Monday, October 13, 2008

Quiche

(in English? Please scroll down)

Soms zijn events een ideale manier om je op een idee te brengen een bepaald gerecht te maken. Zo ook bij dit "
quiche, tarte & co"-event van Zorra, waar het thema dit keer is gekozend door Rike. Hoewel ik hartige taarten (naast zoete taarten) heel erg lekker vind, maak ik ze eigenlijk niet zo vaak. Dat komt ook een beetje omdat er dan vaak melk, room en/of kaas in zit en dat houdt in dat ik voor 1 gezinslid wat anders moet koken omdat hij dat niet mag hebben en dan maak ik vaak toch maar iets wat we allemaal kunnen eten.
Maar goed voor deze gelegenheid kon ik dus eens een hartige taart maken het afgelopen weekend en dat is zeer goed bevallen. Ik heb voor de verandering eens een volkorenkorst gemaakt met speltmeel en de taart helemaal vegetarisch gehouden. Lastig is wel dat sommige groenten veel vocht vrijgeven, wat ik heb geprobeerd op te lossen door er een extra ei toe te voegen, maar iets vocht komt er altijd wel uit. Toch was de korst lekker krokant, misschien omdat ik de taart deze keer met hetelucht gebakken heb, iets wat ik niet vaak doe eigenlijk, maar prima werkte. Ik kon ook meteen mijn quiche vorm die in bij Duikelman in Amsterdam gekocht had inwijden... die werkt helemaal perfect.

Groentequiche (recept PRINTEN)
deeg:
250 g volkoren speltmeel
1 ei (medium)
80 g zachte boter
100 g yoghurt (ik heb biogarde gebruikt)
20 g geraspte cheddar (of gewone belegen kaas)
1/2 tl bakpoeder
snuf zout

Kneed alle ingrediënten snel tot een soepel deeg, dit gaat heel snel en makkelijk in de standmixer met de platte (k-)klopper in een hoge stand. Verpak in plastic en leg een uurtje in de koelkast. Bereid ondertussen de vulling voor. En verwarm 15 minuten voordat je gaat bakken de oven voor op 200ºC (of 180º hetelucht).

vulling:
400 g spinazie
3 el broodkruim
1 niet te grote courgette, in blokjes van ongeveer 1 cm
50 g gedroogde tomaat uit olie, in reepjes

1 tomaat, in dunne schijven, ontpit
1 kleine rode paprika, overdwars in dunne ringen
10 olijven zonder pit (heel of gehalveerd)
1 mozzarella bol, in plakken of repen

50 g geraspte cheddarkaas (of gewone belegen kaas)
3 el gehakte platte peterselie
3 eieren (medium)
200 ml slagroom
peper en zout
nootmuskaat

Blancheer de spinazie en laat het héél goed uitlekken, knijp het daarna nog zo goed mogelijk uit. Haal nu het deeg uit de koelkast en rol het uit en leg het in een ingevette quiche- of springvorm (28 cm).
Strooi de broodkruimels over de bodem Verdeel de spinazie over de bodem, dan de courgetteblokjes en de gedroogde tomaatreepjes. Leg de tomaatschijen en de paprikaringen er bovenop, dan de mozzarella en de olijven. Strooi de geraspte kaas erover. Meng de eieren, room zout, peper en peterselie door elkaar en verdeel het erover. Tot slot strooi je nog wat vers geraspte nootmuskaas erover.

Bak de quiche op 200ºC (met hetelucht op 180ºC) en serveer warm. Er kan afhankelijk van de groente en hoe goed het uitgelekt is nog wat vocht uitkomen, dat is misschien handig om te weten als je hem aansnijdt. Eet smakelijk.

*******************************************************

Quiche

Sometimes blog-events are a great way of making you cook something that you haven't thought of for a while (or never at all). This was also the case of this "quiche, tarte & co"-event initiated by Zorra and the theme is chosen by Rike from 'Genial Lecker'. Now I had to choose between a sweet or a savory recipe. Though I love savory pies, I don't really make them very often. That also has to do with the fact that most of the time these quiches involve cream or milk and cheese and that means I would have to make a seperate meal for 1 familymember, because he has an allergy for milk. And so I normally cook something else, because I just don't want to bother.

So it was nice that I could make a savory quiche this weekend because of the deadline of this event and it was delicious. I made the crust with whole speltflour this time and made it an all vegetarian dish. It's a bit tricky because the vegetables release a lot of moisture, which I tried to solve by using an extra egg. Still it may contain some liquid that you just drain off after you've cut the first wedge. The crust was crispy even with that much moisture, maybe because I used my ovenfan this time, that worked really well. And it gave me a chance to use new quiche form (with a loose base) that I bought in Amsterdam a few weeks ago, that gets an A+ for performing.

Vegetable Quiche (PRINT recipe)
crust:
250 g whole spelt flour
1 egg (medium)
80 g soft butter
100 g yogurt
20 g grated cheddar (or a similar type cheese)
1/2 tsp baking powder
pinch of salt

Knead all the ingredients together quickly. This goes very fast in a standmixer with the flat beater on a medium/high speed. Press it into a ball, wrap in clingfilm and refrigerate for about an hour. In the meantime you can prep your filling and don't forget to preheat the oven to 400ºF (or 360ºF if using the fan).

filling:
400 g spinach
3 TBsp stale breadcrumbs
1 zucchini (not too big), cut in 1/2" cubes
50 g sundried tomato in oil, cut into strips
1 small red pepper, cut into rings
1 tomato, deseeded and cut into very thin slices
10 olives, without stones (whole or halved)
1 mozzarella, cut in strips or slices
50 g grated cheddar
3 TBsp flat leaf parsley, chopped
3 eggs (medium)
200 ml cream
salt and pepper
nutmeg, freshly grated

Blanch the spinach and drain it very very well. Squeeze out as much moisture as you possibly can. Roll out the dough and place it in a ± 11" quiche pan.
Sprinkle the breadcrumbs over the bottom. Now divide the spinach, zucchini and dried tomato strips on the base, followed by tha sliced tomato, pepper, mozzarella and olives. Sprinkle the grated cheese over the top. Mix the eggs, cream, salt, pepper and parsley in a small bowl and pour it all over. To finish sprinkle some freshly grated nutmeg over the quiche.

Bake in the oven on 400ºF (or 360ºF fan oven) and serve warm.

It can still release some fluids when you slice it, so take care. Enjoy!

7 comments:

Anonymous said...

Hi Lien,

your quiche looks delicious, thanks for your participation! I got the mail and saw your comment on kochtopf.

MyKitchenInHalfCups said...

Gorgeous quiche Lien! I haven't made one of these for years and we used to so love them.

Anonymous said...

Hallo,
als ik vragen mag :) Waar koop je volkoren speltmeel?
Bedankt alvast.
Groetjes,
Elza.

Lien said...

Hoi Elza, je kunt volkoren speltmeel kopen bij molenwinkels (of via internet bestellen), in sommige grote supermarkten waar een afdeling is met bakmelen van de molen. Als je er niet aan kan komen kan je ook gewoon volkoren meel gebruiken. Succes

Anonymous said...

Hallo Lien,

Deze quiche ziet er heerlijk uit! Mag ik vragen hoe lang hij in de oven moet?

Groetjes, Gerdien

Lien said...

HOi Gerdien, nou wat slordig van mij dat dat er niet eens bij staat. Ik zou het zo'n 40 minuten in de oven zetten!

Sabine said...

Ziet er overheerlijk uit!