Monday, December 10, 2007

Tijd voor iets hartigs

(In English? Please scroll further down)
Ik heb het beloofd, nu iets totaal anders... geen zoet, geen koek, geen kweeperen ;-). Maar wel iets voor mensen die nou eens niet zo graag zoet eten en toch iets lekker willen. Heel lekker bij de borrel, als antipasto en ook zeker zeer geschikt voor de komende feestdagen, omdat sommige mensen nou eenmaal liever hartig willen. Een hartig brood met kaas en vlees. Het is een brood zonder kneden, maar een zogenaamd "beslagbrood", lekker makkelijk dus. Deze heb ik gebakken in een ringvorm, dan heb je mooie kleine plakjes voor bij een drankje, maar je kan hem natuurlijk ook in een andere vorm bakken. Vegetariërs laten de vleeswaren gewoon weg, wil je toch wat kleur erin, kan je bijv. dunne schijfjes olijf erdoor doen.

Brioche met kaas en vlees
(La Ciambella di Brioscia)
3 tl droge gist
175 g lauwwarm water
flinke snuf zout
435 g (brood)bloem
1/2 tl zout
60 g boter, gesmolten en iets afgekoeld
3 grote eieren
120 g lauwe melk
vers gemalen zwarte peper (± 1/2 tl)
85 g (liefst vers geraspte) Parmezaanse kaas
60 g Provolone, grof geraspt (event. te vervangen door belegen kaas)
85 g pastrami, in reepjes gesneden (event. te vervangen door ham)


Voordeeg:
Strooi de gist over het lauwwarme water in een kom en roer het door. Voeg 140 g van de bloem en een snuf zout erbij en roer goed door elkaar. Strooi nog een eetlepel van het meel erover, dek af en laat een uur staan op een warme plek.

Beboter een ringvormige springvorm (of andere vorm naar keuze)


Deeg:
Doe de gesmolten boter in een grote kom, klop één voor één de eieren erdoor. Meng dan het voordeeg erdoor en klop met een garde tot het goed gemengd is.
Nu kan om en om de rest van de bloem en melk erbij, terwijl je dit met een rubber spatel steeds goed doorroert. Voeg het zout, peper, geraspte kazen en vlees erbij en schep het door tot ze goed gemengd zijn.

Giet het beslag in de vorm, dek af met plastic en laat het ongeveer een uur rijzen of tot het verdubbeld is. Verwarm ondertussen de oven voor op 190ºC.

Bak het brood in het midden van de oven ongeveer 30 minuten tot het goudbruin is. (eventueel kun je de binnentemperatuur in het brood met een thermometer checken, 91-
93ºC) Na 15 minuten kan je de ringvorm eraf halen. Het brood kan iets inzakken. Eet het lauwwarm of koud. Je kunt het makkelijk een paar dagen bewaren en dan extra lekker om even in de broodrooster te doen of te roosteren in een koekenpan.
Eet smakelijk!!!

(naar recept uit: "Savory Baking from the Mediterranean" -Anissa Helou)
**************************************************

Time for something savory

It's about time I talked about something different than sweet, sugar or quinces (!). So here's something savory for a change. A loaf with cheese and some meat. Vegetarians can also use olives, cut into thin slices, instead of the meat. Great also for the holidays, with a glass of wine. It keeps for several days wrapped in plastic, and is also great toasted. I made this in a ring shaped loaf tin, but you can make it any shape you like.

Brioche ring loaf with cheese and meat
(La Ciambella di Brioscia)
3 tsp dry active yeast
3/4 cup warm water
large pinch of salt
3 cups + 1 TBsp all-purpose flour
1/2 tsp salt
1/2 stick unsalted butter, melted
3 large eggs
1/2 cup lukewarm milk
1/2 tsp freshly ground black pepper
3 ounces freshly grated Parmigiano Reggiano
2 ounces coarsely grated Provolone
3 ounces pastrami or ham cut into short, thin strips

Sponge:
Sprinkle the yeast over the water in a bowl and whisk to dissolve. Add 1 cup of the flour and a pinck of salt and whisk again. Sprinkle 1 TBsp of flour over the top, cover with plastic and let rise for 1 hour in a warm place.

Butter a large ring mold. (or any other shape you choose)

Dough:
Place the melted butter in a large bowl, and whisk in the eggs, one by one. Add the sponge and whisk some more. Gradually add the remaining flour and milk and mix it into a smooth batter. Add salt, pepper, grated cheeses and meat and stir until well combined.

Pour the batter in the mold, cover and let rise for 1 hour or until doubled.

In the meantime preheat the oven to 375ºF.

Bake the bread for about 30 minutes until golden brown (temperature inside the bread 195ºF). Remove the mold after 15 minutes and let cool on a wire rack. Eat lukewarm or cold. You can keep the bread for several days and tastes very good toasted as well.
Enjoy!

(adapted from: "Savory Baking from the Mediterranean" -Anissa Helou)

No comments: