Sunday, March 15, 2009

BBB make Pane Francese

(Nederlandse versie, verder naar beneden scrollen aub)

vlag engels/amer klein This month our lovely Sara of "I like to cook" is kitchen of the month and she picked a wonderful bread for us to bake; Pane Francese.


You can bake it with sourdough or use a piece of 'old dough' from a bread you've baked previous. I really liked that idea and used a piece of old dough. Well it worked like a charm, lovely taste and a great ovenspring. It even took less time for it to double that the recipe said.This bread will surely be baked again! Thanks Sara for a wonderful recipe.

Pane Francese
(2 small loaves)
Pane Francese
you'll find the recipe here

Would you like to bake with us and earn a 'buddy badge" bake this bread (and post about it) before march 29 and send your information and link to Sara.
**************************************************************

Vlag nl klein De Bread Baking Babes bakken Pane Francese

Deze maand is Sara ("I like to cook") onze fantastische keukenprinses van de maand en ze heeft een heerlijk brood gekozen om te bakken: Pane Francese. Je kunt het met zuurdesem of met een stukje oud deeg maken. Ik vond dat laatste idee wel aardig (had ik ook nog niet eerder gedaan) en dus werd het een stukje deeg van een ander brood apart gehouden voor dit brood.
Het werkte echt uitstekend, een milde smaak (niet zo zuur als bij desem, want daar houd ik niet zo van), het brood rees nog sneller dan in de beschrijving stond én een fantastische ovenrijs. En door de heerlijke broodsmaak met een krakende korst zal dit brood hier zeker nog vaker gebakken worden! Eigenlijk was het enige nadeel dat de broodjes zo klein waren, dus de volgende keer wordt het verdubbeld. Bedankt Sara voor dit recept.


Wil je ook met ons meebakken als Bread Baking Buddie? Bak dan dit brood en maak een bericht op je blog, stuur je link naar Sara vóór 29 maart en zij zorgt voor de rest.
Kijk ook nog even bij de andere babes wat zij ervan gebakken hebben, de links staan zowel in de zijkolom als iets verder naar boven.

Pane Francese
(2 kleine broodjes)
Pane Francese -
(recept PRINTEN)
stap 1 (chef):
Haal een stukje van een deeg (dit noem je de "CHEF") af waar je een brood mee maakt in de dagen voor je deze broden gaat bakken, iets groter dan een golfbal. Het maakt niet uit wat voor soort brood dat is. Bewaar deze 'chef' in een afgedekt bakje in de koelkast tot je klaar ben om naar stap 2 te gaan.

stap 2 (levain):
chef
60 ml lauwwarm water
70-90 g broodbloem

Laat de chef zacht worden in het water en roer met een garde de klontjes eruit. Voeg het meel toe en meng en kneed tot je een stevig (niet te droog) en soepel deeg hebt.
De 'chef' het nu "levain". Laat het afgedekt op een warme plaats rijzen tot het verdubbeld is (ongeveer 6 uur).

stap 3 (2e fase levain):
levain (dit is alles wat er bij stap 2 uitkwam)
120 ml lauwwarm water
210 g broodbloem

Hak de levain in stukjes en doe het in een schaal, doe het water en 70 g bloem erbij en roer tot het glad is. Voeg de rest van het meel langzaam toe om een stevig deeg te krijgen. Kneed het goed en laat het dan afgedekt in een schaal rijzen tot het verdubbeld is (ongeveer 3-5 uur) .
Haal er een stuk af (iets groter dan een golfbal) dat je als 'chef' gebruikt voor de volgende keer.

stap 4 (deeg):
de overgebleven levain van stap 3
175 g lauwwarm water
1 - 1,5 tl zout
280-310 g broodbloem

Hak de levain in stukken en roer deze in het water tot ze wat oplossen. Voeg het zout toe en 210 g broodbloem en meng dat. Voeg nu steeds meer bloem toe terwijl je het kneed tot het een glad en soepel deeg wordt. Voeg alleen zoveel bloem toe dat het niet meer overal aan blijft kleven. Leg het deeg terug in de (ingevette) afgedekte schaal en laat het rijzen tot het verdubbeld is (5-10 uur)

stap 5 (vormen):
verdeel het deeg in 2 gelijke delen en vorm ze in een bal of een ovaal. Leg ze op een bakplaat met bakpapier of in een gebloemde bannetton (rijsmand). Dek af met ingevet plastic of een bebloemde doek en laat ze rijzen tot ze bijna verdubbeld zijn. (ongeveer 2-3 uur).

stap 6 (oven):
Verwarm de oven voor op 230ºC, het liefst met een steen en een metalen bakje onderin de oven waarin je water kunt gieten om wat stoom te maken tijdens het bakproces.
Het je een dikke steen verwarm de oven dan minimaal 20 minuten voor (liefst 30), de steen kan dan door en door warm worden, waardoor je een mooie ovenrijs krijgt van het brood.


stap 7 (bakken):
Snijd het brood niet in. Schuif het brood met bakpapier op de hete ovensteen, giet wat heet water in het bakje op de bodem van de oven om stoom te krijgen en sluit snel de deur. Bak ze ongeveer 25-35 minuten tot ze donker goudbruin zijn.


Haal de laatste 10 minuten van het bakproces de broden van het bakpapier af en laat de broden op de steen verder bakken, zo krijg je een mooiere korst aan de onderkant.

stap 8 (afkoelen en...):
Neem het brood uit de oven en laat het op een rooster afkoelen....en eet smakelijk!!

(Vrij vertaald het recept op de King Arthur site)

14 comments:

NKP said...

I could just start gnawing on that whole loaf. It looks perfect! So golden and crisp on the outside, and tender on the inside. Wonderful, Lien!

Ilva said...

Your crust looks so professional Lien! wow!

Anonymous said...

Bedankt voor de vertaling!
Broden met een voordeeg zijn over het algemeen bijzonder lekker, dus dit brood is vast ook heerlijk.
vuursteentje

Katie Zeller said...

It looks just wonderful! I can almost taste it from the photos. I'm really getting hungry for something other than baguette (and Pan au chocolat... no, I'll keep those)

Monique said...

Oooooh , petje af !
Dus zo horen ze er uit te zien !
Zo Frans !!!!

Karen Baking Soda said...

This is a gorgeous loaf of bread Lien, great crust and perfectly shaped.. Didn't you have trouble keeping it in check in the oven?

breadchick said...

Oh look at those holes in your loaves! I'm with Karen, perfectly shaped.

Anonymous said...

I love the great holes you got! Mine seemed to be lacking a bit. Wonderful job!

Cookie baker Lynn said...

Your loaves look super! I love the holes and the crackly crust. Good job!

MyKitchenInHalfCups said...

Dang I've got to make this again and aiming for your holes and Karen's epi!!
Grand loaves Lien!

Sara said...

Beautiful photos! It looks wonderful.

Anonymous said...

These look great and must taste terrific. You can see how crisp the crust must be!

Anonymous said...

Will gladly join in again this month. Thanks for another great BBB :)

Unknown said...

De heerlijkste recepten! Ik krijg wel enorme inspiratie door jouw blog om nog meer te bakken.

Ik maak de lekkerste pane met De Cecco bloem of Molino bloem. Is moeilijk te vinden maar tegenwoordig beschikbaar bij http://www.PastaEtc.nl

Gr. Andrea