Tuesday, August 28, 2007

Koken op vakantie (3)

(English version? Please scroll down)
Vorig jaar had ik ze al zien liggen in Italië, deze 'fiori di zucca', courgettebloemen. Dit zijn de bloemen waar géén beginnende courgette aan groeit. Die zijn er trouwens ook, maar ik wilde graag een keer alleen met deze bloemen wat doen. Ik heb ze hier in de buurt nog nooit gezien, hoewel je er vast aan kan komen (nog meer kans in het westen van het land in de grotere steden). Ik had in een kookprogramma wel eens gezien dat ze door een beslagje werden gehaald en gefrituurd. Dat zag er al lekker uit, maar ik wilde ze gaan vullen en bakken. (ook omdat er geen frituurpan in ons vakantiehuisje was natuurlijk). Ik had er nog nooit mee gewerkt en al doende leert men...

  • Les 1, vooral niet wassen, maar gewoon een beetje schoonblazen en controleren op mieren en andere beestjes. Door het wassen beschadigt de bloem te veel.
  • Les 2, de stamper hoef je er niet uit te halen....als je dat doet heb je grote kans dat je de bloem te veel beschadigd waardoor je hem weer moeilijker dicht kan krijgen.

Ik heb ze met twee verschillende vullingen gemaakt, om wat uit te proberen en zodat onze zoon die geen koemelk mag, het ook kon proeven.... met het risico dat hij het absoluut niet wilde natuurlijk... er kwam al flink commentaar toen ze de bloemen zagen liggen op de tafel!!! Ach ja kinderen en groente dat is soms al moeilijk, maar kinderen en bloemen eten dus ook....

Fiori di Zucca ripieni (con ricotta e basilico)
(gevulde courgettebloemen met ricotta en basilicum)

± 10 courgette bloemen
3 volle eetlepels (liefst verse) ricotta
8 bladen verse basilicum, gesneden
peper en zout
1/2 eiwit
(klein) ei, geklutst
wat bloem
(optioneel: fijn broodkruim)
olijfolie

Kijk de bloemen na en verwijderd eventuele beestjes. Meng de ricotta (eventueel even laten uitlekken in een fijne zeef als hij te nat is), basilicum, eiwit met wat peper en zout.

Vullen en bakken: En vul de bloemen hier mee, niet te veel ± 1 flinke theelepel. Als je dit thuis doen gaat dat het makkelijkste met een (wegwerp)spuitzak, maar zit je op een vakantieadres of gewoon zonder spuitzak, gaat het ook prima met een theelepeltje. ´Plak´ de bloem zo goed mogelijk rond de vulling. Haal de bloem nu door de bloem en schud de overtollige bloem er weer af. Daarna door het geklutste ei en als je het hebt nog door fijn broodkruim. (Gebruik geen paneermeel) Ik had geen keukenmachine om het brood tot fijn kruim te malen, dus was het wat grover en bedekte het ook niet de hele bloem, maar dat is geen probleem gebleken. Je kunt de broodkruimels ook weglaten. Bak de gevulde bloemen nu rondom goudbruin in olijfolie in een koekenpan.

Fiori di Zucca ripieni (con tacchino)
(gevulde courgettebloemen met kalkoen)

± 10 courgette bloemen
50 g kalkoenfilet, fijngemalen
mespunt knoflook, geperst
1/4 sjalotje, gemalen
peper en zout
1/2 eiwit
(klein) ei, geklutst
wat bloem
optioneel: fijn broodkruim)
olijfolie


Maal de kalkoenfilet, puntje knoflook, stukje sjalot, peper en zout en het halve eiwit tot een pasta. Dit kan je thuis het beste doen in een blender of keukenmachine. (Op vakantie gewoon hakken en als je het zat bent, is het ongeveer klaar )

Volg daarna dezelfde aanwijzingen voor het vullen en bakken die hierboven beschreven staan... en dan proeven maar.

Het lekkerste zijn ze warm (lauw) als antipasti, borrelhapje en ze waren werkelijk erg lekker (al zeg ik het zelf). En wat zeiden de kinderen?.... Mama, wanneer maak je die weer? Zo zie je maar, het blijft een verrassing hoe ze er op reageren..
Buon Appetito!!

Bij thuiskomst zagen we in onze kleine tuin, dat de flespompoen enorm uit was gegroeid. De pompoenen willen niet echt, ze beginnen allemaal te rotten aan de punt. Maar daar groeien ook dezelfde soort bloemen aan en aangezien het allemaal familie is: courgette en pompoen, kan je die vast ook eten, lekker gevuld met ricotta of kalkoen. Alleen een beetje lastig dat je maar 2 of 3 bloemen per keer hebt. Zou ik nog tijd hebben voor een moestuintje misschien???


*****************************************************************

Holiday cooking (3)

I saw these ´fiori di zucca´: zucchini flowers in the shops in Italy last year. I can´t get them here at my grocer, though you maybe can in the bigger cities in the west of the Netherlands. I always wanted to bake or cook with them, I think it´s just a lovely idea to eat a flower. On TV I saw them dipped in a batter and deep fried, but as there´s not a deep fryer available in our holidayhome, that was not an option. so I decided to stuff and bake them instead. The kids said immediately that they wouldn´t eat thát!!!! Ah, we´ll see about that!

I did two stuffings: one without milk and one without meat. So there´s something there to everyone´s taste!

Fiori di Zucca ripieni
(stuffed zucchini flowers)

Ingredients:
20 zucchini flowers
1 egg + 1 eggyolk
all-purpose flower
olive oil
(optional: fresh fine white breadcrumbs)

Stuffing with ricotta and basil (for ± 10 flowers):
3 heaped TBsp fresh ricotta
8-10 basil leaves, chopped
pepper and salt
1/2 egg white

stuffing with turkey (for ± 10 flowers):
± 50 g turkeymeat
1/4 clove of garlic
1/4 small onion
1/2 egg white
salt and pepper


Clean the flowers with a light brush and check for ants or other bugs inside. Don't wash them or they will break apart.
Mix up the ingredients for one filling at the time in a blender.

Fill 10 flowers with the ricotta and basil stuffing, by carefully putting a heaped teaspoon (or use a piping bag) inside and fold over the flower leaves. Fill the other 10 flowers with the turkey mixture.
Dip the flowers in the flour and shake off the excess. Dip in the beaten egg + eggyolk and finally roll (gently) in the fresh breadcrumbs. You can do without crumbs BTW, and just bake them after the egg dip.
Fry them gently on all sides in some olive oil until golden brown.
Eat them warm or tepid as a starter. They taste really wonderful.

And the kids?? ... "Mom, can you make these again soon???"

3 comments:

Gea said...

Lien, dit ziet er overheerlijk uit. Complimento!

Anonymous said...

Hoi,

Makkelijkste manier om aan de bloemen te komen is zelf kweken.
Een zakje courgette pitten kopen. Je hoeft geen groene vingers te hebben om deze te laten groeien. Wel een beetje ruimte in de tuin, of een flinke bloempot op balkon. Bloemen in overvloed. Wij kweken ze bijna elk jaar om ze vullen met wat je maar lekker vind, door een beslagje en dan frituren in zonnebloem olie. jammie.

Ernnst

Lien said...

Ja ik weet het, bij vorige huis hadden we een stukje groentetuin, maar voor zo'n grote courgetteplant heb je toch echt een flink stuk grond nodig, die kan ik hier in ons huidige tuintje niet kwijt , ik weet niet wat je onder een flinke bloempot verstaat, maar voor een courgette plant moet die wel héél flink zijn volgens mij. Nou ja ik verheug me er nu gewoon elke vakantie op en dat is ook leuk!