Saturday, December 22, 2018

Kerstbroodjes

Het kan nog net voor kerst, deze heerlijke broodjes bakken. Ze zijn familie van de kerststol, maar dit keer met marsepein. Het is een recept uit Engeland en daar gebruiken ze wel vaker marsepein in plaats van amandelspijs, dat wij hier eerder zouden gebruiken. Je kunt het ook met spijs maken, maar de marsepein is wat steviger en dat eet misschien wat handiger. Bovendien vind ik het leuk om weer eens een andere manier/vorm te maken van het traditionele kerststolrecept. Misschien ook wat voor jou?! Maak er wat lekkers van en heb samen een hele fijne Kerstdagen!
Stolbroodjes
(14 broodjes)
500 g sterke bloem
40 g lichte (gele) basterdsuiker
1 tl zout
7 g droge gist
3 tl koekkruiden
85 g boter
200 ml volle melk
1 el keukenstroop
2 el brandy
2 eieren
1 el plantaardige olie
175 g rozijnen en krenten (meng naar smaak)
25 g gekonfijte sinaasappelschil, kleingehakt
40 g gekonfijte kersen (glacé), grof gehakt
rasp van 1 sinaasappel en 1 citroen
350 g marsepein
wat geschaafde amandelen (topping)
1 el melk
50 g poedersuiker + extra voor bestuiven
Meng de bloem, basterdsuiker, zout, gist en koekkruiden in een grote kom. Snijd de boter in kleine stukjes en wrijf ze door het bloemmengsel.
Giet de melk, stroop en brandy in een pannetje en verwarm het tot de stroop opgelost is. Roer het goed door en laat het van het vuur afkoelen tot handwarm. Klop dan 1 ei en de olie erdoor. Giet het bij de droge ingrediënten en kneed het tot een soepel deeg. Vorm het deeg tot een gladde bal en leg die in een ingevette en afgedekte kom om te rijzen tot het verdubbeld is.
Je kunt het deeg op dit punt ook een nacht in de koelkast zetten als je dat uitkomt. Maar laat het deeg eerst weer op kamertemperatuur komen voordat je hieronder verder gaat.


Rol/druk het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak tot het formaat van ongeveer een A4tje. Verdeel het fruit en rasp erover en kneed het er voorzichtig doorheen.
(Je kunt dat op verschillende manier doen, ik vind dat het makkelijkste door je werkoppervlak licht in te vetten of te bloemen, hier het deeg op uit te spreiden en de fruitvulling erover te verspreiden. Rol het deeg dan strak op en druk het goed dicht.)
Laat het deeg, afgedekt, 10 minuten rusten, zodat het zich laat uitrollen tot een rechthoek van ongeveer 50 x 15 cm. Rol de marsepein in een dunne rol van 50 cm. Leg het op de lange zijkant en rol het deeg op vanaf de lange kant. Druk de naad goed dicht.
Verwarm de oven voor op 200ºC.
Bekleed 2 bakplaten met bakpapier.
Snijd de rol in 14 gelijke plakken, Maak indien nodig tussendoor je mes schoon en doe er wat bloem op. Leg op elke bakplaat 7 plakken met genoeg ruimte ertussen. Druk de plakken een klein beetje plat met je hand. (Je kunt op dit punt de deegschijven eventueel ook invriezenDek af met ingevet plastic folie en laat rijzen op een warme plek tot ze weer wat gaan rijzen.
Klop het tweede ei met een eetlepel melk en bestrijk de broodjes ermee. Strooi er dan wat geschaafde amandelen over.
Bak de broodjes ongeveer 15-20 minuten of tot ze goudbruin zijn. Haal de broodjes uit de oven als ze gaar zijn, en laat ze op een rooster verder afkoelen.

Meng de poedersuiker met 50 ml kokend water en strijk deze siroop royaal over de broodjes. Strooi voor het serveren nog wat poedersuiker over de broodjes voor een feestelijk tintje.
(recept bewerkt uit “Good Food UK edition dec 2009”)

No comments: