Nog net op tijd om het laatste eindje van de kersentijd mee te pikken en er wat heerlijks mee te maken. Eigenlijk vind ik het moeilijk, als ik ergens echt lekkere kersen gevonden heb, om er genoeg over te houden om er iets anders mee te maken. Als je één keer aan het eten slaat, kan je gewoon niet ophouden. Het lekkerste is natuurlijk buiten eten, dan kan je de kersen lekker wegspugen (nou ja dan moet je niet in je tuin zitten natuurlijk) en kijken wie het verste komt :).
Maar goed deze keer is het gelukt en heb ik er zelfs twee dingen mee weten te maken (de andere volgt misschien nog als ik tijd heb). Ik kom niet zo vaak meer op een goede markt tegenwoordig, dan kan je soms een flinke hoeveelheid kopen die wat gunstiger geprijsd is, zeker tegen het einde van de markttijd. Daar maakte ik dan meestal kersen op siroop mee, zodat je daar in de winter de heerlijkste toetjes mee kan maken en ook extra lekker warm over ijs. Maar tot nu toe vond ik de kersen vrij duur en heb ik die hoeveelheden nog niet kunnen kopen. Ik vond dit recept in een Italiaans tijdschrift dat ik vorig jaar al mee heb genomen. Niet te ingewikkeld, maar erg lekker. Ik heb er van die donkere zoete kersen in gebruikt, maar je kunt ook gewoon wat rodere gebruiken.
180 g suiker
4 eieren (gesplitst in witten en dooiers)
geraspte schil van 1 citroen
250 g bloem
1 1/2 tl bakpoeder
2 el melk
400 g kersen
(eventueel) wat poedersuiker om te bestrooien
Vet de tulbandvorm in en bestrooi met bloem. Verwarm de oven voor op 180ºC. Ontpit de kersen.
Roer de boter met 90 g suiker tot een crème, voeg dan één voor één de dooiers toe en klop goed door na elke dooier. Meng dan de melk en de citroenrasp eronder.
Klop in een andere (vetvrije) kom de eiwitten stijf met de resterende suiker (90 g: beetje bij beetje erbij doen).Vouw de eiwitten door het boter-ei mengsel en wissel af met de gezeefde bloem met bakpoeder.
Schep de helft van het beslag in de vorm en verdeel de kersen erover. Verdeel daarna de rest van het beslag over de kersen en strijk glad.
Bak ongeveer 1 uur, test of de cake gaar is. En haal de cake na 10-15 minuten uit de vorm om af te koelen op een rooster. Bestrooi naar wens met poedersuiker.
Eet smakelijk
This time I managed to save some for this wonderful bundt cake and some other recipe that may follow when I have the time. I don't find myself in a market lately, there's not a good one here in the next town. Which is a shame, for you can buy larger quantities cheaper, especially at the end of the market when they want to go home and sell you lots for little. I used to make cherries on syrup with them in jars to eat warm in the winter with ice cream and yogurt...lovely.
Cherry Bundt Cake
(PRINT recipe)
200 g butter
180 g sugar
4 eggs (divided in whites and yolks)
grated zest of 1 lemon
250 g AP-flour
1 1/2 tsp baking powder
2 TBsp milk
400 g cherries
(optional) icing sugar to sprinkle on
Grease and flour a bundtform (about 9 cups). Preheat the ove to 360ºF.
Take the stones out of the cherries.
Cream the butter with 90 g of sugar, add the yolks one by one. Stir in the milk and lemonzest.
In another bowl whisk the eggwhites to peakes adding the rest of the sugar little by little. Fold the whites in the butter-yolk mixture and the sifted flour mixed with baking powder.
Scoop half the mixture in the tin, distribute the cherries on top and finally the rest of the mixture. Bake ± 1 hour until done. Leave the cake for 10-15 minutes in the tin, then turn on a wire rack to cool. Enjoy!
2 comments:
I love cherries, too, and this cake looks fabulous!
Heerlijke cake! Zag een paar weken geleden op de markt inderdaad kersen met een goed prijskaartje. Was zelf aan 't wachten tot de aardbeien een goeie prijs hadden om jam mee te maken maar die bleven dit jaar duurder dan vorig jaar. Dus toch maar geen jam...
Post a Comment