Friday, November 28, 2008

Een ijskoud dropje

(English? scroll down please)

Natuurlijk is Nederland een dropland en we eten met elkaar zo'n 32 miljoen kilo drop weg per jaar., dat is twee kilo per persoon! Je snapt toch niet dat buitenlanders het altijd maar over klompen hebben, er zijn hier toch meer mensen die drop eten, dan op klompen lopen! Drop schijnt toch een hele aparte smaak te hebben als je het niet gewend bent. Breng je eens een zak drop mee voor buitenlanders, heb je grote kans dat ze het gewoon enorm smerig vinden. Onvoorstelbaar toch?! Ik denk dat ze dan gewoon met de verkeerde dropsoort beginnen, dus laat ze kennis maken met de zachte zoete soorten, kokindjes of zo en geef ze niet eerst een dubbelzoute harde ruit.

Een dropliefhebber (zoals ik) heeft vast ook zin aan ijs met dropsmaak. Ik at voor het eerst "gelato di Liquirizia" afgelopen vakantie in Italië en vond het erg lekker. Het is romig, maar zonder overheersende dropsmaak. Ik besloot dat ook thuis eens te proberen. En het werkte erg goed, je kunt je eigen lievelings drop nemen (bijv. laurier of honing), maar ook drop mixen om de smaak te krijgen die je wilt. Ik heb gewoon zoete drop genomen en het ijs was erg lekker... misschien nog wel lekkerder dan die ik in Italië heb gegeten...als dat kan tenminste :-)

Drop-ijs
(ongeveer 1 liter)
(recept PRINTEN)

35 g drop (naar smaak) in kleine stukjes gehakt
70 g (riet)suiker
250 g slagroom
200 g (halfvolle) melk
2 eieren

Verwarm de melk in een pannetje met de dropstukjes, laat de melk niet koken maar blijf ze verwarmen tot de drop opgelost is.

Klop ondertussen de eieren met de suiker en voeg dan -al roerend- de melk toe. Giet het geheel weer terug in de pan en blijf verwarmen (tot 85ºC, vooral NIET LATEN KOKEN!!!) en roeren tot het wat dikker wordt. Laat het afkoelen (een paar uur in de koelkast).

Klop de slagroom en roer de twee mengsels luchtig door elkaar. Giet het dan in de ijsmachine en laat het draaien tot het stijf is. Schep het in een plastic diepvriesdoos en laat het nog een paar uur in de vriezer voor serveren.


***************************************************************

Ice cold liquorice

Liquorice in the Netherlands is big business. We munch down 2 kilo's a year per person (that's 32 million kilo a year for the whole country), so that's quite a lot. Forget about wooden shoes (most of us really do not wear them! They are only worn by some farmers) and place "DROP" on a pedestal instead.

Though we love it, a lot of foreigners that put a 'dropje' (=a liquorice) in their mouth don't know how to get out of there again as quick a possible. And they have the same expression on their faces when they eat the Dutch salt-cured hering for the first time, sheer horror and unbelieve that this crazy country loves to eat this!

If that ever happened to you, don't be discouraged, you just took the wrong flavor to start off with. Start with a soft and sweet variety like "kokindjes" and not the double-salted kind. But if you need an even more subtle start to get to know liquorice, how about this ice cream. I ate some 'gelato di liquirizia' for the first time in Gubbio (Italy) last year and it was just delicious. A real lovely hint of liquorice and nothing overpowering. And the best thing, when you make it yourself... you can use your favorite kind! How about laurel or honey flavored liquorice? Sweet or salty liquorice? Or you can mix different kinds in this recipe. I choose a sweet variety and tried to copy the taste I remembered from Italy. It turned out really good or dare I say... even better?

Liquorice Ice Cream
(± 1 liter)
(PRINT recipe)
35 g liquorice (your favorite kind), chopped in small pieces
70 g (cane) sugar
250 g (single) cream
200 g milk (semi-skimmed)
2 eggs

Heat the milk in a saucepan together with the liquorice pieces. Do not let the milk boil, but keep simmering and stirring until the liquorice is dissolved. Now beat the eggs with the sugar and add it to the milk while you keep stirring. Pour it back into the pan and heat (not warmer than 185ºF, never boil!!), keep stirring and after a while the mixture thickens. If it coats the back of a spoon nicely, than turn of the heat and let it cool (a few hours in the fridge).

Whip the cream and stir the two mixtures carefully together. Pour into your icemaker and churn for about 20-30 minutes. Scoop it into a plastic container and put it in the freezer a few hours to stiffen before serving.

7 comments:

Karen Baking Soda said...

Mmm, ben niet zo'n dropper maar dit ijs ziet er heel lekker uit. Ik heb in Zweden een soort "magnum"ijs gegeten maar dan was de buitenkant niet chocola maar drop... Lekker!!

Anonymous said...

Ik ben gek op drop maar ik moet bekennen dat ik niet direct denk: mmmm...dropijs! Maar ben wel nieuwsgierig geworden hoe 't proeft...

MyKitchenInHalfCups said...

I think Karen gave me some of this when I was there - the candy not the ice cream. I didn't make a face, my aunt and I used to eat liquorice together all the time so I learned to enjoy it long ago.
Now the ice cream I'd love to try.

Anonymous said...

Eeeehhhh...ik eet nooit drop...., maar ben wel heel nieuwsgierig naar de smaak van dropijs... Raar woord dropijs- ik lees het als dro-pijs:-))))

natalia said...

Ciao Lien ! Dank je wel ! I have a question for you : I think you write two posts in the two languges, do you think there is a fastest way to do it ? (i'm lazy !)

Lien said...

Ah, Natalia, I wish there was a quick way. (I call that economical... sound better than lazy doesn't it?!) You can't throw it in a translation-programme, like babelfish or whatever... That would not turn out like normal english, dutch or whatever language, it would just be silly. I write them both seperate and make my own translation after I've written one. Therefor they're not always the exactly the same, but sort of. But I must say it takes a lot of time to get it all posted! So sorry I don't know a shortcut for it.

Anonymous said...

Now that's an ice cream recipe I've never seen before. So interesting!