik onlangs de tip van Baking Soda kreeg eens langs te gaan bij de site van Becks 'n Posh die ook zelf ricotta hadden gemaakt en die iedereen die het at roemde dat het smaakte alsof het verse ricotta uit Italië was. Nou ja, dat heb ik eerder gehoord en dat bleek niet te kloppen. Dus eerst proeven, dan geloven. Ze starten in ieder geval niet met dezelfde ingrediënten, dus dat was hoopvol.
Verse Ricotta 
3 liter volle melk
0,75 liter karnemelk
Voorbereiding: zet een zeef klaar en leg daarin 2 of 3 lagen kaasdoek. Leg ook vast binnen handbereik: een dik ("postbode"-)elastiek en een of twee wasknijpers.
Doe beide ingrediënten in een grote pan en breng het al roerend langzaam aan de kook. Als de melk warm is, stop je met roeren. Wanneer het mengsel tussen 78 en 82ºC is zal het gaan schiften.

Smaak: Ja dit vind ik een goed recept. Het is niet precies zo als vers gekocht in Italië, daar gaat toch niets boven. Maar qua smaak benadert het dat wel vrij goed. Voor een paar euro heb je zo ongeveer 800 -900 gram ricotta, dat is toch goedkoper dan die bakjes die je bij de supermarkt koopt. Het is snel gemaakt. Maar je kunt het niet zolang bewaren, het advies is "Eet het zo vers" mogelijk...of bak er wat mee! Dat laat ik de volgende keer zien.
*************************************************

English readers can read the recipe on Becks 'n Posh's blog, for dutch speaking readers I gave a dutch version above. And I must say this was really good, well...not exactly like fresh in Italy, you just can't beat that. But it came very close. It had a good smell, lightly sweet, it's very quick to make at a fraction of the cost of ricotta in those tubs you can buy overhere in the supermarkets.
I got about 800 grams of ricotta out of the amounts I've used...so I'll make something nice with that next time. See you then!
I got about 800 grams of ricotta out of the amounts I've used...so I'll make something nice with that next time. See you then!
3 comments:
Dit vind ik toch wel interessant, ik ben blij dat je het uitgeprobeerd hebt, als jij het goed genoeg vindt durf ik het ook wel te proberen. Jij weet tenslotte hoe het zou moeten smaken! :-)
Nou vooral als je flinke hoeveelheden nodig hebt (zoals voor bijv. een taart of zo) dan is het erg handig.
Hoi Lien, fijn , zo'n goed recept !
Zo zoek ik al jaren naar een echt cottagecheese recept..zelfde verhaal. Ga gauw jouw ricotta proberen !
Post a Comment