


Dit jaar... eigenlijk geen zin, alleen een gevulde speculaastaart gebakken met een recept van een ander blog. Al weer een paar jaar geleden had ik "Deense kruidnoten" gemaakt, met o.a. kardamom, die erg lekker waren. Ook makkelijk, je maakt een deegje, je laat de kinderen het rolwerk doen (zij ook weer lol), bakken en klaar. Dus vooruit nog net inspiratie voor wat kruidnootjes. Toen ik een poosje geleden deze cake maakte met chinees vijf-kruiden poeder, kreeg ik het idee dat dat ook wel lekker zou smaken in een kruidnootje. Weer eens even wat anders en zo heb ik kruidnootjes gemaakt met andere specerijen dan normaal. Er stond een doos met gekochte en deze 'kruidnootjes anders' op tafel, een paar uur later zater er alleen nog maar gekochte in, de rest was er zorgvuldig uit gegeten. Toch een teken van succes dacht ik zo.
'Kruidnootje anders'
(recept PRINTEN)
100 g zeeuwse bloem (heb je dat niet neem dan gewone bloem)150 g bloem
½ tl bakpoeder
100 g bruine basterdsuiker
2 ½ tl chinees 5-kruiden poeder
½ tl kardamom
½ tl kaneel
½ tl gemalen anijszaad
¼ tl nootmuskaat
¾ tl pimentpoeder
snuf zout
120 g boter, koud in blokjes
2-4 el koud sinaasappelsap
Meng alle droge ingrediënten in een kom en wrijf de boter er door heen tot het kruimelig is (kan ook met de k-garde in de standmixer op de hoogste stand. Voeg dan zoveel sinaasappelsap toe tot het deeg net samenkomt. Druk het tot een bol of schijf, wikkel het in huishoudfolie en leg het een uur in de koelkast.
Neem een paar hulppieten en laat die kleine knikkers draaien. Voor het gemak, snijd ik vooraf het deeg in kleine blokjes. Leg ze op bakpapier op een bakplaat en bak ze op 160ºC ongeveer 30 minuten. Laat afkoelen op een rooster en strooien maar.....
***********************************************


In other years I was already busy baking Sinterklaas-related stuff like Speculaasjes, speculaasbrokken, marsepeinkoek and gevulde speculaas. This year.. No feeling like it really, just made an almond paste stuffed spiced pie (or something like that). Some years back I made "Deense kruidnoten" with kardamom, that were really good. And easy too, make a dough, let the kids do the rolling and just bake. So alright, I just have some fun in making these this year. When I made this tealoaf recently with chinese 5-spice powder, I had a hunch that this spice could work really well in the 'kruidnoten' for Sinterklaas. A bit different for a change. I had a box with (normal) shop-bought 'kruidnoten' and these spiced ones with a twist. A few hours (or was is shorter?) later there were only shop-bought ones left, the rest was painstakenly removed. I guess the proof is in the eating!
'Kruidnootjes' with a twist
(PRINT recipe)
100 g pastry flour (or use AP flour)
150 g AP-flour
½ tsp baking powder
100 g brown sugar
2 ½ tsp chinese 5-spice powder
½ tsp kardamom
½ tsp ground cinnamon
½ tsp ground anice seeds
¼ tsp freshly ground nutmeg
¾ tsp all-spice powder
pinch of salt
120 g cold butter, cubed
2-4 TBsp cold orange juice
pinch of salt
120 g cold butter, cubed
2-4 TBsp cold orange juice
Hire some "pieten" (or kids) to form the dough into marble-sized balls, while you preheat the oven to 320ºF. Place them on a baking sheet with baking parchment and bake for about 30 minutes. Let them cool on a wire rack and now you can eat them or throw them around like a real 'Piet' would.....
7 comments:
Tuurlijk is zelfgebakken altijd lekkerder!
(en dan ook nog dat heerlijke geurtje in huis :-)
Jammer van de verdwenen magie (die gelovige snoetjes zijn altijd zo mooi) reactie 2 kan ik mij ook nog goed herinneren...praktisch hè die kids;-))
Ciao Lien ! Carlo is 71/2 and Anita 5 so I'm wondering when will that moment be for us it's not Sinterklaas but anyway...
Now you wait for grandchildren to bring back the magic.
Really I think there's always magic, we just have to look for it.
Must get to my 5 spice and give it a work out! Love the looks of these.
Heerlijk: kruidnootjes! Lijken me erg lekker met 5 spice poeder!
Hier duurt 't nog wel even tot de Sint ontmaskerd wordt (3 1/2 en 1 1/2 en nr. 3 onderweg)
Hallo Lien,
ik voel met je mee. 5 December verandert als er geen jonge kinderen mee bij zijn en je niet meer mee hoeft te doen met het toneelspel. Maar.....ik weet zeker dat als ik in Haarlem langs de rivier de Spaarne zou staan op het moment dat sinterklaas daar echt met een kleine stoomboot binnenkomt; het weer een beetje als vanouds voelt.
Dit lijkt mij een heerlijk recept. Hoewel ik nu even geen kruidnootje meer kan zien, print ik het recept alvast uit voor later: Bedankt.
Het 'moment der ongelovigen' kwam bij mijn 3 kinderen op dezelfde leeftijd. Zodra ze in groep 4 kwamen en Sint Nicolaas kwam in het land werd de vraag gesteld: 'Mam, zeg eens eerlijk, bestaat Sinterklaas nou echt?'
Tja, als het zo recht op de man af (in dit geval vrouw) gevraagd wordt, dan kan je toch niet liegen?
Wij hebben dit jaar voor het eerst lootjes getrokken. Ook heel leuk!
@ Marl1, ook wel fijn eigenlijk hoor dat hij er zo makkelijk mee omgaat.
@ Natalia, well the youngest age counts, so you will have some years to go in the magic!
@ Tanna, I hope grandchildren will not be in sight for many many years. But you're right there is always magic to be found, as long as you're willing to spot it. We had a lot of fun yesterday evening, especially with the poems.
@ Linda, heerlijk toch! Alle fasen hebben zo toch hun speciale dingen vind ik, 't is soms alleen even omschakelen.
@ Marjoke, ja ik ben net zo, daarom kijk ik graag nog naar het Sinterklaasjournaal met de kinderen.
@ Gea, hier zijn de nootjes ook op, het is zo alweer kerst, dus stellen we ons daar maar op in. Het was wel anders gisteravond, maar het was wel heel leuk en hebben erg gelachen om alle gedichten.
Post a Comment