
Ik wens alle bezoekers van "Notitie van Lien" :
Vanmiddag gaan we de gewone oliebollen bakken, ik maak het deeg en hij mag ze bakken... dat gaat vast lukken en dat krijgt hij zijn "Frituurdiploma B" (= bakken met Beslag).
Eet smakelijk en bak voorzichtig!
350 ml slagroom
350 ml volle melk
250 g suiker
vanillestokje
50 g (fijn)geschaafde pure chocolade
Doe de melk, room en suiker in een pan en warm het langzaam op zodat de suiker oplost. Verwarm het tot er kleine bubbels aan de rand komen en haal het dan van het vuur af. Snijd het vanillestokjes in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Doe stokje en zaadjes in de melk en laat het afkoelen. Dek het dan af en zet het in de koelkast minstens 2 uur zodat het goed koud is.
Haal het vanillestokje eruit en roer de fijne chocoladeschilfers erdoor.
Doe het hele mengsel dan over in een ijsmachine en draai het tot het stevig is. Doe het in een plastic doos en zet in de diepvries.
Haal het voor gebruik ongeveer een half uur eerder uit de diepvries zodat je er makkelijk bolletjes van kan maken.
Tip: ik heb dit niet met volle, maar met halfvolle melk gemaakt (ik was de volle vergeten te kopen en had geen zin om nóg een keer in de rij te staan) en dat ging prima. Scheelt toch weer íets.
Soja-chocoladeijs (koemelkvrij)
4 eierdooiers
1 tl maizena
90 g suiker
3 dl sojamelk (of rijst- of havermelk)
150 g pure (melkvrije) chocolade, in stukjes gebroken/gehakt
3 dl sojaroom
Klop de eierdooiers, suiker en maizena tot het dik en schuimig. Breng ondertussen de melk aan de kook en giet hem langzaam en al roerend bij het eiermengsel. Giet het daarna weer terug in de pan en laat het al roerend zachtjes koken tot het bindt en smeuïg is. Neem de pan van het vuur en strooi in gedeelten de gehakte chocoladestukjes erin, roer tot het gesmolten is. Laat afkoelen in de koelkast (minimaal een paar uur, de hele nacht beter).
Voeg de sojaroom erbij en laat het tot ijs draaien in de ijsmachine. Doe het in een plastic doos en zet in de diepvries.Haal het voor gebruik ongeveer een half uur eerder uit de diepvries zodat je er makkelijk bolletjes van kan maken.
Eet smakelijk!!
We hadden ondertussen al uren rond gelopen en besloten nog maar éven naar de Grote supermarkt te gaan om o.a. bakspullen in te slaan. Nou ik kan je verzekeren dat we dat gedaan hebben. Toen zagen wij daar drakeneieren liggen met schubben en al:
Ik had ze ooit eens bij de Hanos gezien, maar verder geen idee van hoe en wat. Dús heb ik er één gekocht. Het heet officieel Pitahaya, maar ook wel dragonfruit (=drakenvrucht), strawberry pear of cactusfruit genoemd. Het is dan ook een vrucht van een cactus en kan rood of geel zijn. Hij bevat veel anti-oxidanten, calcium en vezels, maar teveel ervan werkt laxerend. Nou ja wij hadden er maar één dus dat kon geen kwaad. Je weet nooit wat je van binnen aantreft in een drakenvrucht, en dat werd een leuke verrassing.Nou dat ziet er toch fantastisch uit!!! Een rode drakenvrucht kan wit óf rood vruchtvlees hebben en zit vol met kleine zwarte pitjes. En de gele vruchten hebben altijd wit vruchtvlees.
De schil kan je niet eten en het vruchtvlees kan je er zo uitscheppen met een lepeltje. En dan natuurlijk de smaak, ook niet onbelangrijk. Uhm, tja, eigenlijk smaakt het een beetje naar heel licht zoete komkommer. Niet verwonderlijk omdat ik later op internet las dat de vrucht voor 90 % uit water bestaat. Kortom niet vies, maar ook niet extreem lekker, wat je toch stiekem verwacht van zo'n tropisch ding. We hebben er allemaal van geproefd en de rest heb ik gebruikt als garnering bij ons ijsdessert, wat ik in een latere post zal laten zien.
Lekker om er weer eens een dagje uit te zijn...er is altijd maar één probleem, wat steevast terugkeert. Als je thuis bent en je voor de zoveelste keer denkt: "Waar laat ik alles nu weer?????"
450 g appels
wat citroensap
185 g zachte boter
165 g fijne suiker
2 eieren
335 g zelfrijzend bakmeel
180 ml melk
topping
100 g bloem
3 tl kaneelpoeder
60 g boter in stukjes
75 g bruine suiker
Vet een bakvorm in van ± 23 x 23 cm. Leg er bakpapier in wat aan twee kanten uitsteekt, zodat je de cake er later makkelijker uit kan tillen.
Topping
Snijd de boter in kleine stukjes en maak de kruimeltopping door alle ingrediënten in een keukenmachine of met de vingers tot een kruimelig geheel te mengen. Schil en haal het klokhuis uit de appels en snijd ze in dunne schijfjes. Besprenkel ze met wat citroensap zodat ze niet verkleuren.
Beslag
Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop steeds goed door. Daarna afwisselend melk en bloem erdoor roeren. Doe 2/3 van het beslag in de vorm en strijk het glad. Leg de appelschijfjes erop en daarna de rest van het beslag.
Doe hier bovenop het kruimellaagje en bak het geheel in de voorverwarmde oven op 180ºC ongeveer 1 uur. Kijk met een satéprikker of het deeg gaar is.
Salsa Tonnata
1 (klein) blikje tonijn op olie
4 ansjovisfilets
4 flinke eetlepels mayonaise
2 el kappertjes
1 klein knoflookteentje
rasp van 1/2 citroen
2 el vers citroensap
Giet de een deel (± 1/3) van de olie uit het tonijnblikje weg. Doe dan alle ingrediënten in een keukenmachine of blender en maal ongeveer 2 minuten tot het fijn is. Eventueel af en toe de zijkanten schoonschrapen.KLAAR! Nou als dat niet snel is, weet ik het niet meer.
Doe het is een klein kommetje en serveer met toast of rauwe groente als hapje bij de borrel of als aperitief.
TIP:Natuurlijk prima van te voren te maken, dan gaan de smaken nog meer samen. Wel in de koelkast bewaren en voor gebruik even op kamertemperatuur laten komen.
(Bewerkt naar recept van M. Scicolone)
Nou vraag je je misschien af hoeveel mensen hier wonen en waarom ik wel 5 stollen heb gemaakt. Ik moet eerlijk zeggen dat we er geen moeite mee zouden hebben om ze allemaal zelf weg te werken...maar dat zou toch te veel van het goede zijn.
Eén gaat er in de diepvries, één is om deze week op te eten en drie mensen maken we morgen blij, want het zijn altijd succesnummers om weg te geven. Dus houdt de deurbel maar in de gaten, want je weet maar nooit wie er langs komt..... :D