Saturday, November 25, 2006

Kliekjes

Ik heb een man die eigenlijk alles lust (wat ik maak :D) en hij heeft ook nog een grote eetlust, dus veel kliekjes heb ik eigenlijk niet over. Gelukkig maar want daarvoor is mijn koelkast véél te klein! Als ik ineens allerlei bakjes en schaaltjes in de koelkast heb met een beetje van dit en een beetje van dat (hé was dat niet zo'n naar liedje?), dan komt dat ook meestal door mezelf.
Ik heb aardappels geschild, terwijl ik naar de TV keek...en dus zijn er teveel. Ik heb wat opengetrokken om iets te maken waar ik ineens op terug kwam. Ik heb over-enthousiast boodschappen gedaan en vergeten dat manlief 2x s'avonds niet thuis komt eten. Of erge hoofdpijn zodat ik niet in staat was om te koken en er snel pasta gemaakt wordt.....nou ja dat soort dingen dus.

Dus als je dan weer eens in je koelkast komt en overal die bakjes ziet staan en je jezelf afvraagt "zal ik ze erin laten staan tot ik ze weg kan gooien of flans ik er wat van in elkaar".....denk dan aan deze notitie van Lien en maak eens een Frittata! (als je dat niet al deed tenminste)

Een Frittata is een eenvoudige en smakelijke manier om
1.je kliekjes weg te werken
2.niet te veel tijd te hoeven besteden aan het avondeten,
3.geen restjes weg te hoeven gooien
4.niet veel afwas te krijgen
5.een heerlijke maaltijd te kunnen eten
6.én een legere koelkast te krijgen.

Mijn moeder maakt het vroeger thuis al, maar toen werd het tortilla genoemd. Dat is alleen in detail anders: een tortilla wordt namelijk aan 2 kanten gebakken en een frittata wordt aan één kant gebakken in de pan en tot slot gaart hij onder de grill. Dat laatste schijnt te moeten om het een frittata te mogen noemen. En heb je dus geen grill...nou dan maak je toch gewoon een tortilla. Onderstaand recept is de frittata van de foto om je een idee te geven...maar je kunt erin doen wat je hebt.

Frittata con patate, fagioli e peperoni

gekookte aardappels
1 rode puntpaprika
1 ui
klein blikje kidneybonen
5 eieren

geraspte kaas
50 g Taleggio (of Mozzarella)
3 el Mascarpone
wat peterselie
zout en peper

Snij de ui in halve ringen en de paprika in sliertjes, bak deze beide ongeveer 5 min. in een koekenpan in wat olijfolie. Snij de aardappels in kleine blokjes en laat ze even meebakken. Doe dan de (gekookte) bonen erbij. Klop ondertussen de mascarpone door de eieren, het hoeft niet heel goed geklutst. Doe de in blokjes gesneden Taleggio erbij en wat zout en peper naar smaak. Giet het eiermengsel over de ingrediënten in de pan en schud de pan even zodat het goed verdeeld wordt. Strooi er wat geraspte kaas en peterselie over. Laat dit nu een minuut of 10 garen op een zacht vuur (geen deksel). Verwarm ondertussen de (oven)gril voor. Zet de pan dan nog een minuut of 5 onder de gril tot de randjes goudbruin beginnen te kleuren. Serveer meteen met wat brood en of een groene salade.

Buon Appetito!

2 comments:

Karen Baking Soda said...

Oooh die ken ik maar al te goed. Dat van die bakjes bedoel ik..wil nooit iets weggooien dus bewaar, bewaar, bewaar. Wat maakt dat mijn Geliefde Echtgenoot standaard roept: wil je dit weggooien of eerst in de koelkast zetten en dán weggooien?

Anonymous said...

Mmm, frittata! Wij eet het vaak. De kinderen zijn dol op eieren. Ik vind dat het makkelijk is om groenten te 'smokkelen' in deze manier. Ik had nooit gedacht over de kidneybonen er in te doen. Meestal doe ik chorizo, aardappels, paprika, ui en dan kaas. Goede idee dus met de bonen! Dank u :)