Sunday, December 31, 2006

Gelukkig Nieuwjaar!!!

Een hele goede jaarwisseling allemaal. Ja het jaar is al weer bijna om, met allerlei leuke en minder leuke dingen. Nieuwjaar; nieuwe kansen en we gaan er weer tegen aan. Tot in 2007.

Ik wens alle bezoekers van "Notitie van Lien" :
een fantastisch, gelukkig en vooral gezond 2007!
Ein Gutes und gesundes neues Jahr!
Buon anno nuovo!
A very happy new Year!

Tradities en kerstvakantie

Van huis uit neem je tradities mee die je moeder ook deed rond deze periode van kerst en oud en nieuw. Je laat sommige ook achterwege trouwens. Nu de kinderen wat groter worden komen er ook steeds meer dingen bij die blijkbaar elk jaar opnieuw voorbij komen en zo ook traditie worden. We zijn altijd zóveel van plan los van alle bezoeken; van knutselmiddagen tot zelf gevulde pasta maken, van speciale kerstlego in elkaar zetten tot zalmsalades, Kerstkoekjes bakken en versieren etc. etc. Ieder jaar begin ik al voor de vakantie te roepen dat we flexibel moeten zijn, dat het misschien wel niet allemaal lukt.... ach ja je moet jezelf toch proberen in te dekken.

Maar de kinderen verheugen zich vooral op het bakken en versieren van kerstkoekjes. Meestal op of voor één van de kerstdagen, maar dit jaar werd het wat later. Want gelukkig zijn we dus flexibel. Je kunt het met ieder rol-en-steek-uit-deeg doen. Ik geef dan ook geen recept. Ik probeer zelf ieder jaar een ander, da's ook traditie :-)

We gebruiken één middag om de koekjes te maken, deeg uitwegen, kneden, koelen, rollen, uitsteken en bakken.

En de middag daarna om ze te versieren, dat is natuurlijk het hoogtepunt. We gaan ons hoofd dan maar niet breken over de hoeveelheid E-nummers, kleurstoffen, kalorieën of andere lastige dingen...dat hoort er gewoon bij. Dus schrik niet van de enorme hoeveelheden gekleurde korreltjes, bloemetjes, pillen, glazuurzakken en gelschrijfstiften. Tot slot nog een paar foto's van de eetbare kunstwerken, ze worden ieder jaar mooier!

















Saturday, December 30, 2006

Frituurdiploma

Nou bak ik toch al heel wat jaren van alles en nog wat en ik heb me er nog nooit aan gewaagd zelf oliebollen of appelflappen/beigneits te bakken. Eigenlijk houd ik gewoon helemaal niet van frituren. Ik herinner me van vroeger dat de hele keuken vet was, alles een uur in de wind stonk....nee da's niks voor mij. We kochten altijd bollen bij een kraam en dat was dat. Als wij thuis frietjes eten, dan frituurt mijn man.. .buiten... onder de carport. ..in weer en wind. .. Hij kan het ook erg goed, dus mooi zo laten. Als de kinderen wel eens vragen waarom papa altijd frietjes maakt, zeggen we gewoon dat ik mijn frituurdiploma niet heb en hij wel.

Maar ja waarschijnlijk ómdat hij een frituurdiploma heeft, kwam de echtgenoot dit jaar ineens op volgend idee (dit is de verkorte versie, het ging zo een paar dagen);
hij: "Zullen we dit jaar nou eens zelf oliebollen maken? "
ik: "Nou daar heb ik geen zin in hoor, alles wordt zo vet als bagger!"
hij: "Ja maar ik bak ze gewoon buiten net als de frietjes "
ik: "Hmmm, ga je dan ook helemaal zelf beslag maken? "
hij: "ik (eigenlijk 'we') koop gewoon een mix, roer er wat water of zo er door....zal wel op het pak staan...en bakken maar."
ik: "dat kán niet "
hij: "Hoezo dat kan niet, denk je dat ik geen pak kan lezen "
ik: "In die pakken zit melk, weipoeder en dan kan de zoon de bollen dus niet eten."
hij: "O"
ik: "en bovendien krijgen we toch veel te veel oliebollen, wie moet die allemaal opeten, we worden veel te dik !"
hij: "Je kunt ze toch invriezen?"
ik: "o, jij wilt nog in april oliebollen eten????!!!"
hij: "nou ja het was maar een idee... "

...maar ja toen was ik ondertussen toch warm gedraaid over het idee en herinnerde me een recept "Calas" uit mijn eerste Broodbakboek van Jennie Shapter wat ik altijd al eens had willen maken, maar de antipathie tegen frituren had me er altijd van weerhouden.
Nog wat napruttelend...."nou ja dan als we dan toch bezig zijn, maak ik meteen die bollen uit dat boek" en toen was de zaak beklonken. Meteen gesnuffeld op internet om bollenbeslag te zoeken.
Ik heb het recept van Shapter gisteren gemaakt, nou ja het vergde wel wat aanpassingen, want 'kleefrijst' had ik blijkbaar niet en ik heb gewoon risottorijst genomen, waardoor er wel wat meer meel bij moest. Toen het deeg klaar was mocht de Echtgenoot ze nog niet eens frituren, want mijn deegjes geef ik niet zomaar uit handen!!
Maar hij zette alles buiten klaar én ik mocht zijn fleecetrui aan én ruimde de frituurspullen na afloop weer op... de bollen zijn fantastisch gelukt. Volgens de dochter zelfs lekkerder dan gewone oliebollen en nu heb ik dus ook mijn frituurdiploma...als ze nu maar niet vragen of ik ook frietjes wil bakken :-\

Calas
(Creoolse oliebollen - ± 20 st)

50 g risottorijst
280 g (rijst)melk
140 g water
2 eieren
± 225 g bloem
1 tl geraspte citroenschil
1/2 tl gemberpoeder
1/4 tl vers geraspte nootmuskaat
50 g poedersuiker
1/4 tl zout
1 tl droge gist
frituurolie en poedersuiker

Doe de rijst, melk en water in een pan en breng het aan de kook, laat het ongeveer 40 min. zachtjes koken. Laat het daarna van het vuur af nog een uur staan zodat zoveel mogelijk vocht wordt opgenomen. Laat het dan uitlekken in een zeef.
Doe in de broodbakmachine (of in een mixer kom) de gist, bloem, citroenschil, zout, nootmuskaat, gemberpoeder, poedersuiker, 2 eieren en de goed uitgelekte rijst. Laat het deeg draaien op het pizzaprogramma, na het kneden haal je het bakblik eruit en laat je het warm staan terwijl je ondertussen de olie verhit in de friteuse.
Schep met een ijsbolletjestang of 2 lepels gelijke porties en frituur de bollen af en toe kerend ongeveer 3-4 minuten.
Haal ze eruit en leg ze op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker en geniet...echt lekker!

Vanmiddag gaan we de gewone oliebollen bakken, ik maak het deeg en hij mag ze bakken... dat gaat vast lukken en dat krijgt hij zijn "Frituurdiploma B" (= bakken met Beslag).

Eet smakelijk en bak voorzichtig!

Friday, December 29, 2006

gevulde tomaatjes


Dit recept heb ik al vele malen gemaakt en het is altijd een succes, behalve natuurlijk bij mijn kinderen, want die rennen hard weg als ze weten dat er kaas aan te pas komt. Ik zal jullie niet vervelen met de tragie-komedie's die hier opgevoerd worden als de kaasdoos zelfs maar in de buurt van hun bord staat op tafel, maar ik kan je verzekeren dat je op zulke momenten enorm zin krijgt om ze in hun slaap in te smeren met smeerkaas en ze dan te beleggen met hele oude stinkkaas....hihihi...

Maar hoe dan ook 'normale' mensen vinden dit heerlijk. Het is erg makkelijk te maken, je kunt het 1 of 2 dagen van te voren voorbereiden en goed afgedekt in de koelkast bewaren om het voor gebruik zo in de oven te schuiven en te bakken. Het doet het prima als voorgerecht, is vegetarisch wat voor sommigen ook een pré is, maar ook als borrelhapje/antipasto is het een aanrader. Ik gebruik zelf het liefst tomaten die net iets groter zijn dan cherrytomaatjes, zeg maar het formaat 'tasty-Tom'. Maar je kunt ook grotere nemen en de helften gebruiken of cherrytomaatjes, dat is alleen wat meer gepruts om ze te vullen. Misschien een lekker idee voor bij een glas bubbels met oud en nieuw of bij een nieuwjaarbuffet?

Pomodorini ripieni e gratinati

± 12 'midi' tomaatjes
3 el fijngehakte verse peterselie
1 teentje knoflook, fijngehakt
15 blaadjes munt, fijngehakt
4 el basilicumbladeren, fijngehakt
1 tl gedroogde oregano
2 el (vers)geraspte parmezaanse kaas
2 el (vers)geraspte pecorino (kaas)
3 volle el (liefst Japans*) broodkruim
8 el olijfolie

Doe alle ingrediënten behalve de tomaten en 4 el olijfolie in een schaaltje en meng het goed.
Snijd aan de onderkant van de tomaten een heel dun stukje af -zonder bij de pitten te komen- zodat de tomaatjes wat steviger blijven staan. Snijd van de bovenkant een plakje, zodat je tomaat uit kan hollen. De binnenkant met de pitjes gooi je weg, maar uit het bovenste plakje haal je het harde middendeel (waar het steeltje zat) en de rest snijd je in kleine blokjes die je door de vulling roert.
Vul nu alle tomaten en zet ze in een ovenschaaltje, druppel de overige olijfolie eroverheen.
Nu kunnen ze in de voorverwarmde oven op 180ºC, ongeveer 30 minuten. serveer de gevulde tomaatjes warm.

TIP: je kunt alles 1-2 dagen voorbereiden en onder folie in de koelkast bewaren tot je het nodig hebt en dan kan je het zo in de oven schuiven. Gebruik je een glazen ovenschaal, laat het dan eerst op kamertemperatuur komen (of verwarm de oven niet voor) om te voorkomen dat de schaal knapt door een te groot temperatuursverschil.


(vrij bewerkt naar: T. Kiros' "12")

*Japans Broodkruim:
パン粉 of te wel Panko is broodkruim uit Japan dat vooral gebruikt wordt bij frituren (tempura en zo), zodat het extra crispy wordt. Het zijn witte kruimelvlokken, droog en hard met scherpe kanten. Je kunt het bij gespecialiseerde zaken krijgen. Gebruik anders zelfgemaakte witte broodkruim van oud wit brood (liefst Franse of Italiaanse soort) die je in de oven (50ºC) nog even na laat drogen, dan kan het goed de tomaatsappen opnemen.Gewoon paneermeel is vaak al 2 x gebakken (denk aan beschuit) en gewoon minder lekker.

Wednesday, December 27, 2006

koud hè?!

Nou ja niet qua winterweer natuurlijk en dat is jammer want dat draagt toch altijd bij tot het kerstgevoel. Dus heb ik de kou maar binnen gebracht in de vorm van een ijstoetje. Ik vond het echt een prima toetje voor feestdagen, maar lust het anders ook hoor! Ik heb twee soorten gemaakt. Stracciatella, gewoon omdat we daar zin in hadden. Op de foto gecombineerd met Pitahaya-fruit, waar ik het een paar post geleden oven had, vanwege het wit met zwarte stipjes: "Coupe Dalmatiër" zullen we maar zeggen.
En nog een (koe)melkvrije versie voor onze (koemelk)allergische zoon en dat wordt dan meestal chocoladeijs, omdat dat zijn lievelingsijs is. Omdat wij niet gewend zijn aan de smaak van sojamelk vinden wij het niet zo lekker, het scheelt dan al als je de sojamelk vervangt door rijstmelk dat niet zo'n uitgesproken smaak heeft. Onze zoon drinkt altijd sojamelk en vindt het heerlijk.

Stracciatella (gelato)


350 ml slagroom
350 ml volle melk
250 g suiker
vanillestokje
50 g (fijn)geschaafde pure chocolade

Doe de melk, room en suiker in een pan en warm het langzaam op zodat de suiker oplost. Verwarm het tot er kleine bubbels aan de rand komen en haal het dan van het vuur af. Snijd het vanillestokjes in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Doe stokje en zaadjes in de melk en laat het afkoelen. Dek het dan af en zet het in de koelkast minstens 2 uur zodat het goed koud is.
Haal het vanillestokje eruit en roer de fijne chocoladeschilfers erdoor.
Doe het hele mengsel dan over in een ijsmachine en draai het tot het stevig is. Doe het in een plastic doos en zet in de diepvries.
Haal het voor gebruik ongeveer een half uur eerder uit de diepvries zodat je er makkelijk bolletjes van kan maken.

Tip: ik heb dit niet met volle, maar met halfvolle melk gemaakt (ik was de volle vergeten te kopen en had geen zin om nóg een keer in de rij te staan) en dat ging prima. Scheelt toch weer íets.

Soja-chocoladeijs (koemelkvrij)


4 eierdooiers
1 tl maizena

90 g suiker
3 dl sojamelk (of rijst- of havermelk)
150 g pure (melkvrije) chocolade, in stukjes gebroken/gehakt
3 dl sojaroom

Klop de eierdooiers, suiker en maizena tot het dik en schuimig. Breng ondertussen de melk aan de kook en giet hem langzaam en al roerend bij het eiermengsel. Giet het daarna weer terug in de pan en laat het al roerend zachtjes koken tot het bindt en smeuïg is. Neem de pan van het vuur en strooi in gedeelten de gehakte chocoladestukjes erin, roer tot het gesmolten is. Laat afkoelen in de koelkast (minimaal een paar uur, de hele nacht beter).

Voeg de sojaroom erbij en laat het tot ijs draaien in de ijsmachine. Doe het in een plastic doos en zet in de diepvries.Haal het voor gebruik ongeveer een half uur eerder uit de diepvries zodat je er makkelijk bolletjes van kan maken.

Eet smakelijk!!

Monday, December 25, 2006

Mincemeat

Voor de verandering eens een Engelse kerstklassieker. De mincemeat-pies. Je kunt de mincemeat (een mengsel van fruit, zuidvruchten, specerijen en drank) kant en klaar kopen bij (Engelse) delicatessezaken in verschillende versies. Maar je kunt ook je eigen 'mince' maken. Daarvoor hoef je maar te googelen en de verschillende versies vliegen je om de oren. Voor het deeg heb ik een recept van het net gebruikt naar eigen idee van Ainsley Harriott.


Mincemeat pies (24 st)

140 g koud boter in stukjes
225 g bloem, gezeefd
50 g amandelmeel
50 g lichtbruine basterdsuiker
rasp van 1 sinaasappel
snufje zout
1 eierdooier
1-2 tl koud water
1 pot mincemeat
1 eigeel
1 el melk
poedersuiker
(mini-muffinbakblik)

Puls in de keukenmachine de bloem, amandelmeel, suiker, zout, en rasp samen met de koude boter tot het een kruimelig mengsel is. Voeg de eierdooier en zoveel water tot het een samenhangend deeg is. Verpak het in plastic en leg het minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.

Spray een mini-muffin-bakblik in met olie.
En verwarm de oven voor op 200 ºC.
Rol het deeg uit tot ongeveer 2 mm dikte en steek rondjes uit van ongeveer 8 cm doorsnede en leg die voorzichtig in de muffinvormpjes. Vul ze met de mincemeat en steek nog een sterretje, hartje of gewoon een rond dekseltje en leg die erbovenop.
Roer de eierdooier los met de melk en smeer dat met een kwastje op de bovenkant. Eventueel kun je er wat greinsuiker op strooien, maar dat is niet echt nodig.
Bak de mincemeatpies ongeveer 18 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen. Bestrooi met poedersuiker. Smikkelen maar. Merry Xmas!!!
Tip: Heb je wat deeg over, zoals ik, dan maak je daar snel nog even wat kerstkoekjes van. Alleen als je de deegrestjes meer dan 2x hebt samengedrukt en uitgerold, dan worden de koekjes wel wat taai en verliezen ze hun brosheid.

Sunday, December 24, 2006

Prettige Kerstdagen

Ik wens alle bezoekers van deze blog
Fijne kerstdagen!
A tutti i lettori; Buon Natale!
A very merry Christmas to all readers!
Fröhliche Weihnachten!

Over een dagje uit en een 'drakenei'

Gisteren zijn we een dagje op stap geweest: shoppen in Duitsland. De mensen die mij wat beter kennen weten dat ik om gezondheidsredenen een poos niet veel kon, maar het lijkt allemaal de goede kant op te gaan en zo kon ik gisteren eindelijk het langgeplande tripje maken. Het is net over de grens, dus voor ons geen uren rijden. We moesten wel even zoeken naar de goede winkels want we waren nog nooit in dit plaatsje geweest.
Er was een gezellige kerstmarkt met de heerlijkste geuren van pizza's, crèpes en vers gebakken berlinerbollen, dom dat ik daarvan geen foto's heb gemaakt, dat was erg leuk. En ze waren trouwens ook érg lekker :D.
Onze jongste wilde in de draaimolen, maar toen ik net een kaartje gekocht had, was de wens ineens over, want "het was alleen voor kleine kinderen". Ach maar omdat ík zonodig een kaartje móest kopen, zou hij er dan toch maar ingaan....nou ja je voelt het al aan...hij zat te genieten. Met pretlichtjes in de ogen kwam hij ieder rondje langscheuren in zijn politiewagen. Ach kereltje, moeilijk om altijd zo stoer te doen terwijl je toch nog zo klein bent.

In Duitsland worden lekkere dingen gemaakt en ik kon ook niet de verleiding weerstaan om wat mee te nemen. Wat dacht je van rozijnen geweld in rum met chocolade er om heen of geweld in grappa met witte chocola? Of gewelde mango voorzien van chocola...die was al op voor de foto gemaakt kon worden!
Of Alpenbrot; kleine lebkuchen met chocolade, verrukkelijke kokostorentjes gehuld in chocolade of heerlijke krokante boterbrezel met kaneel.....ooo, je snapt toch wel dat ik het wel mee móest nemen. En ik heb me nog ingehouden.
Natuurlijk kochten we ook wat hartige dingen -voor de balans(dag) zullen we maar zeggen- bij een leuk kraampje met allerlei antipasti, olijven enzo. Daar hebben we een heerlijke geroosterde auberginespread én olijven met basilicum meekocht. de olijven speciaal voor de kinderen, want mijn man en ik lusten ze zelf niet. Maar ik vind ze er wel mooi uit zien.


We hadden ondertussen al uren rond gelopen en besloten nog maar éven naar de Grote supermarkt te gaan om o.a. bakspullen in te slaan. Nou ik kan je verzekeren dat we dat gedaan hebben. Toen zagen wij daar drakeneieren liggen met schubben en al:

Ik had ze ooit eens bij de Hanos gezien, maar verder geen idee van hoe en wat. Dús heb ik er één gekocht. Het heet officieel Pitahaya, maar ook wel dragonfruit (=drakenvrucht), strawberry pear of cactusfruit genoemd. Het is dan ook een vrucht van een cactus en kan rood of geel zijn. Hij bevat veel anti-oxidanten, calcium en vezels, maar teveel ervan werkt laxerend. Nou ja wij hadden er maar één dus dat kon geen kwaad. Je weet nooit wat je van binnen aantreft in een drakenvrucht, en dat werd een leuke verrassing.
Nou dat ziet er toch fantastisch uit!!! Een rode drakenvrucht kan wit óf rood vruchtvlees hebben en zit vol met kleine zwarte pitjes. En de gele vruchten hebben altijd wit vruchtvlees.

De schil kan je niet eten en het vruchtvlees kan je er zo uitscheppen met een lepeltje. En dan natuurlijk de smaak, ook niet onbelangrijk. Uhm, tja, eigenlijk smaakt het een beetje naar heel licht zoete komkommer. Niet verwonderlijk omdat ik later op internet las dat de vrucht voor 90 % uit water bestaat. Kortom niet vies, maar ook niet extreem lekker, wat je toch stiekem verwacht van zo'n tropisch ding. We hebben er allemaal van geproefd en de rest heb ik gebruikt als garnering bij ons ijsdessert, wat ik in een latere post zal laten zien.

Lekker om er weer eens een dagje uit te zijn...er is altijd maar één probleem, wat steevast terugkeert. Als je thuis bent en je voor de zoveelste keer denkt: "Waar laat ik alles nu weer?????"

Friday, December 22, 2006

Appel-kruimelcake

Nou die was wel erg snel op!! Vooral dat laagje erboven op dat maakt het extra lekker.

Appel-kruimelcake


450 g appels
wat citroensap
185 g zachte boter
165 g fijne suiker
2 eieren
335 g zelfrijzend bakmeel
180 ml melk

topping
100 g bloem
3 tl kaneelpoeder
60 g boter in stukjes
75 g bruine suiker

Vet een bakvorm in van ± 23 x 23 cm. Leg er bakpapier in wat aan twee kanten uitsteekt, zodat je de cake er later makkelijker uit kan tillen.

Topping
Snijd de boter in kleine stukjes en maak de kruimeltopping door alle ingrediënten in een keukenmachine of met de vingers tot een kruimelig geheel te mengen.

Schil en haal het klokhuis uit de appels en snijd ze in dunne schijfjes. Besprenkel ze met wat citroensap zodat ze niet verkleuren.

Beslag
Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop steeds goed door. Daarna afwisselend melk en bloem erdoor roeren. Doe 2/3 van het beslag in de vorm en strijk het glad. Leg de appelschijfjes erop en daarna de rest van het beslag.

Doe hier bovenop het kruimellaagje en bak het geheel in de voorverwarmde oven op 180ºC ongeveer 1 uur. Kijk met een satéprikker of het deeg gaar is.

Thursday, December 21, 2006

Tonijnspread

Tijdens de feestdagen zal er her en der wel een toastje mét gegeten worden met een lekker glaasje wijn erbij. Hier een supersnel, supermakkelijk en superlekker smeerseltje voor op toastjes. Je kunt het overigens ook lekker eten met rauwe groenten in sticks gesneden of in combinatie met gekookt ei. Ook lekker is het om cherrytomaatjes uit te hollen en ze hiermee te vullen.


Salsa Tonnata

1 (klein) blikje tonijn op olie
4 ansjovisfilets
4 flinke eetlepels mayonaise
2 el kappertjes
1 klein knoflookteentje
rasp van 1/2 citroen
2 el vers citroensap

Giet de een deel (± 1/3) van de olie uit het tonijnblikje weg. Doe dan alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en maal ongeveer 2 minuten tot het fijn is. Eventueel af en toe de zijkanten schoonschrapen.
KLAAR! Nou als dat niet snel is, weet ik het niet meer.
Doe het is een klein kommetje en serveer met toast of rauwe groente als hapje bij de borrel of als aperitief.

TIP:Natuurlijk prima van te voren te maken, dan gaan de smaken nog meer samen. Wel in de koelkast bewaren en voor gebruik even op kamertemperatuur laten komen.


(Bewerkt naar recept van M. Scicolone)

Tuesday, December 19, 2006

kerststolletje? of 2 of 3 of 4 of ....?

Ook ik ben me te buiten gegaan aan het bakken van kerststollen, zoals je op de foto kan zien. Ik voelde me vandaag goed en ik ben er tegen aan gegaan. Een recept geef ik niet, daarvoor verwijs ik je graag naar de blog van Arden, daar kan je er van alles over vinden. Ik heb trouwens niet eens een echt recept gebruikt, maar gewoon een zoet basisdeeg gemaakt. Maar toch wil ik die hier uit de oven kwamen toch gewoon even laten zien.
Stollen zijn eigenlijk erg makkelijk. Je kunt erin doen wat je kwijt moet/wil. Ze hoeven niet extreem mooi gevormd, rustiek is in dit geval goed. En scheurt er wat...ach dan strooi je er toch gewoon wat poedersuiker over heen!!!

Ik gebruik altijd veel vulling, hetzelfde gewicht als ik aan meel gebruik. (geen idee waarom trouwens, maar deze foto krijg ik niet goed op z'n kant) Eens kijken of ik nog kan opsommen wat er allemaal in zit: gele en bruine rozijnen, dadels, vijgen, meloen, ananas en papaya, appeltjes, mango, amandelen, pistaches, abrikozen, krenten en cranberries. Ik dacht dat dat het was...maar ik kan er nog wel één vergeten zijn. En dan natuurlijk zo'n lekkere rol amandelspijs erin en daar een rij amarenenkersen op. Nou ja reken maar dat dat lekker is!

Nou vraag je je misschien af hoeveel mensen hier wonen en waarom ik wel 5 stollen heb gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat we er geen moeite mee zouden hebben om ze allemaal zelf weg te werken...maar dat zou toch te veel van het goede zijn.

Eén gaat er in de diepvries, één is om deze week op te eten en drie mensen maken we morgen blij, want het zijn altijd succesnummers om weg te geven. Dus houdt de deurbel maar in de gaten, want je weet maar nooit wie er langs komt..... :D

Monday, December 18, 2006

Broodje Abrikoos

In één van mijn vergeten bakboeken vond ik een recept van broodjes met een soort abrikozenpuree erin. Het leek me een lekker idee....en hoewel ik het recept een beetje heb veranderd was het inderdaad een lekker recept. Van oorsprong zijn het Tjechische broodjes die met de kerst of pasen gegeten worden. Er zijn verschillende vullingen mogelijk, maar ik heb de abrikozenversie gemaakt.

Kolache met abrikozen
1 ei
1,2 dl melk
50 g boter
60 g suiker
1/2 tl zout
300-350 g bloem
1,5 tl droge gist
Maak van deze ingrediënten een deeg in de broodbakmachine. Haal na afloop van het 'dough'-programma het deeg uit de machine, druk de lucht eruit en verdeel het deeg in 15 stukjes. Vorm van elk stukje een balletje en leg dat op een bakplaat met bakpapier. Dek ze af met plastic en laat ze ongeveer 45 minuten rijzen op een warme plaats.

Ondertussen maak je de vulling:
70 g gedroogde abrikozen
75 g suiker
2 el Gran Marnier
1 el citroensap
2 el water

Snijd de abrikozen klein en doe alles in een pannetje en laat het sudderen tot het een stroperig mengsel is. Als het te stijf is kan je naar smaak nog wat water of Gran Marnier toevoegen. Laat het iets afkoelen en pureer het in de keukenmachine of blender.
Verwarm de oven voor op 190ºC.
Druk in elk van de bolletjes een holte en schep daarin een volle theelepen van het
abrikozenmengsel. Bak ze in de voor verwarmde oven ongeveer 20 minuten.
Je kunt deze broodjes ook prima invriezen. Eet smakelijk.

Sunday, December 17, 2006

Kerstbrood

Elk jaar bak ik een zo traditioneel mogelijk kerstbrood uit Italië. De Panettone uit Milaan en de stervormige pandoro uit Verona heb ik afgelopen jaren gemaakt. Dit jaar een brood uit Genua. Het is van oorsprong een laag brood en lijkt dus niet op de luchtige broden zoals de Panettone of Pandoro. Maar omdat de mensen dat tegenwoordig wel lekker vinden, is er nu naast de lage, ook een hogere en luchtige versie van het brood uit Genua. Maar zoals gezegd heb ik geprobeerd de versie afkomstig uit de Middeleeuwen na te bakken. Natuurlijk is het gebruik van droge gist niet Middeleeuws, maar goed je moet het soms niet te moeilijk maken, het gaat om de smaak! Het brood werd/wordt met kerst op een bed van laurierbladeren gepresenteerd en volgens de traditie werd het eerste stukje afgesneden door het jongste lid van de familie. Die wikkelde het in een servet en gaf het aan de eerste arme persoon die langs kwam, voordat de rest aangesneden mocht worden. Toch een mooie gedachte.

Pandolce Genovese
voordeeg:
2 tl droge gist
160 g warm water
175 g broodbloem

Roer de gist door het water en laat even staan (ongeveer 10 min). Roer dan met een spatel de bloem erdoor tot het goed gemengd is. Dek af met plastic folie en laat rijzen tot het verdubbeld is. Dat duurt ongeveer 40 min.

deeg:
75 g boter, heel zacht
75 g suiker
75 ml Marsala*
1 el melk
1,5 tl sinaasappelbloesemwater
1/2 tl sinaasappelolie
(of fijne rasp van 1 sinaasappel)
1,5 el venkelzaadjes
1/2 tl zout
160-190 g broodbloem

Doe het voordeeg in een mixerkom en meng met de K-garde de hele zachte boter (je kunt het een poosje op de verwarming zetten bijv.) er in stukjes door totdat het glad en goed vermengd is.
Voeg dan de suiker, Marsala, melk, sinaasappelbloesemwater en -extract, venkelzaad en zout toe en meng langzaam tot het glad is; ongeveer 4 minuten. Het deeg is heel zacht en plakkerig.
Kiep het op een bebloemd aanrecht en kneed het kort. Dit kan het beste met een deegschraper, omdat het deeg heel erg slap is. maar een soort bal (voor zover dat wil) en doe het in een ingevette kom, dek goed af en laat het rijzen tot het ongeveer verdubbeld is. Dit duurt zo'n 3 uur.

vulling:
15 g pijnboompitten
20 g pistache-noten
55 g rozijnen
50 g gehakte gekonfijte sinaasappelschil

Week de rozijnen 1 uur in lauw water, laat ze uitlekken en dep ze droog.
Bebloem je aanrecht goed en kiep het deeg erboven op. Het is héél zacht en vrij slap. Dus het plat tot een rechthoek en verspreid de vulling erover. Druk de vulling in het deeg en vouw de deeg lap vanaf alle kanten naar binnen. Vorm er een bal van. Dat wordt dan dus een lage rond vorm. Leg het op een bakplaat met bakpapier. Gebruik eventueel een bebloemde deegschraper om het deeg langs de onderrand er nog wat onder te duwen, zodat de vorm mooi rond blijft.
Dek af met folie en laat rijzen op een niet te warme plek (Hoe langer het rijst hoe lekkerder hij wordt). Dus steeds even kijken of hij klaar is om in de oven te gaan. Als je er met een vinger in drukt en het deeg niet meer terug veert is het klaar om gebakken te worden. Ik heb het ongeveer 5 uur laten rijzen.
Verwarm een half uur van te voren de oven op 200ºC , eventueel met broodbak/pizzasteen.
Snijd vlak voor het bakken (op de foto staat het brood waarbij ik dat dus vergeten ben) de bovenkant in met een kruis of driehoek. En bak het brood ongeveer 40 minuten.
Er wordt vaak een zoete wijn bij gedronken.
Buon appetito!

(bewerkt naar recept uit: Celebrating Italy -Carol Field)

*Marsala is een zeer bekende wijn afkomstig uit Sicilië. Alleen de druiven die in het gebied geoogst worden rondom de stad Marsala mogen gebruikt worden om deze wijn te maken. Het procédé is ruim 100 jaar oud. Marsala is een versterkte wijn, dat betekent dat ze er alcohol aan toevoegen om een percentage van minimaal 17% te bereiken. Aan zoete soorten wordt ook wel geconcentreerd druivensap toegevoegd. Er zijn verschillende typen Marsala. Hier is met name de "fine" te koop, die vooral gebruikt wordt voor koken en bakken.