Thursday, May 3, 2007

Snelle taart

(english readers, please scroll down)
Dit is echt een hele snelle taart. Helemaal als je het korstdeeg al klaar hebt in de diepvries of koelkast. Je kunt het deeg van de aardbeientaart gebruiken: het "Sweet tart dough" van Dorie Greenspan. Maar je kunt ook een Pasta Frolla gebruiken, zoals hieronder beschreven staat . Verder alleen een pot jam naar keuze en klaar.

Ik heb het raster op de taart gemaakt met een roller die je deeg in snijdt. Hier moet ik wel bij zeggen dat dit deeg daar niet echt geschikt voor is, het is te bros, na wat gepruts lukt het wel (met enige onvolkomenheden). Dus wil je op veilig, maak dan gewoon lange sliertjes die je kruislings op de bovenkant legt, de smaak is er niet anders van.
Crostata di marmellata di fichi
1/2 portie pasta frolla
1 pot jam vijgenjam (of naar keuze)
1 klein ei, gekluts om te bestrijken

Pasta Frolla (Zoet korstdeeg )
voor 680 g deeg genoeg voor 3 taarten van 20-24 cm Ø of 2 taarten met deegraster op de bovenkant of een 20 x 30 cm vorm of 10-15 kleine taartvormpjes van 8-9 cm Ø. Ook zeer bruikbaar voor diverse soorten koekjes.

300 g bloem
100 g suiker
snuf zout
200 g ongezouten boter op kamertemperatuur, maar niet heel zacht
1 ei
1 eierdooier
1 tl vanille-extract
1 tl. vers citroensap of ½ tl citroenextract of geraspte schil van 1 citroen

met de hand:
Meng de bloem, suiker en zout in een kom. Snijd de boter in kleine stukjes door het bloemmengsel met (bijv.) 2 messen tot het kruimelig wordt. Roer eerst het hele ei er door en dan de dooier. Goed mengen. Roer de vanille en citroensap erdoor. Neem het deeg en kneed het kort op een licht bebloemd werkblad tot het samenkomt. Zo min mogelijk kneden, anders wordt het deeg niet crispy, maar taai.
met de mixer:
De boter en suiker samen crèmig en licht van kleur roeren met de k-garde. Voeg ei, eierdooier, vanille en citroen, één voor één toe en meng goed na iedere toevoeging.
Meng de gezeefde bloem en zout en voeg dit toe tot het deeg nét samenkomt. Vooral niet te lang mixen. Neem het deeg en kneed het kort op een licht bebloemd werkblad tot het samenkomt.

Koelen: Laat het deeg in plastic folie minstens 1 uur (tot max. 1 dag) in de koelkast rusten.
Vormen: Laat het deeg een half uur op kamertemperatuur komen en kneed het kort door om het soepel genoeg te maken voor het vormen.
Bakken: (met bonen of rijst op bakpapier) op 175ºC 12-15 min. Je hebt nu een deels gebakken bodem. Verspreidt nu de jam over de bodem en maak een mooi rasterwerk van slierten deeg over de bovenkant. Bestrijk met een licht geklutst ei en bak nogmaals in de oven tot het deeg goudbruin is (ongeveer 15 minuten op180ºC)

Tip 1: het deeg kan je onuitgerold bewaren in de koelkast tot max. 3 dagen of 1 maand in de vriezer (laat het in de koelkast 24 uur ontdooien voor gebruik)
Tip 2: voor het bakken de met deeg beklede vorm 20-30 min. in de koelkast zetten, dan krimpt tijden het bakken het deeg minder.

Tip 3: voor andere taarten is het soms nodig de bodem helemaal te bakken, dat gaat zo: blind bakken op 175ºC 12-15 min., daarna zonder blinde vulling, de bodem inprikken en dan nog 10-13 min langer laten bakken. 5-10 min in de vorm laten koelen, daarna op een rooster
Tip 4: voor een halve portie deeg alle ingrediënten in 2-en delen , maar i.p.v. de eieren nu 2 dooiers gebruiken.

(pasta frolla recept uit: The Italian Baker – Carol Field)


************************************************************************
A quick sweet pie

Well a quick post with a quick pie. Just use a partial baked crust with the 'sweet dough recipe' from Dorie Greenspan and a jar of confiture. I used fig marmelade, I just love it!

Crostata di marmellata di Fichi

Make the dough following the recipe in this post. Bake the crust partially for about 12-15 minutes, fill the piecrust with the content of the jam jar, make a nice raster on top with dough. brush with eggwash and bake for another 15 minutes in a preheated oven at 360ºF.

No comments: