Sunday, August 26, 2007

Koken op vakantie (2)

(english? Please scroll down)
In Italië waren vooral veel groenten als aubergine en courgette te krijgen in veel verschillende kleuren en vormen, lang en dun, rond, groot en klein. De aubergines van donkerpaars/zwart tot wit met een vleugje lila. Courgettes in alle tinten groen. Ik moet me altijd erg beheersen om niet te veel van alles te kopen, want het ziet er allemaal zo leuk en lekker uit. Maar het vakantiekoken moet je wat eenvoudiger houden en dus maakte ik met de aubergines een heel simpel gerecht. Je kunt het als voorgerecht eten, maar ook als (vegetarisch) hoofdgerecht met bijv. wat gekookte rijst, maar dan zou ik de hoeveelheden verdubbelen.

Melanzane al forno
(Aubergine uit de oven -4 pers als voorgerecht)
2 medium aubergines
1 bol mozzarella (het liefst van buffelmelk)
50 g vers geraspte Parmigiano Reggiano (parmz. kaas)
olijfolie
peper en zout

Snijd de aubergine in ronde plakken van ongeveer 1 cm dik. Hoewel je vaak hoort dat je de aubergine eerst moet zouten en uit moet laten lekken, hoeft dat wat mij betreft niet (ik doe het zelden). En bak deze om en om goudbruin in hete olijfolie in een zware koekenpan.
Snijd de mozzarella in dunne plakjes.

Maak in een ovenschaal een torentje van om en om plakjes aubergine en mozzarella. Strooi er steeds een snufje peper en zout over en stapel tot je een halve aubergine hebt gebruikt (of maak per pers. 2 kleintjes). Eindig met aubergine en bestrooi dit met parmezaanse kaas. Doe dit nog 3 keer. Dan zo'n 7-10 minuten in de oven op 180ºC en warm serveren.

Buon Appetito!
***********************************

Cooking on holiday (2)

Lots of aubergines and courgettes in the shops in Italy, in al shapes and sizes. so here an exemple of very simple, but very tasty, holiday cooking. You can eat it as a starter or as a vegetarian main, just double the quantities.


Melanzane al forno
(ovenbaked aubergines - starter for 4 p.)
2 medium sized aubergines
1 mozzarella cheese (pref. buffalo)
50 g parmiggiano
olive oil
peper and salt

Cut the aubergines in 1/2" thick round slices. And fry them on both sides in a heavy saucepan with some olive oil. Slice the mozzarella in thin slices as well.
Assemble the slices by starting with a slice aubergine, put a mozzarella on top and so on until you've used halve an aubergine. Top with a slice of aubergine and sprinkle liberally with parmezan cheese. Make three more and place in an ovenproof dish in the oven. 360ºF for about 7-10 minutes.
Serve warm... BUON APPETITO!

1 comment:

Anonymous said...

Ook weer genoteerd! (was even in mijn vergeetboek geraakt...;)

OT: bijv. jalapeno-pepers tussen de kaas op de tosti.....;)