Monday, December 25, 2006

Mincemeat

Voor de verandering eens een Engelse kerstklassieker. De mincemeat-pies. Je kunt de mincemeat (een mengsel van fruit, zuidvruchten, specerijen en drank) kant en klaar kopen bij (Engelse) delicatessezaken in verschillende versies. Maar je kunt ook je eigen 'mince' maken. Daarvoor hoef je maar te googelen en de verschillende versies vliegen je om de oren. Voor het deeg heb ik een recept van het net gebruikt naar eigen idee van Ainsley Harriott.


Mincemeat pies (24 st)

140 g koud boter in stukjes
225 g bloem, gezeefd
50 g amandelmeel
50 g lichtbruine basterdsuiker
rasp van 1 sinaasappel
snufje zout
1 eierdooier
1-2 tl koud water
1 pot mincemeat
1 eigeel
1 el melk
poedersuiker
(mini-muffinbakblik)

Puls in de keukenmachine de bloem, amandelmeel, suiker, zout, en rasp samen met de koude boter tot het een kruimelig mengsel is. Voeg de eierdooier en zoveel water tot het een samenhangend deeg is. Verpak het in plastic en leg het minimaal een half uur in de koelkast om op te stijven.

Spray een mini-muffin-bakblik in met olie.
En verwarm de oven voor op 200 ºC.
Rol het deeg uit tot ongeveer 2 mm dikte en steek rondjes uit van ongeveer 8 cm doorsnede en leg die voorzichtig in de muffinvormpjes. Vul ze met de mincemeat en steek nog een sterretje, hartje of gewoon een rond dekseltje en leg die erbovenop.
Roer de eierdooier los met de melk en smeer dat met een kwastje op de bovenkant. Eventueel kun je er wat greinsuiker op strooien, maar dat is niet echt nodig.
Bak de mincemeatpies ongeveer 18 minuten tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de vorm en laat ze op een rooster afkoelen. Bestrooi met poedersuiker. Smikkelen maar. Merry Xmas!!!
Tip: Heb je wat deeg over, zoals ik, dan maak je daar snel nog even wat kerstkoekjes van. Alleen als je de deegrestjes meer dan 2x hebt samengedrukt en uitgerold, dan worden de koekjes wel wat taai en verliezen ze hun brosheid.

3 comments:

Ash said...

Leuk om mincepies in een Nederlandse keuken te zien!

Prettige Kerst :)

Soepkipje said...

Ohh Lien wat mooi!. Zodra ik mijn muffinvormen weer terug heb(ruil regelmatig met buurvrouw) ga ik dit ook proberen.

Anonymous said...

Hoi Lien,

Heb deze mincepies vorig jaar gemaakt en het was een groot succes bij de hele familie! Dit jaar maak ik ze weer maar nu wat makkelijker met een pot mincemeat.

Vanja