Thursday, December 20, 2007

Kerstcake

(English readers...please scroll down!)
Straks rustig opstaan, geen gejakker om te zorgen dat de kinderen opstaan, door eten en op tijd op school zijn. Alles wat relaxer, heerlijk zo'n vakantie. Geen koffie opdrinken terwijl je de boodschappen uitpakt of 10 andere dingen tegelijk doet, maar rustig samen koffie drinken. Daar mag dan wat lekkers bij en om in de kerstsfeer te blijven heb ik een cake gemaakt met mince meat erin. Het is soms zoeken, want het is niet overal gemakkelijk te verkrijgen. Kijk bij de delicatesse winkel, winkels die engelse producten verkopen en kan je het echt niet vinden kan je mince meat ook zelf maken natuurlijk, er zijn op internet recepten te over. Kijk bijv. eens hier op de blog van Arden. Moeilijk is het niet, maar wel erg lekker. Natuurlijk ook voor de traditionele mince meat pies!

Mincemeat cake
(1 cake)
200 g zelfrijzende bloem
100 g koude boter, in stukjes
85 g lichtbruine basterdsuiker (witte mag ook)
85 g marsepein, in blokjes van 1 cm
2 eieren
300 g mince meat (dat is iets minder dan 1 pot)
2 el geschaafde amandelen
(eventueel poedersuiker ter decoratie)

Verwarm de oven voor op 180ºC. Vet een cakevorm in en leg op de bodem een stukje bakpapier.

Doe de bloem in een kom en wrijf de koude boter erdoor tot het op broodkruimels lijkt. Roer dan de suiker en de marsepeinstukjes erdoor.
Klop in een andere kom de eieren los met het mincemeat. Roer dit door de bloem tot het een homogeen mengsel is. Schep het in de cakevorm, strijk de bovenkant glad en strooi de geschaafde amandelen erover.
Bak de cake ongeveer 1 uur, test met een satéprikker of het gaar is.

Laat het eerst zo'n 10 minuten afkoelen in de vorm, haal het er dan voorzichtig uit en laat verder afkoelen op een rooster.
Bestrooi (optioneel) met poedersuiker terwijl het nog warm is.

En als je nu wat mince meat over hebt... bak het dan gewoon in een wit bolletje mee, heerlijk bij het kerstontbijt. Je kunt hiervoor een gewoon witbrood recept gebruiken, al dan niet verrijkt met ei en/of boter. Of smeer het gewoon op een kant en klaar bolletje... ja kan tenslotte niet in de keuken blijven staan!!


Een prettige en relaxte kerst!

X-mas tealoaf

Almost we're in the middle of the holidays, no hurries in the morning getting the kids to school. Some peace and quiet, sitting down drinking cofffee in the morning or tea in the afternoons, in stead of trying to slurp it in between trying to fit the groceries in the refrigerator or doing 4 things at the same time. That deserves a christmas treat. A lovely tealoaf with mince meat. You can buy it in a jar, depending on where you live, that'll be easy or hard. You can always make your own, if you didn't already; there are enough recipes available on the internet.


Mince meat tealoaf
(serves 12)

8 oz self-raising flour
4 oz cold butter, cut into pieces
3 oz light muscovado sugar
3 oz marzipan, cut into 1/2 inch cubes
2 eggs
10 oz mince meat
2 TBsp flaked almonds
icing sugar for dusting

Preheat the oven to 180ºC/350ºF. Butter a 2 lb loaf tin and line the base with greaseproof paper.

Place the flour in a bowl and rub the butter in until it resembles fine bread crumbs. Stir in the marzipan pieces and sugar.
In another bowl whisk the eggs lightly and stir in the mince meat. Pour this mixutre in the flour and stir until well combined.
Spoon in the loaf tin, smooth and sprinkle the almond flakes on top.

Bake for 1 hour until golden brown or until a skewer comes out clean. Let the loaf cool in the tin for about 10 minutes, then carefully tip out and let cool on a rack. Dust with icing sugar.

Do you still have some mince meat left... try to make these simple white rolls with a mince meat centre. Or just spread it on some ready baked rolls!

Have a merry and relaxed Christmas!

(recipe from Good Food Magazine)

5 comments:

Anonymous said...

Ik kwam vanmiddag erg moe thuis uit mijn werk, zag dit recept en ben gelijk aan het bakken gegaan. Superrecept, de cake is alweer bijna op. Gelijk maar weer een nieuwe start van de mincemeat gemaakt. Als dat morgen in de oven gaat ruikt het huis helemaal kersterig.

Groetjes Truus

Levine said...

Ik heb de cake vanmiddag ook gemaakt, erg lekker :-). Ik heb 2 grote eieren + nog een beetje van een derde ei gebruikt. Bedankt voor het recept!

Anonymous said...

Lien,
Vannochtend gebakken en hij is verrukkelijk (zeker nu ik een winkeltje niet ver uit de buurt heb gevonden waar ze mince meat verkopen...). Ik heb er amandelspijs in gedaan ipv marsepein. Dit recept blijft in m'n map voor de komende jaren.
Smaakvolle feestdagen gewenst!

Anonymous said...

Geweldig Lien, eindelijk eens een ander recept voor mijn zelfgemaakte mincemeat dan die kleine pasteitjes. Mijn mincemeat is nu al een jaar oud en heeft al die tijd in de koelkast gestaan. was destijds niet gekookt maar volgens mij is het nog steeds prima.

Lien said...

@ Marjoke, volgens mij wordt die mincemeat er alleen maar lekkerder op ;-)
Binnenkort nog meer recepten waar je mincemeat in kan gebruiken, so stay tuned.