Monday, April 30, 2007

Giorgio

(All English readers, please scroll down)
Tja dat ik af en toe een kook- of bakboek koop zal niemand vreemd in de oren klinken. Het zijn bijna altijd bakboeken of boeken over de Italiaanse keuken. Soms loop je er toevalling tegen aan, soms doe je (achteraf gezien) een koop die je ook net zo goed niet had kunnen doen. Maar een enkele keer hoor je over een boek en weet je zeker: "Die moet ik hebben!"

En dat is deze keer het boek "MADE IN ITALY, food & stories" van Giorgio Locatelli.

Ik 'kende' Giorgio van een reeks BBC programma's (en wat is de BBC toch goed in het maken van kookprogramma's!!) waar hij samen kookte en at met zijn vriend Tony Allan (restaurateur, zakenman). Beiden zeer gedreven en overtuigd van hun eigen recepten. Dit leverde leuke televisie op; een kookstrijd tussen Italië en Engeland. Beide mannen met flair en soms overkomend als ondeugende jongens, maar zeer onderhoudend. Ik heb daarvan genoten en hoop dat deze serie "Tony and Giorgio` nog een keer in de herhaling gaat, de reeks dateert dacht ik uit 2003.

Maar Giorgio Locatelli heeft veel meer op zijn naam staan. Opgegroeid in een familie die een hotel/restaurant hadden en later zelf een Michelin-ster kregen, is het koken hem met de paplepel ingegoten. Op 16-jarige leeftijd werkte hij in het restaurant van zijn oom en kreeg te horen -na een fout bij het koken van garnalen- dat hij nóóit een echte chef zou worden. Maar toen was hij des te meer er op gebrand het tegendeel te bewijzen. Na kookervaringen te hebben opgedaan in toprestaurants in o.a. Frankrijk, kwam hij in Londen terecht waar hij op diverse locaties heeft gewerkt. Nu heeft hij zijn eigen Michelin-ster restaurant: "Locanda Locatelli" in Londen, dat graag bezocht wordt door allerlei VIPs en liefhebbers van goed eten.

En nu dus een boek. Een hele dikke pil: 623 bladzijden. Veel foto´s, informatie over voedsel, natuurlijk veel recepten en tussen door het persoonlijke verhaal van deze gepassioneerde man.

Er zijn recepten voor antipasti-voorgerechten (31), soep (12), risotto (16), pasta en sauzen (45), vis (16), vlees (16) en vooral het hoofdstuk Dolci/desserts is goed vertegenwoordigd met 46 recepten, waarvan bijna de helft ijsrecepten. Bovendien een hoofdstuk over brood met een tiental recepten, en aangezien brood in de Italiaanse keuken een belangrijk onderdeel is, ben ik blij dat dat ook behandeld wordt.

Kortom voor elk wat wils. Zoals in elk kookboek staan er ook dingen in die je niet snel maakt, maar de meeste recepten zijn goed thuis te maken. Ook een aantal klassiekers ontbreekt niet: Caponata, Carpaccio, pastiera Napoletana en Arancini. Mede door de uitgebreide informatie over allerlei ingrediënten is het bijna een encyclopedie van de Italiaanse keuken. Het hele boek is prachtig uitgevoerd met grote matte kleurenfoto´s, gemaakt door Dan Lepard en biedt een schat aan informatie. Wat mij betreft een aanrader voor iedereen die van de Italiaanse keuken houdt.

Giorgio Locatelli - ¨Made in Italy Food & Stories¨
Uitgeverij: Fourth Estate (4 Sep 2006)
Bladzijden: 623 (ookal vermeldt Amazon dat het er maar 512 zouden zijn)

Taal: alleen nog in de Engelse taal voorlopig
ISBN: 1841157015 (gebonden)
Wat prijs betreft moet je even op zoek. Ik heb de goedkoopste deal gevonden bij Amazon.uk. In de boekhandel is hij te koop voor rond de 42 euro.
****************************************************
Giorgio

Well I buy a cookery books from time to time and this time it´s the book ¨MADE IN ITALY Food & Stories¨ by Giorgio Locatelli.
I saw this man for the first time in the TV-series `Tony and Giorgio´ where these two friends and passioned foodlovers, tried to surpass the other by cooking great dishes. They always had fun, were a bit cheeky but very entertaining.
Giorgio was brought up with parents who owned a Michelin star restaurant and he started cooking from a young age.

There are lots of recipes: antipasti (31), soup (12), risotto (16), pasta and sauces (45), fish (16), meat (16), desserts (46) of which almost half are ice cream recipes. There is also a small chapter on bread (about 10 recipes) which is applaudable, because it´s much overlooked, while bread is an important part of a meal in Italy.
The photography is of a high standard as well, pictures made by Dan Lepard of recipes, food, places and people of Italy. My eye fell on the last pages in the book, which I found funny. There are full page-sized pictures of -I presume- his staff in the restaurant, that seemed to have been chosen on appearance; beard of a few days, wild long curly hair and a real Italian air to them.
So to cut a long story short....highly recommendable for all food and/or Italy lovers.

623 pages (although Amazon tells us that there are only 512)
Publisher: Fourth Estate (4 Sep 2006)
Language English
ISBN: 1841157015 (Hardcover)

2 comments:

Baking Soda said...

Ach joh, zo af en toe een boek kan toch helemaal geen kwaad. (woehahaha, Baking rolt over de vloer van het lachen...)

marl1 said...

Lijkt me een heerlijk boek om aan te schaffen ( al was het maar voor de foto van Giorgio;-) en lekker in te lezen-buiten in de schaduw!!

OT vind je het goed? ( zie mail)