Wednesday, December 27, 2006

koud hè?!

Nou ja niet qua winterweer natuurlijk en dat is jammer want dat draagt toch altijd bij tot het kerstgevoel. Dus heb ik de kou maar binnen gebracht in de vorm van een ijstoetje. Ik vond het echt een prima toetje voor feestdagen, maar lust het anders ook hoor! Ik heb twee soorten gemaakt. Stracciatella, gewoon omdat we daar zin in hadden. Op de foto gecombineerd met Pitahaya-fruit, waar ik het een paar post geleden oven had, vanwege het wit met zwarte stipjes: "Coupe Dalmatiër" zullen we maar zeggen.
En nog een (koe)melkvrije versie voor onze (koemelk)allergische zoon en dat wordt dan meestal chocoladeijs, omdat dat zijn lievelingsijs is. Omdat wij niet gewend zijn aan de smaak van sojamelk vinden wij het niet zo lekker, het scheelt dan al als je de sojamelk vervangt door rijstmelk dat niet zo'n uitgesproken smaak heeft. Onze zoon drinkt altijd sojamelk en vindt het heerlijk.

Stracciatella (gelato)


350 ml slagroom
350 ml volle melk
250 g suiker
vanillestokje
50 g (fijn)geschaafde pure chocolade

Doe de melk, room en suiker in een pan en warm het langzaam op zodat de suiker oplost. Verwarm het tot er kleine bubbels aan de rand komen en haal het dan van het vuur af. Snijd het vanillestokjes in de lengte door en schraap de zaadjes eruit. Doe stokje en zaadjes in de melk en laat het afkoelen. Dek het dan af en zet het in de koelkast minstens 2 uur zodat het goed koud is.
Haal het vanillestokje eruit en roer de fijne chocoladeschilfers erdoor.
Doe het hele mengsel dan over in een ijsmachine en draai het tot het stevig is. Doe het in een plastic doos en zet in de diepvries.
Haal het voor gebruik ongeveer een half uur eerder uit de diepvries zodat je er makkelijk bolletjes van kan maken.

Tip: ik heb dit niet met volle, maar met halfvolle melk gemaakt (ik was de volle vergeten te kopen en had geen zin om nóg een keer in de rij te staan) en dat ging prima. Scheelt toch weer íets.

Soja-chocoladeijs (koemelkvrij)


4 eierdooiers
1 tl maizena

90 g suiker
3 dl sojamelk (of rijst- of havermelk)
150 g pure (melkvrije) chocolade, in stukjes gebroken/gehakt
3 dl sojaroom

Klop de eierdooiers, suiker en maizena tot het dik en schuimig. Breng ondertussen de melk aan de kook en giet hem langzaam en al roerend bij het eiermengsel. Giet het daarna weer terug in de pan en laat het al roerend zachtjes koken tot het bindt en smeuïg is. Neem de pan van het vuur en strooi in gedeelten de gehakte chocoladestukjes erin, roer tot het gesmolten is. Laat afkoelen in de koelkast (minimaal een paar uur, de hele nacht beter).

Voeg de sojaroom erbij en laat het tot ijs draaien in de ijsmachine. Doe het in een plastic doos en zet in de diepvries.Haal het voor gebruik ongeveer een half uur eerder uit de diepvries zodat je er makkelijk bolletjes van kan maken.

Eet smakelijk!!

3 comments:

Karen Baking Soda said...

Geen ijsliefhebber hier, maar het ziet er wel erg leuk uit.

Anonymous said...

Heb vanmorgen een ijsmachine gekocht, dus ik kan alvast beginnen te oefenen zodat ik straks voorbereid ben als het seizoen weer begint!

Lien said...

gefeliciteerd, daar zul je geen spijt van krijgen. Zelf gemaakt ijs is zoveel lekkerder dan uit de winkel, straks lust je alleen nog maar je eigen ijs, Haagen-dasz en Ben & Jerry's!
Buiten de zomer om is het ook seizoen hoor ;-) maar dan meer als toetje!