Saturday, December 11, 2010

Getting warm

Early start on winter here: frost and snow, ice skating and chickens that are too chicken to get out of the coop anymore. Hurrying to buy new wintercoats for the kids... trying the old ones really made us realise how fast they have been growing! (miraculously we succeeded in finding them to their liking as well)  I like winter when it's really winter, even if it's not handy when you have to get somewhere. Great time for hearty dishes, stews, our dutch potato/veg-winter pots with smoked sausage. And of course good soups, dutch pea soup, soup with dutch brown beans or lentils.

And Pumpkin soup! Love its velvety texture. Have made 'normal' pumpkin soup more than once, but wanted something different this time. I think this counts a meal in a bowl, it has lots of vegetables and meat and a spicy and warming touch. A piece of bread to go with it and you'll feel warm and content afterwards. The ground cumin in it makes this a winner. I made this soup with a butternut squash, but you can use a regular pumpkin too. Hope it'll keep you warm too!

Pumpkin chicken soup with cumin
(serves 4-6)
(PRINT recipe)
1 small pumpkin (deseeded), cut into chuncks
Olive oil for brushing
1 large onion, thinly sliced
2 cloves of garlic, minced
1 small (or 1/2 large) red bell pepper, seeded and chopped
250 g chicken breast or thighs (skinless and boneless), cut into 1/2-inch chuncks
2 tsp ground cumin
1 tsp salt
1/4 tsp hot pepper flakes
some black pepper, freshly ground
1 TBsp tomato paste
1 liter chicken broth
corn kernels (frozen or from a tin)
1-2 TBsp (freshly squeezed) lime juice
1 TBsp chopped fresh cilantro (or flat leaf parsley)

Heat the oven to 200ºC (400ºF). Brush each piece of pumpkin with a little olive oil and bake for about 45 minutes or until the pumpkin can be easily pierced with a fork. Cool a little, take the peel off and mash. Use about 250 g of this (store the rest in the fridge or freezer for use in other dishes/bread) for the soup.
Warm a TBsp of olive oil in a large pan and wilt the onions until soft. Add the bell pepper and garlic and cook until soft, while you stir every now and then.

 In the mean time mix the chicken with the cumin, pepper flakes, salt and a little black pepper. When the onions are soft, add the chicken pieces and cook for about 5 minutes. Stir in the pumpkin and tomato paste and cook for several minutes until well blended. Add the broth and corn, bring to the boil, reduce the heat to a simmer (uncovered) for 10-15 minutes until the chicken pieces are cooked through.
Season with lime juice and more salt to taste. Garnish with cilantro or flatleaf parsley and serve.

(adapted from "Pumpkin"- DeeDee Stovel)
_______________________________________________________________________

Opwarmertje

De winter begon lekker vroeg, vorst, sneeuw, schaatsen en kippen die niet meer het hok uit durven. Snel op jacht naar dikke winterjassen voor de kinderen, omdat ineens blijkt dat die van vorig jaar dus echt veeeeel te klein zijn geworden én wonder boven wonder zonder dagenlang door de stad te hoeven strompelen vinden we die ook nog redelijk snel naar de smaak van beiden.

Ik houd wel van winter wanneer het echt winter is, ook al is het niet altijd even handig al de kinderen naar school moeten en je zelf ergens heen moet. Perfecte tijd voor stevige schotels als draadjesvlees, stoofpotten, natuurlijk stamppotten met rookworst. Maar ook lekker soepen zoals erwten- of bruine bonensoep, wat dacht je van linzensoep?

En natuurlijk is er ook plek voor pompoensoep om eens lekker door te warmen. Ik ben er dol op en heb al vele malen de 'gewone'
 pompoensoep gemaakt. Dit recept is iets anders, met meer ingrediënten en met vlees. Daardoor is het een maaltijd in een kom, zeker als je er ook nog wat brood bij eet, al dan niet geroosterd. De gemalen komijn geeft de soep wat extra warmte mee. Ik heb de soep gemaakt met een flespompoen, maar je kunt ook een andere pompoen gebruiken. Eet smakelijk en houd het warm!
Pompoensoep met kip en komijn
(voor 4-6 personen)
(recept PRINTEN)
1 kleine pompoen, zonder zaden en in stukken
wat olijfolie
1 grote ui, in dunne schijven
2 teentjes knoflook, gehakt
1 kleine (of 1/2 grote) rode paprike, zonder zaad en in kleine blokjes/reepjes gesneden
250 g kipfilet of kippendijen (zonder vel of bot), in blokjes
2 tl gemalen komijn
1 tl zout
1/4 tl chili vlokken
wat vers gemalen zwarte peper
1 el tomatenpurée
1 liter kippenbouillon
1 potje maiskorrels
1-2 el limoensap
1 el gehakte koriander of platte peterselie


Verwarm de oven voor op 200ºC. Bestrijk elk stukje pompoen met wat olijfolie en bak ze in de oven ongeveer 45 minuten of tot ze zacht zijn. Laat even afkoelen, verwijder dan de schil en prak ze. Gebruik hiervan ongeveer 250 g voor de soep (de rest bewaar je in de koelkast of vriezer voor andere gerechten).

Verhit een eetlepel olijfolie in een grote pan en stoof hierin de ui zacht. Voeg dan de paprika en knoflook toe en stoof dit verder tot ook deze zacht zijn, terwijl je af en toe roert.

Ondertussen meng je de kip met de komijn, chilivlokken, zout en zwarte peper. Als het uienmengsel zacht is voeg je de kipstukjes toe en bak nog 5 minuten door. Nu doe je de pompoen en de tomatenpuree erbij en nogmaals op matig vuur verder laten garen. Dan kunnen de bouillon en de maiskorrels erbij en breng het aan de kook. Verlaag dan de temperatuur en laat het nog 10-15 minuten (zonder deksel) zachtjes koken tot de kip helemaal gaar is.

Breng op smaak met het limoensap en eventueel zout naar smaak. Garneer met wat koriander- of peterselieblad. Eet smakelijk.

(bewerkt naar "Pumpkin"- DeeDee Stovel)

2 comments:

Swathi said...

Lien,

This is awesome soup for harsh winter. love anything with pumpkin.

Karen Baking Soda said...

Heerlijk! Voor mij ook die fluwelige textuur en dan even wat pit door komijn of/en chili's! Lekker idee met al die groentes erin.