Friday, December 22, 2006

Appel-kruimelcake

Nou die was wel erg snel op!! Vooral dat laagje erboven op dat maakt het extra lekker.

Appel-kruimelcake


450 g appels
wat citroensap
185 g zachte boter
165 g fijne suiker
2 eieren
335 g zelfrijzend bakmeel
180 ml melk

topping
100 g bloem
3 tl kaneelpoeder
60 g boter in stukjes
75 g bruine suiker

Vet een bakvorm in van ± 23 x 23 cm. Leg er bakpapier in wat aan twee kanten uitsteekt, zodat je de cake er later makkelijker uit kan tillen.

Topping
Snijd de boter in kleine stukjes en maak de kruimeltopping door alle ingrediënten in een keukenmachine of met de vingers tot een kruimelig geheel te mengen.

Schil en haal het klokhuis uit de appels en snijd ze in dunne schijfjes. Besprenkel ze met wat citroensap zodat ze niet verkleuren.

Beslag
Klop de boter met de suiker tot een luchtige massa. Voeg één voor één de eieren toe en klop steeds goed door. Daarna afwisselend melk en bloem erdoor roeren. Doe 2/3 van het beslag in de vorm en strijk het glad. Leg de appelschijfjes erop en daarna de rest van het beslag.

Doe hier bovenop het kruimellaagje en bak het geheel in de voorverwarmde oven op 180ºC ongeveer 1 uur. Kijk met een satéprikker of het deeg gaar is.

8 comments:

Anonymous said...

Ik blijf bewondering houden voor al je nieuwe verrukkelijke recepten. Ik moet toch binnenkort bij je langskomen, in de hoop dat je nog iets in de vriezer hebt liggen.

Lien said...

Hoi, je snapt dat ik natuurlijk wel nieuwsgierig ben wie je bent! Tik je de volgende keer je naam ook in? Of een codewoord waarvan je zeker weet dat ik begrijp dat jij het bent?? (gewoon onder je berichtje, of je klikt hieronder "other" aan en daarna je naam)
Want ik ben niet zo het type voor een blind date? hahaha
Deze cake is helaas al helemaal verslonden :-)

Anonymous said...

Hallo Lien, ik ziet nu met een nog warm stukje van deze echt heeeeerlijke cake achter de computer. Ik had flink wat appels gekregen en had geen zin in appeltaart. Van appelmoes of compote zijn we niet echt wild dus deze cake dan maar. Eerst ruikt het al heerlijk en als het huis schoon is en de cake en een kopje thee klaar zijn, tja wat wil je nog meer?! Dank voor dit superrecept!

Lien said...

Hoi Silvia, graag gedaan hoor!
Lekker genieten na het gedane werk begrijp ik. Wat wil je nog meer.... nou nog een stukje ;-) !!

Anonymous said...

het beslag is veel te dik om nog netjes over de appels te kunnen strijken.... heb dus iets meer melk gebruikt. nu maar duimen. of had er een derde ei bij gemoeten???

Lien said...

hoi anoniem (?)
Ja het kan natuurlijk wat verschillen bijv. door de maat eieren die je gebruikt. Het hoeft ook niet netjes erovergestreken te worden, als het maar een beetje overal zit, daarna komt de bruine laag er nog over dus je ziet er verder niets van. Maar vind je het nog te dik, is een beetje extra melk erbij prima hoor, een heel ei zou het misschien weer te nat maken. volgens mij kan het niet echt erg mislukken, maar ik duim met je mee!
Eet smakelijk straks.

Yana said...

Hey ,

de cake is echt heerlijk !
helaas lukt de crumble bij mij niet echt want hij is veel te plakkerig :s
ik heb geprobeert met wat meer bloem .
mss moet ik nu maar minder boter gebruike ??
als je tips hebt ...

grtz , yana

Lien said...

Hoi Yana,
Ik kan vanaf hier natuurlijk niet zien hoe je het doet, maar als je de kruimels maakt, moet je het maar zo lang bewerken (met de puls-stand van de keukenmachine, met de K-garde van de standmixer of met een vork of "pastrycutter" met de hand) tot het nét kruimelig wordt, je mengt dan nog heel kort tot de kruimels iets groter zijn. Als je te veel of te lang mixt dan wordt de boter warm en 'smelt' als het ware en wordt alles plakkerig. Je kunt dan wat meel en suiker erbij doen om het weer wat kruimeliger te maken, en het beste met de vingertoppen het erdoor werken, zo losjes mogelijk. Als je dit alles al deed en het toch niet wil, zou ik gewoon minder boter nemen, dat zou dan ook moeten werken.
Succes, hopelijk lukt het de volgende keer wel.