Sunday, March 18, 2007

Experiment 2 met ricotta

(english readers, please scroll down)
Ik was al eens eerder bezig geweest om zelf ricotta te maken, die zo smaakt als de verse in Italië... nou ja dat experiment mislukte dus jammerlijk helaas. Tot ik onlangs de tip van Baking Soda kreeg eens langs te gaan bij de site van Becks 'n Posh die ook zelf ricotta hadden gemaakt en die iedereen die het at roemde dat het smaakte alsof het verse ricotta uit Italië was. Nou ja, dat heb ik eerder gehoord en dat bleek niet te kloppen. Dus eerst proeven, dan geloven. Ze starten in ieder geval niet met dezelfde ingrediënten, dus dat was hoopvol.

Verse Ricotta
3 liter volle melk
0,75 liter karnemelk


Voorbereiding: zet een zeef klaar en leg daarin 2 of 3 lagen kaasdoek. Leg ook vast binnen handbereik: een dik ("postbode"-)elastiek en een of twee wasknijpers.

Doe beide ingrediënten in een grote pan en breng het al roerend langzaam aan de kook. Als de melk warm is, stop je met roeren. Wanneer het mengsel tussen 78 en 82ºC is zal het gaan schiften.
Neem de pan van het vuur en schep de klonterige melkdelen met een schuimspaan in de zeef met kaasdoek. Je kunt ook langzaam alles erin schenken. Laat zo eerst het meeste vocht uitlekken en neem dan de punten van de kaasdoek bij elkaar en bind dit stevig vast met het elastiek. Nu kan je het boven bijv. de gootsteen hangen. Afhankelijk van je deurgreepjes kan je met wasknijpers het hele geval aan een deurgreep vastmaken boven de gootsteen of met een bak eronder om het verder te laten uitlekken. Ik denk dat het het niet langer dan een uur moet laten uitlekken anders wordt het te droog. Schep de ricotta in een bakje en zet in de koelkast. Je krijgt van dit recept ongeveer 800-900 gr (afhankelijk van de uitlektijd)

Smaak: Ja dit vind ik een goed recept. Het is niet precies zo als vers gekocht in Italië, daar gaat toch niets boven. Maar qua smaak benadert het dat wel vrij goed. Voor een paar euro heb je zo ongeveer 800 -900 gram ricotta, dat is toch goedkoper dan die bakjes die je bij de supermarkt koopt. Het is snel gemaakt. Maar je kunt het niet zolang bewaren, het advies is "Eet het zo vers" mogelijk...of bak er wat mee! Dat laat ik de volgende keer zien.

*************************************************
Well I made ricotta before...or tried to. In those days I didn't translate in english so there's no nead for a reference to that post. But to make a long story short...it was nothing like ricotta. Recently Baking Soda (of Bake my day) tipped me off that there had ricotta been made on the blog of Becks 'n Posh. So I gave it a go.
English readers can read the recipe on Becks 'n Posh's blog, for dutch speaking readers I gave a dutch version above. And I must say this was really good, well...not exactly like fresh in Italy, you just can't beat that. But it came very close. It had a good smell, lightly sweet, it's very quick to make at a fraction of the cost of ricotta in those tubs you can buy overhere in the supermarkets.
I got about 800 grams of ricotta out of the amounts I've used...so I'll make something nice with that next time. See you then!

3 comments:

Anonymous said...

Dit vind ik toch wel interessant, ik ben blij dat je het uitgeprobeerd hebt, als jij het goed genoeg vindt durf ik het ook wel te proberen. Jij weet tenslotte hoe het zou moeten smaken! :-)

Lien said...

Nou vooral als je flinke hoeveelheden nodig hebt (zoals voor bijv. een taart of zo) dan is het erg handig.

Anonymous said...

Hoi Lien, fijn , zo'n goed recept !
Zo zoek ik al jaren naar een echt cottagecheese recept..zelfde verhaal. Ga gauw jouw ricotta proberen !