Friday, March 16, 2007

gevulde koolrolletjes

(Sorry this one is not in English.)

Ik vind het vaak lastig als ik kook om het allemaal te onthouden wat ik erin doe...en dat is natuurlijk wel handig als je het op een blog wil zetten. Maar ik kook vaak op gevoel, doe van alles bij elkaar wat ik zie staan. Ik pak wat uit de koelkast en zie iets anders en denk: "hé dat is er ook lekker bij".
Ook het kruiden is gewoon op het oog, gevoel en naar smaak. Ik zit niet eerst een theelepeltje halfvol te doen voor ik het erin gooi, gewoon strooien maar! Het komt altijd goed eigenlijk. Ik denk dat de meeste mensen zo koken. En als ik dan ook iets maak waarvan ik denk, dat kan ik wel op mijn blog zetten, moet ik heel erg opletten dat ik niet iets vergeet op te schrijven, wat ik er ondertussen door heb gedaan. Dit recept heb ik gelukkig al vaker gemaakt (alhoewel het nooit precies hetzelfde wordt) en daardoor is het wat makkelijker te onthouden. Het recept valt onder de noemer 'gezond'; natuurlijk vanwege de groente, maar ook omdat er weinig vet in zit. Ik kan me zo voorstellen dat het ook erg lekker zou zijn met een bechamelsaus erover en een lekkere laag gegratineerde kaas, maar ja soms moet het ook eens anders.


Gevulde koolrolletjes (4 pers)

1 grote groene kool
250 g mihoen
1 stengel bleekselderij, in kleine stukjes
2 tenen knoflook, heel fijn gehakt
1 medium ui, gehakt
1 winterwortel, geraspt
100 g taugé
400 g mager rundergehakt (of tartaar)

1/4 tl komijn
1 tl sereh
1/2 tl laos (galanga)

flinke snuf cayennepeper
paprikapoeder
± 5-6 dl groente of kippenbouillon
peper en zout
2 el bloem

Haal zoveel mogelijk bladeren heel van de groene kool. Je kunt dit het makkelijkst doen door de kool onder de kraan te houden en het water tussen het buitenste blad en de kool te laten lopen, zo breek het blad niet snel, maar komt het wel los. Blancheer deze bladeren (niet te veel tegelijk) een minuut of 3-4, haal ze uit het kokende water met een schuimspaan en leg ze in een vergiet om uit te lekken. Je houdt het middendeel van de kool over, omdat de bladeren op een gegeven moment te klein worden, dat kan je ergens anders voor gebruiken.

Bak het gehakt rul met peper en zout naar smaak, bak de ui en knoflook mee en naar een paar minuten ook de wortel en bleekselderij. Fruit dit alles een paar minuten, voeg de cayennepeper, laos, komijn, sereh en taugé toe. Laat het mengsel van het vuur af wat afkoelen.

Wel de mihoen in kokend water (volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking) en meng dit met het groente/gehaktmengsel.

Rolletjes maken: Snijd het onderste deel van de middenstronk uit het koolblad, leg in het midden een flinke schep van de vulling, vouw de 2 punten (waar je net de stronk uit verwijderd hebt) om de vulling, vouw dan de zijkanten om de vulling en rol het geheel dan verder op.

Leg de rolletjes strak naast elkaar in een ovenschaal tot de schaal vol zit. Bestuif de rolletjes met de bloem en giet er dan dan bouillon over tot de rolletjes nét onderstaan. Strooi wat paprikapoeder over de bovenkant.

Zet de ovenschaal ongeveer 30-40 minuten in een voorverwarmde oven van 200ºC. Serveer warm. Als je wat van de vulling over hebt, geef je die er los bij. Eet smakelijk.

1 comment:

Anonymous said...

Goed idee Lien, die mie erin. Heb dit ook al eens gemaakt en gepost. Ik stoom ze vaak, dan blijft het blad mooi groen.