Monday, October 5, 2009

More Figs!

(Nederlandse versie verder naar beneden)

engels.amer klein When we're on holiday I love to go to bookstores. Writing this suddenly makes me realise how silly this sounds, because I álways love to go to bookstores, browse and spend money too, holiday or not. But anyway in Italy where we take our holidays I browse for books that I can read to improve my Italian. In class we've been through all the grammar and we just finished the final 'course' books, so now we start reading more to expand our horizons. It's difficult for me, but once I get through the first 3 or 4 pages, it seems to go better and I'm encouraged that I still understand what it is about! I finished one book on holiday so I wanted to buy another one. So when we passed a bookshop in Como I disappeared in it.

But it's hard to pick a book just like that. I need to get through the first pages to find out if it is a book I might like, but I can hardly read the first pages of several books there, it would take all afternoon. Besides that my family has seated itself on every available chair or step to wait, resigned, for the inevitable time it'll take me to shop.

So not being able to decide quickly and feeling a bit rushed, I first wandered to the cookbook section, there they have pictures so that's easy!! I had a few baking books on my list to check out and found one that I liked. Then a book about dolci from Italy draw my attention, looked very good, great pictures and it just had my name on it. Then the lady told me that if I bought three books I would get 33% discount.... Yay! I quickly took a reading book from the same writer who's book I just finished and voilà.. or better 'ecco fatto' in this case. My dear husband carried the heavy books in his backpack for me, sweet! I somehow always tend to buy the heavy stuff at the beginning of a visit.

In the meantime I've made several recipes from the "Dolceitalia"-book. The flavors are fantastic, but the amounts of ingrediënts don't always seem right. The amounts of pastry for 1 pie is easily enough for 3, the amounts of a filling for a fruitdessert was quite enough for 4 times the fruit, so you have to count and calculate and change so you won't have too many left overs. This recipe was really more than enough for about 16 people in stead of 6 as stated. But no worries, I changed it for you and now it is for 6. Of course that also depends a bit on how large the serving bowl are. Enjoy the last figs of the season!


Fig Mousse
(serves 6)
Mousse di fichi (p.135)
(PRINT recipe)
500 g fresh figs
90 g sugar
40 g water
2 egg whites
225 g whipping cream
6 mint leaves

Wash and dry the figs, cut of the stem and cut them up. Puree them in a foodprocessor.
Bring water and sugar to the boil in a small saucepan, until the sugar has totally dissolved.
Whisk the eggwhites, while adding the hot sugarsyrup in a thin stream. Keep whisking until cooler (about 10 minutes).

Whip the cream and fold the figpuree in. Now fold in the egg whites with care. Fill 6 serving bowls or glasses and place in the refrigerator for at least 2 hours.
Garnish with the mint before serving.

(from: Dolceitalia - Mario Busso)


_____________________________________

Vlag nl klein Meer Vijgen!

Als we op vakantie zijn vind ik het geweldig om een boekwinkel in te duiken. Nou ja terwijl ik dit schrijf bedenk ik hoe stom dit klinkt, want ik vind het altijd heerlijk om in een boekwinkel te snuffelen, vakantie of niet. Maar in ieder geval in Italië waar we op vakantie gaan, kijk ik bij boeken om leesboeken te vinden om mijn Italiaans te oefenen en te verbeteren. We hebben nu net ons laatste lesboek helemaal uit en gaan we meer lezen om onze kennis uit te breiden. Dat lezen valt me nog niet mee, de eerste paar bladzijden ben ik ervan overtuigd dat het boek veel te moeilijk is. Maar na een aantal bladzijden ontdek ik ineens dat ik nog steeds begrijp waar het over gaat en dat geeft de burger moed! I had net een boek uitgelezen en wilde een nieuwe kopen.

Dus toen we in Como een boekwinkel zagen, verdween ik naar binnen. Maar het valt nog niet mee een boek uit te zoeken, eigenlijk zou ik eerst een paar bladzijden moeten lezen om te zien of het een leuk boek voor mij is, maar aangezien het lezen niet zo heel erg snel gaat en het dus een aantal bladzijden kost om er in te komen, zou dat wel erg lang duren voor ik een paar boeken bekeken had. Bovendien zit de rest van de familie enigszins zuchtend op elk beschikbaar krukje of treetje in de (kleine) winkel en voel ik de druk. Ik ging dus eerst maar even naar de kookboekafdeling, daar kan je aan de plaatjes al heel wat aflezen en dat gaat een stuk sneller. Ik had een paar bakboeken genoteerd om te kijken of dat wat was en deze kwam door de keuring. Toen zag ik ineens een boek over zoete Italiaanse baksels, was meteen goed, mooie foto's en leuke recepten. Toen zei de verkoopster dat ik 33% korting kreeg als ik nog een boek zou kopen, nou ja dat liet ik me niet twee keer zeggen, zelfs niet in het Italiaans. Ik pakte toen maar snel een ander boek van dezelfde schrijver die ik net gelezen had en klaar is Kees. Mijn man heeft de zware (!) boeken voor me gedragen de rest van de middag, dikke boeken schijn ik bij voorkeur aan het begin van een bezoek te kopen geloof ik.

Ondertussen heb ik een paar recepten gemaakt uit dit "Dolceitalia"-boek. Het smaakt uitstekend, maar de hoeveelheden ingrediënten zijn niet altijd in orde. Deeg voor een taartkorst is minstens voor 3 i.p.v. 1 taart, vulling voor een fruitdessert genoeg voor 4x de hoeveelheid fruit.... dus opletten, rekenen en aanpassen omdat je anders te veel over hebt. Ook dit recept, bedoeld voor 6 personen volgens het boek, was minstens voor 16 personen, tenzij je een teil per persoon wilt eten. Maar geen zorgen, ik heb het omgerekend en nu is het ongeveer voor 6 personen, hoewel dat natuurlijk ook afhangt van de grootte van de schaaltjes. Geniet van de laatste vijgen van het seizoen!

Vijgenmousse
(6 personen)
Vijgenmousse
(recept PRINTEN)
500 g verse vijgen
90 g suiker
40 g water
2 eiwitten
225 g slagroom
6 blaadjes munt

Was de vijgen, snijd de steeltjes eraf. Snijd de vijgen in stukjes en pureer ze in een keukenmchine.
Breng in een pannetje het water en de suiker aan de kook. Begin dan de eiwitten te kloppen op hoogste snelheid terwijl je de suikerstroop ondertussen in een straaltje erin laat lopen. Blijven kloppen tot het eiwitmengsel is afgekoeld (ongeveeer 12 minuten).
Klop de slagroom stijf en meng de vijgenpuree erdoor. Vouw daarna het eiwit er voorzichtig door. Schep het in 6 glazen en zet het minimaal 2 uur in de koelkast voor serveren. Garneer met wat mint.

(naar: Dolceitalia - Mario Busso)

Andere recepten met verse vijgen:
-
Vijgenjam met amandelen
-
Vijgen focaccia
-
gekarameliseerde vijgen en sinaasappelijs
-
vijgen op vanille siroop
-
Mostarda di fichi

7 comments:

marleen said...

:-DDDD Een teil per persoon...jij bakt ze wel bruin hoor.....! ziet er smikkelsmakkel uit, mede door je professionele pics!

OT: of je verticaal scrollt of horizontaal klikt..?;-) Maar de code is gelukkig wel weg;-)))
Mijn code is nu: aneba ofwel 'ah nee bah'..! dat moest eigenlijk niet mogen op een foodblog!

NKP said...

Good to know you are still getting figgy with it! :)
The mousse looks wonderful, I love the heart shaped spoons too.

Karen Baking Soda said...

Absolutely yummy looking! Ik ben alleen bang dat het zelfs met het recept voor 6 toch nog een teil wordt... de rest vd famielje is niet zo enthousiast over vijgen (en tóch wil ik een vijgenboompje!)

Dewi said...

Love fig, never made it inot mouse, but it is quite tempting.

Jamie said...

Your story is too funny as it sounds too much like me! Any excuse to buy a cookbook and family waiting, sighs heavy in the air! The book looks like fun and the mousse looks wonderful.

Murasaki Shikibu said...

I love figs and this is a lovely presentation.

Aparna Balasubramanian said...

Iunderstand your "thing" for bookshops. All 3 of us ( including daughter) love bookshops. We don't have good ones where we are, so everytime we travel, at least one bookshop trip is always on the agenda! LOL

I shall make this mousse when figs start to arrive her, soon.