Sinterklaas is weer in het land en dus vieren de speculaaskruiden hoogtij in de keuken. Gisteren een bakdag gehad met als resultaat gevulde speculaas, speculaasbrokken met amandelen, kruidnootjes én om eens wat anders te maken choco-kruidnootjes.
In de winkel zijn er heel veel verschillende smaken kruidnootjes tegenwoordig. Die met chocolade omhulde kennen we al langer, maar die vind onze dochter niet lekker. Vreemd want ze houdt toch van chocolade.
Ik dacht dan probeer we eens wat anders en heb er cacao én chocoladenibs aan toegevoegd. Hiermee voorkom je dat het te zoet wordt, terwijl je toch de chocoladesmaak hebt. Nog een beetje sinaasappelrasp om het wat op te pimpen en zo heb je eens wat anders. Iedereen, ook dochterlief vond ze lekker, dus die zijn zo weg.
De kunst is om ze precies zo te bakken dat ze niet keihard en ook niet zacht zijn van binnen, kruidnootjes horen knapperig. Bak ze!
De kunst is om ze precies zo te bakken dat ze niet keihard en ook niet zacht zijn van binnen, kruidnootjes horen knapperig. Bak ze!
Choco-sinaasappel-kruidnoten
(ongeveer 100+ stuks)
(recept PRINTEN)
220 g (Zeeuwse) bloem
7 g bakpoeder
3 g cacaopoeder
125 g bruine basterdsuiker
2 tl sinaasappelrasp
4 tl speculaaskruiden
3 el cacaonibs (dit zijn rauwe chocoladestukjes)
snuf zout
120 g boter in blokjes
3-5 el melk
Meng alle ingrediënten behalve de melk in een kom
doorelkaar. Wrijf met je vingers de boter door de ingrediënten tot er kruimels
ontstaan. Voeg dan, een eetlepel per keer, wat melk toe. Kneed het erdoor en
voeg genoeg melk toe om het een soepel een kneedbaar deeg te maken, maar maak
het vooral niet te nat. Kneed niet té lang, anders krijg je geen brosse
kruidnoten.
Verpak goed in plastic en leg het deeg min. 30 minuten in
de koelkast.
Verwarm de oven voor op 170ºC.
Haal het deeg uit de koelkast. Soms kan er wat vocht
zichtbaar zijn, doordat suiker vocht aantrekt en door de sinaasappelrasp in het
deeg. Dep dat gewoon wel, het kan verder geen kwaad.
Bekleed een bakplaat met bakpapier en draai kleine
balletjes van ongeveer hetzelfde formaat van het deeg, gebruik eventueel een
klein beetje bloem bij het draaien. Leg de balletjes op het bakpapier op een
paar centimeter afstand van elkaar.
Bak de kruidnootjes ongeveer 18-20 minuten, dit verschilt per oven.
Pak eventueel een nootje van de plaat, breek hem door en kijk of de binnenkant al gaar is. Als ze gaar zijn kan je dat zien als niet donkerder of voelt klef in het midden. Omdat deze nootjes zo donker zijn, kan je niet op het uiterlijk van de nootjes afgaan.
Leg ze op een rooster om volledig af te koelen, ze worden knapperiger als ze koud zijn.
Bak de kruidnootjes ongeveer 18-20 minuten, dit verschilt per oven.
Pak eventueel een nootje van de plaat, breek hem door en kijk of de binnenkant al gaar is. Als ze gaar zijn kan je dat zien als niet donkerder of voelt klef in het midden. Omdat deze nootjes zo donker zijn, kan je niet op het uiterlijk van de nootjes afgaan.
Leg ze op een rooster om volledig af te koelen, ze worden knapperiger als ze koud zijn.
Maak de rest van de balletjes terwijl de eerste plaat
bakt en herhaal. Als je meerdere platen tegelijk in je oven kan doen kan dat
natuurlijk ook.
Fijne Sinterklaastijd! (recept: @Lien)
No comments:
Post a Comment