Nog maar een keer aan de gang met vijgen. Ik heb al eens eerder vijgenjam gemaakt en die was echt erg lekker. Deze keer weer een vijgenjam, maar dan met een Italiaanse twist. Ik gebruik daar hier Vin Santo voor, een Italiaanse dessertwijn, maar heb je dat niet kan je ook bijv. cognac gebruiken.
175 g suiker
1 1/2 el Vin Santo (of cognac)
geraspte schil van 1/4 citroen
Spoel schone jampotten en deksel om met kokend water en schep de hete jam erin, draai de deksel er stevig op en zet de potten 5 minuten op de kop. Laat ze dan verder afkoelen.

Figs and Almonds
I've made fig marmelade before (in the days when this blog was still only in Dutch!) and that was really good. This year I made some more but now with an Italian twist. I used Vin Santo, an Italian dessertwine, but if you can't get hold of that, you can also use cognac.
(Composta di fichi e mandorle - ± 1 jar)
40 g almonds, skinned
175 g sugar
1 1/2 TBsp Vin Santo (or cognac)
grated zest of 1/4 lemon
Clean the figs and quarter them. Put them in heavy saucepan with the sugar and let it stand for at least an hour. Place the pan on the stove and bring slowly to the boil, let it boil until the sugar starts to turn into caramel, add the almonds and let simmer for few minutes more. Then add the Vin Santo and stir it together.
Rinse clean jam jars and lids with boiling water and put the jam in. Close the lids tightly and put them upside down for about 5 minutes. Let them cool and if you're in the mood, make some nice stickers for the jars.
From the remaining figs that I had left, I made some 'normal' fig jam. I just can't get enough of it. I just follow the instructions on the packeage of the special sugar for jam making. I use the sugar variaty where you use two parts of fruit and 1 part of sugar, so it tastes even more fruity!
Isn't it a wonderful season!
2 comments:
Lekker! En deze keer heb ik zowaar alles in huis :-) (Vin santo doop-doop met cantucinni..mmmm)
This jam sounds and looks delicious! I will save the recipe for next year when I don't know what to do with the figs from my tree.
Post a Comment