Saturday, December 30, 2006

Frituurdiploma

Nou bak ik toch al heel wat jaren van alles en nog wat en ik heb me er nog nooit aan gewaagd zelf oliebollen of appelflappen/beigneits te bakken. Eigenlijk houd ik gewoon helemaal niet van frituren. Ik herinner me van vroeger dat de hele keuken vet was, alles een uur in de wind stonk....nee da's niks voor mij. We kochten altijd bollen bij een kraam en dat was dat. Als wij thuis frietjes eten, dan frituurt mijn man.. .buiten... onder de carport. ..in weer en wind. .. Hij kan het ook erg goed, dus mooi zo laten. Als de kinderen wel eens vragen waarom papa altijd frietjes maakt, zeggen we gewoon dat ik mijn frituurdiploma niet heb en hij wel.

Maar ja waarschijnlijk ómdat hij een frituurdiploma heeft, kwam de echtgenoot dit jaar ineens op volgend idee (dit is de verkorte versie, het ging zo een paar dagen);
hij: "Zullen we dit jaar nou eens zelf oliebollen maken? "
ik: "Nou daar heb ik geen zin in hoor, alles wordt zo vet als bagger!"
hij: "Ja maar ik bak ze gewoon buiten net als de frietjes "
ik: "Hmmm, ga je dan ook helemaal zelf beslag maken? "
hij: "ik (eigenlijk 'we') koop gewoon een mix, roer er wat water of zo er door....zal wel op het pak staan...en bakken maar."
ik: "dat kán niet "
hij: "Hoezo dat kan niet, denk je dat ik geen pak kan lezen "
ik: "In die pakken zit melk, weipoeder en dan kan de zoon de bollen dus niet eten."
hij: "O"
ik: "en bovendien krijgen we toch veel te veel oliebollen, wie moet die allemaal opeten, we worden veel te dik !"
hij: "Je kunt ze toch invriezen?"
ik: "o, jij wilt nog in april oliebollen eten????!!!"
hij: "nou ja het was maar een idee... "

...maar ja toen was ik ondertussen toch warm gedraaid over het idee en herinnerde me een recept "Calas" uit mijn eerste Broodbakboek van Jennie Shapter wat ik altijd al eens had willen maken, maar de antipathie tegen frituren had me er altijd van weerhouden.
Nog wat napruttelend...."nou ja dan als we dan toch bezig zijn, maak ik meteen die bollen uit dat boek" en toen was de zaak beklonken. Meteen gesnuffeld op internet om bollenbeslag te zoeken.
Ik heb het recept van Shapter gisteren gemaakt, nou ja het vergde wel wat aanpassingen, want 'kleefrijst' had ik blijkbaar niet en ik heb gewoon risottorijst genomen, waardoor er wel wat meer meel bij moest. Toen het deeg klaar was mocht de Echtgenoot ze nog niet eens frituren, want mijn deegjes geef ik niet zomaar uit handen!!
Maar hij zette alles buiten klaar én ik mocht zijn fleecetrui aan én ruimde de frituurspullen na afloop weer op... de bollen zijn fantastisch gelukt. Volgens de dochter zelfs lekkerder dan gewone oliebollen en nu heb ik dus ook mijn frituurdiploma...als ze nu maar niet vragen of ik ook frietjes wil bakken :-\

Calas
(Creoolse oliebollen - ± 20 st)

50 g risottorijst
280 g (rijst)melk
140 g water
2 eieren
± 225 g bloem
1 tl geraspte citroenschil
1/2 tl gemberpoeder
1/4 tl vers geraspte nootmuskaat
50 g poedersuiker
1/4 tl zout
1 tl droge gist
frituurolie en poedersuiker

Doe de rijst, melk en water in een pan en breng het aan de kook, laat het ongeveer 40 min. zachtjes koken. Laat het daarna van het vuur af nog een uur staan zodat zoveel mogelijk vocht wordt opgenomen. Laat het dan uitlekken in een zeef.
Doe in de broodbakmachine (of in een mixer kom) de gist, bloem, citroenschil, zout, nootmuskaat, gemberpoeder, poedersuiker, 2 eieren en de goed uitgelekte rijst. Laat het deeg draaien op het pizzaprogramma, na het kneden haal je het bakblik eruit en laat je het warm staan terwijl je ondertussen de olie verhit in de friteuse.
Schep met een ijsbolletjestang of 2 lepels gelijke porties en frituur de bollen af en toe kerend ongeveer 3-4 minuten.
Haal ze eruit en leg ze op keukenpapier.
Bestrooi met poedersuiker en geniet...echt lekker!

Vanmiddag gaan we de gewone oliebollen bakken, ik maak het deeg en hij mag ze bakken... dat gaat vast lukken en dat krijgt hij zijn "Frituurdiploma B" (= bakken met Beslag).

Eet smakelijk en bak voorzichtig!

4 comments:

Anonymous said...

Wat een goed idee! Neem het meteen mee voor morgen mijn oliebollenbakdag. Gek, dat recept van JS is mij nog nooit eerder opgevallen. Prettige jaarwisseling!

Levine said...

Mij is dat recept van Jennie ook nog nooit opgevallen. Komt waarschijnlijk ook omdat ik zo weinig frituur. Heb net mijn frituurpan uit de berging gevist en ik heb hem als ik het me goed herinner begin dit jaar voor het laatst gebruikt, misschien zelfs wel voor het oliebollen bakken vorig jaar! Dat wordt dus schoonmaken en verse olie erin. Oliebollen en appelflappen bak ik altijd zelf met het recept wat ik al jaaaaren heb. En mijn echtgenoot wil 'gewone' bollen, geen bollen met rijst erin! Haha. Maar je weet maar nooit, misschien ga ik stiekem toch nog de bollen van Jennie bakken.

Anonymous said...

't Ziet er weer goed uit Lien! Pluim ook voor manlief!

Anonymous said...

Hihi, volgens mij komen we allemaal uit hetzelfde malletje. Hier idem dito, Gewaardeerde Echtgenoot is frietman en het liefst buiten. Maar als het oliebollentijd is mag ik gewapend met fleecetrui, laarzen sjaal en beslag de schuur in om te bakken. Eh..totdat ik 2 frituurpannen opgeblazen had (iets te koud in de schuur) Nu sta ik opgesloten in de bijkeuken te bakken en mag ik daarna poetsen..en in BAD! En schaam..ik gebruik Koopmans..altijd! Tcch een keer zelf proberen volgend jaar?