Friday, December 29, 2006

gevulde tomaatjes


Dit recept heb ik al vele malen gemaakt en het is altijd een succes, behalve natuurlijk bij mijn kinderen, want die rennen hard weg als ze weten dat er kaas aan te pas komt. Ik zal jullie niet vervelen met de tragie-komedie's die hier opgevoerd worden als de kaasdoos zelfs maar in de buurt van hun bord staat op tafel, maar ik kan je verzekeren dat je op zulke momenten enorm zin krijgt om ze in hun slaap in te smeren met smeerkaas en ze dan te beleggen met hele oude stinkkaas....hihihi...

Maar hoe dan ook 'normale' mensen vinden dit heerlijk. Het is erg makkelijk te maken, je kunt het 1 of 2 dagen van te voren voorbereiden en goed afgedekt in de koelkast bewaren om het voor gebruik zo in de oven te schuiven en te bakken. Het doet het prima als voorgerecht, is vegetarisch wat voor sommigen ook een pré is, maar ook als borrelhapje/antipasto is het een aanrader. Ik gebruik zelf het liefst tomaten die net iets groter zijn dan cherrytomaatjes, zeg maar het formaat 'tasty-Tom'. Maar je kunt ook grotere nemen en de helften gebruiken of cherrytomaatjes, dat is alleen wat meer gepruts om ze te vullen. Misschien een lekker idee voor bij een glas bubbels met oud en nieuw of bij een nieuwjaarbuffet?

Pomodorini ripieni e gratinati

± 12 'midi' tomaatjes
3 el fijngehakte verse peterselie
1 teentje knoflook, fijngehakt
15 blaadjes munt, fijngehakt
4 el basilicumbladeren, fijngehakt
1 tl gedroogde oregano
2 el (vers)geraspte parmezaanse kaas
2 el (vers)geraspte pecorino (kaas)
3 volle el (liefst Japans*) broodkruim
8 el olijfolie

Doe alle ingrediënten behalve de tomaten en 4 el olijfolie in een schaaltje en meng het goed.
Snijd aan de onderkant van de tomaten een heel dun stukje af -zonder bij de pitten te komen- zodat de tomaatjes wat steviger blijven staan. Snijd van de bovenkant een plakje, zodat je tomaat uit kan hollen. De binnenkant met de pitjes gooi je weg, maar uit het bovenste plakje haal je het harde middendeel (waar het steeltje zat) en de rest snijd je in kleine blokjes die je door de vulling roert.
Vul nu alle tomaten en zet ze in een ovenschaaltje, druppel de overige olijfolie eroverheen.
Nu kunnen ze in de voorverwarmde oven op 180ºC, ongeveer 30 minuten. serveer de gevulde tomaatjes warm.

TIP: je kunt alles 1-2 dagen voorbereiden en onder folie in de koelkast bewaren tot je het nodig hebt en dan kan je het zo in de oven schuiven. Gebruik je een glazen ovenschaal, laat het dan eerst op kamertemperatuur komen (of verwarm de oven niet voor) om te voorkomen dat de schaal knapt door een te groot temperatuursverschil.


(vrij bewerkt naar: T. Kiros' "12")

*Japans Broodkruim:
パン粉 of te wel Panko is broodkruim uit Japan dat vooral gebruikt wordt bij frituren (tempura en zo), zodat het extra crispy wordt. Het zijn witte kruimelvlokken, droog en hard met scherpe kanten. Je kunt het bij gespecialiseerde zaken krijgen. Gebruik anders zelfgemaakte witte broodkruim van oud wit brood (liefst Franse of Italiaanse soort) die je in de oven (50ºC) nog even na laat drogen, dan kan het goed de tomaatsappen opnemen.Gewoon paneermeel is vaak al 2 x gebakken (denk aan beschuit) en gewoon minder lekker.

2 comments:

Anonymous said...

heerlijk recept !!

maar even tussendoor
ik lust ook geen kaas en ik ben nog wel normaal hoor ;)

Lien said...

Ik kan je verzekeren dat het hier niet alleen een kwestie is van niet lusten...dat doen ze bij wel meer dingen (helaas)....maar ze gaan gewoon heel overdreven in de verste hoek van de kamer staan, kruipen onder tafel, kunnen ineens niets meer....en dat soort theatrale dingen. En als je 's morgens op moet schieten kan dat erg lastig zijn!!! Maar het verbetert nu wel iets nu ze wat groter zijn gelukkig. Dus dat 'abnormale' zit hem gelukkig niet alleen in het niet lusten van kaas ;o).