Sunday, December 24, 2017

Kerstcake

Op de valreep nog een overheerlijke cake met een kersttintje, heerlijk voor de komende weken. Ik wens al mijn lezer hele fijne kerstdagen toe!

Kerstcake met mince meat
(voor 1 cake)
(recept PRINTEN)
50 g golden syrup
150 g gele basterd
2 eieren
150 g plantaardige olie
2 tl bakpoeder
2 tl peperkoekkruiden (of 1¼  tl kaneel, ½ tl gemberpoeder & ¼ tl gemalen kruidnagel)
snuf zout
250 g mince meat (kant en klaar of zelfgemaakt)
1 medium appel: geschild, klokhuis verwijderd en in kleine blokjes
50 g geschaafde amandelen
geraspte schil van ½ sinaasappel
topping (optioneel):
poedersuiker
water of citroensap
rolfondant of marsepein in groen en rood
eventueel een hulstblad-uitsteker

Verwarm de oven voor op 170ºC.
Vet een cakevorm van ongeveer 25 cm in met boter (of bakspray) en bekleed met bakpapier. Het is
makkelijk als je het papier iets laat uitsteken aan de lange kanten van de vorm, dan kan je de cake er
als hij een beetje is afgekoeld zo uit tillen.
Meng in een kom de stroop, suiker, eieren en olie. Klop dit met een garde of handmixer een paar
minuten luchtig.
Voeg de bloem, specerijen, bakpoeder en zout toe en schep dit luchtig door het stroop/ei/olie-mengsel.
Meng de mincemeat met de appel, amandelen en sinaasappelrasp door elkaar en voeg het dan toe
aan het andere mengsel. Schep het voorzichtig erdoor heen.
Schep het cake beslag in de voorbereide cakevorm, strijk de bovenkant glad.
Plaats in de voorverwarmde oven en bak de cake ongeveer 70 minuten.
Check wel eerst of de cake gaar is, door er een satéprikker in te steken, die er droog uit moet komen.
Afhankelijk van je oven kan dit korter of langer duren. Het is dus verstandig om vanaf 60 minuten al af
en toe te kijken hoe de cake gaart.
Als de cake gaar is, haal je de vorm uit de oven en plaats deze op een rooster. Laat de cake eerst 15
minuten afkoelen voor je de cake uit de vorm haalt en verder laat afkoelen op het rooster.
Wil je de cake mooi versieren voor de kerst, dan maak je met poedersuiker en wat water of citroensap
een vrij dikke glazuur, die je over de cake giet. Strijk het zo uit dat het glazuur mooie druipers krijgt
van het glazuur aan de zijkant.
Rol wat groene fondant of marsepein uit en snijdt daar met een mesje of met een uitsteker als je die
toevallig hebt hulstbladeren uit. Van de rode fondant maak je kleine balletjes, dat zijn de hulstbessen.  
Verdeel ze over de bovenkant.

(recept: Lien)

1 comment:

inez said...

Hoi even een vraag hoeveel bloem moet ik toevoegen zie het niet in de ingrediënten lijst staan maar wel in het recept?/

alvast bedankt voor uw antwoord