Monday, December 17, 2007

Eten met kerst.

(in English? Please scroll down)
Mensen die mij kennen en/of die mijn blog lezen weten dat ik van lekker eten houd en graag bak en kook. In deze tijd wordt dan ook regelmatig opgemerkt dat ik vast enorm druk ben met het voorbereiden en bedenken van een extravagant kerstdiner of twee. En dat is nou net helemaal niet zo.

Natuurlijk eten we lekker met de kerst, maar eigenlijk doen we dat anders ook... en dan bedoel ik niet duur of ingewikkeld, maar we hebben alles en van niets te kort. De feestdagen draaien wat mij betreft vooral om tradities. We gaan dan ook net als elk jaar en net als half Nederland gourmetten, de kinderen verheugen zich daar nu al op. We gaan in de vakantie kerstkoekjes bakken en versieren, we maken met oud en nieuw een
zalmsalade (daar had onze dochter het al in november over). Voor mijn man en mij maak ik 1x in het jaar Tiramisù, gewoon omdat we dat zo verschrikkelijk lekker vinden. En we eten her en der verspreid over de feest- en vakantiedagen andere dingen dan anders, omdat ik wat meer tijd heb om eens wat uit te proberen.

Zo eten we op de ene dag eens een aparte soep (recept volgt), dan weer eens een anders-dan-anders salade, dan eens vlees of vis wat anders niet zo snel op tafel komt en dan weer een speciaal toetje. Eigenlijk verspreidt het kerstdiner zich zo over verschillende dagen.

Natuurlijk bak ik nog een heerlijk kerstbrood, dit jaar de Panettone (recept volgt ook nog), en wat andere baksels, gewoon omdat ik dat eigenlijk het allerliefste bak, maar dat moet allemaal nog gemaakt, gefotografeerd en ingetikt zodat jullie het later kunnen zien.

Wij eten hier thuis niet zo vaak toetjes, en dat maakt die enkele keer een echte traktatie. Ik had altijd nog een recept liggen van een pudding uit Piemonte (N-Italië), geen idee waar ik het recept ooit vandaan heb gehaald dus ik kan dat helaas niet vermelden deze keer. En om eens meer vliegen in één klap te slaan in deze drukke tijd wordt dit meteen mijn inzending voor een van de oudste blog-events, nl. 'Sugar High Fridays', deze keer voor de 38e keer gehouden. Het onderwerp is dus Pudding en wordt deze keer gehost door Zorra van
'1x umrühren bitte'. En daarbij is het een leuk én natuurlijk lekker idee als dessert van een kerstdiner.

Bonet
(pudding uit Piemonte: 6-8 pers.)
50 g Savoiardi (of lange vingers)
100 g amaretti
5 dl melk
0,5 dl sterke espresso
2 el rum
3 eieren
2 el cacaopoeder, gezeefd
140 g suiker

ook nodig:
een lage tulbandvorm of rijstrand, ingevet met olie
ovenschaal waar deze vorm in past

Verkruimel alle Savoiardi/lange vingers en 60 g van de amaretti en meng dit met de melk, espresso en rum. Klop de eieren met het cacaopoeder en 100 g suiker met een mixer dik en schuimig en spatel het door het amarettimengsel.
Verwarm de oven voor op 180º C.

Verwarm een pan met een dikke bodem.
Laat hierin de resterende 40 g suiker in 2 el water zonder te roeren op een laag vuur smelten. Warm de suikerstroop ± 5 min. door totdat deze karameliseert (mooi lichtbruin). Schenk de karamel in een tulband vormen laat dit goed over de bodem uitvloeien.

Verdeel het amarettimengsel over de vorm en zet de vorm in de ovenschaal.
Plaats de ovenschaal in het midden van de oven en schenk hem voor ongeveer 3/4 vol met kokend water. Bak de pudding in 30-40 min. gaar. Hij is gaar als een prikker er schoon uit komt.

Neem de vorm uit het water, laat afkoelen en bewaar in de koelkast tot gebruik.
Zet voor gebruik de onderkant van de vorm even in een bak warm/heet water, zodat de karamel net loskomt van de wand. Kijk eerst of de pudding los komt van de zijkanten van de vorm (even met een spateltje vooral de bovenrand langsgaan om hem daar wat los te maken. Stort de pudding op een schaal of bord. Doe dit snel maar voorzichtig. Dit wil het beste als de ringvorm vrij ondiep is, anders maakt hij een grote smak en kan hij stuk gaan. Verkruimel de rest van de amaretti en bestrooi de pudding er mee, serveer met wat vers geklopte slagroom.
Prettige feestdagen!

*******************************************

Christmas dessert

This dessert from Piemonte - Italy is fantastic idea for the holidays. Lovely uplifting (like the coffee and liquor in a Tiramisù) after a long meal. And it's also a lovely entry for one of the oldest blog-events : "Sugar High Fridays", #38, all about pudding. This time hosted by Zorra, thanks again!

Bonet
(a spoondesssert from Piemonte: yield 6-8 p.)
50 g Savoiardi (or lady fingers)
100 g amaretti
5 dl milk
0,5 dl strong espresso
2 TBsp rhum
3 eggs
2 TBsp cocoa powder, sifted
140 g sugar

Also needed: - a low bundtform or rice ring, greased with vegetable oil
- an ovendish in which you can place this ring shaped mold

Crumble the savoiardi and 60 g of the amaretti, add milk, espresso and rhum and stir. Whisk (pref. in a mixer) the eggs with the cocoapowder and 100 g of the sugar into a thick and fluffy batter and stir it in the ameretti mixture.
Preheat the oven to 350ºF.

Melt 40 g sugar and 2 TBsp water in a heavy pan, without stirring (you can shake the pan a little, if needed) and heat until it turns golden brown. Pour this caramel in the ring mold and swirl around to distribute evenly on the bottom.

Pour in the amaretti mixture and place the mold in the oven dish. Place the oven dish in the middle of your oven and pour in boiling water up to 3/4. Bake the pudding 30-40 minutes until a tester comes out clean, you can also feel carefully with your finger, it should feel firm. Take the mold out of the water, let cool and place in the refrigerator until needed.


Before serving: Place the bottom of the ringshaped mold in hot water (so the caramel melts a little) and check if the sides (especially the rim) of the pudding are loose from the mold, place a dish on top and turn without hesitation, but with care. It's easier with a shallow ring mold, this way the pudding doesn't have a long drop to the plate that way, Crumble the remaining amaretti and sprinkle on top. Serve with whipped cream.

Happy holidays!

4 comments:

Karen Baking Soda said...

Weet je zeker dat wij niet van dezelfde stam komen? Het is hier precies zo... behalve gourmetten dan. We hadden vorige week de boom gezet en per ongeluk ook gegourmet waarop ik riep: nou jongens, we zijn helemaal klaar met de kerst! Het dessert is inderdaad waar ik me ook op ga uitleven hier.

zorra said...

Yummie, this Bonet looks so delicious and I love your "Christmas" dish, too!

Thank you for your participation in SHF!

Paola Westbeek said...

Gorgeous! That looks absolutely stunning. I've just discovered your blog today. :) Will continue to have a look.

paola

Anonymous said...

Het is ook overal hetzelfde liedje...de traditionele feestdagen gerechten...en vooral op verzoek van de kids (ja,ja die salade... en met oudjaar de bowl...;)) Ik zie zelfs een identiek servies...jammer dat het dit jaar niet aangevuld kan worden..:-((
Alvast gezellige, traditionele dagen gewenst!