Saturday, May 12, 2007

Met kwark en bosbessen

(English readers please scroll down)
Ik heb ondertussen een 'kleine' collectie kook- en bakboeken, natuurlijk in het Nederlands, in het Engels en sinds enkele jaren ook in het Italiaans. En toen ik onlangs een dagje in Duitsland was vroeg ik me ineens af waarom ik eigenlijk geen Duitse kookboeken had. Ik ben niet zo van de Sauerbraten en Schweinefleisch, dus een Duits kookboek zal het niet worden, maar ze maken -vind ik- altijd erg lekker gebak. En laat ik nou tijdens die overdenking langs een boekenzaak lopen...ach ja toeval bestaat niet zeggen sommige mensen. Ik hoor nog net onze dochter tegen onze zoon sissen: "o nee hè, dat gaat weer heel lang duren..." en toen was ik de drempel al over.

Ik zag een boek van dokter Oetker, ons allen bekend van de potjes en zakjes, over Kuchen. Nou houd ik van het gemak van plaatkoek en ik zag in de snelligheid (probeerde toch een beetje op te schieten) dat het daarmee vol stond. Het is een leuk boek en hoewel de dokter steeds aangeeft dat je van bijvoorbeeld vanillesuiker, bakpoeder en citroenrasp steeds vooral die van zijn merk moet nemen, kunnen wij daar natuurlijk geen rekening mee houden. Ik vind dat nogal kinderachtig van een bakboek, want als je spullen goed zijn worden ze dan toch wel gekocht, maar goed. Ik griste nog snel een ander boek met Muffins mee en vond zelf dat ik dat toch erg schnell gedaan had! Thuis meteen in het boek gedoken en aan het bakken geslagen. In mijn enthousiasme had ik al bosbessen uit de vriezer gehaald, terwijl ik ondertussen al een ander recept begonnen was. Dus dat werd een combinatie maken met een goed eindresultaat.

Kwark-bosbessenkoek
(ongeveer 12-16 stukken)

bodemdeeg:
115 g bloem
30 g fijne suiker
1 tl vanillesuiker
75 g boter (of margarine)

Kwarkvulling:
500 g magere kwark
30 g aardappelzetmeel
125 g suiker
2 eieren
1,5 tl vanilleextract (of suiker)
rasp van 1/2 citroen
1, 5 el citroensap
250 g slagroom
150 g bosbessen (vers of bevroren)

Kruimellaag:
75 g bloem
40 g suiker
1 tl vanillesuiker
50 g boter of margarine

Verwarm de oven voor op 200ºC.


Bodem: Kneed alle ingrediënten tot een deeg (met de hand of mixer) en rol het uit op een ingevet bakblik (30 x 20 cm). Prik de bodem in met een vork (of deegprikker) en bak hem in de oven ongeveer 15-20 minuten.

Kwarkvulling: Meng alle ingrediënten (behalve de slagroom) voor de vulling goed door elkaar. Klop de slagroom stijf en spatel die erdoor. Schep de helft van dit mengsel op de afgekoelde bodem. Verspreid dan de bosbessen erover en dek af met de rest van de kwarkmix.
Kruimellaag: Mix de ingrediënten met een mixer (een pastrycutter of met de vingers) tot een kruimelig mengsel en strooi deze boven op de kwarklaag.

Bak de koek in een oven van 180ºC ongeveer 55-60 minuten. En laat daarna afkoelen op een rooster voordat je hem aansnijdt. Liefst in de koelkast bewaren...goed koud is hij ook erg lekker.
Eet smakelijk!

(bewerkt naar een recept uit "Kuchen" -Dr. Oetker)

******************************************

Curd cheese and blueberries

I'm beginning to get a nice collection of cookery and baking books. In dutch of course, a lot in english, since a few years some in Italian as well. And during a daytrip to Germany, I was wondering why I didn't own any German cookbooks. I think I could speak german (although not flawless) before I could speak english, for the reason that we used to watch a lot of german television when I was young. And thinking that what caught my eye....... a german bookstore. So without further ado I went straight in... hearing our daughter hissing to our son in the background: "That will take a lóng long time..." Well I tried to be quick and bought two books: one with all kinds of "Kuchen" like traybakes and one with muffins. I started to make a recipe out of the first one when I came home. In my enthousiasm I already took the blueberries out of the freezer, while I started another recipe...so I combined both and changed the recipe slightly with a good result.

Curd Cheese and blueberry squares
(about 12-16 pieces)

Bottomlayer:
1 cup all-purpose flour
1/8 cup sugar
1 tl vanilla-sugar
2/3 stick butter (or margarine)

Preheat the oven to 400ºF.

Knead all the ingredients to a dough and roll it out. Grease a bakingsheet (approx. 8 x 12") and place the bottomlayer in there. Prick with a fork and bake for about 15 minutes.

filling:
500 g curd cheese (quark)
30 g potato starch flour
1/2 cup + 3 TBsp sugar
1 tsp vanilla extract
grated zest of 1/2 lemon
3 TBsp lemonjuice
250 g whipping creme
150 g blueberries (fresh or frozen)

Mix all the ingredients (except the whipping creme and berries) for the filling very well. Whip the cream and fold it in. Place half of this mixture on the cooled bottom, sprinkle the blueberries over it and then the rest of the cheesemixture on top of the berries.

topping:
1/2 cup + 1 TBsp all-purpose flour
3/8 cup sugar
1 tsp vanilla extract
1 stick minus 1 Tbsp butter

Make a crumble with these ingredients and sprinkle over the top. Now bake this in a 360ºF oven for about 55-60 minutes. Enjoy!

7 comments:

Gea said...

Er komen telkens van die lekkere dingen voorbij op jouw blog en steeds denk ik: dit ga ik volgende week maken. Maar de lijst wordt nu zo lang, dat ik niet meer weet waarmee te beginnen :-D

Anonymous said...

Ja gea dat heb ik nu ook
Dit is weer zo`n heerlijk recept
Dank je lien Ik hoop dat de recepten er lang genoeg op blijven staan.

Lien said...

ja zelf heb ik daar ook last van, zie zoveel leuke ideeën en recepten bij anderen voorbijkomen dat dat gewoon niet meer reeël is om dat allemaal te maken (en op te eten). en zelf wil je dan steeds wat anders verzinnen om ook nog wat op je eigen blog te zetten.... ach duurde een dag maar 48 uur...en werd je maar niet dik van lekkere dingen....we blijven dromen! Maar wel lekker is om al die lekkere dingen te zien, ookal maken we het dan niet allemaal.

Anonymous said...

Hallo Lien,

Ik sta net te proberen deze taart te gaan maken, maar heb nu al ruzie met de bodem. In deze verhouding krijg ik alleen kruimeltjes, zou leuk zijn als het de bovenkant is, maar voor de onderkant toch onhandig ;-) Als ik wat meer boter toevoeg krijg ik wel deeg, erg plakkerig. En ik neem toch aan dat de bodem van 20 x 30 niet maar 3 milimeter dik moet zijn of wel?
Kun jij me wijzer maken?

Alvast bedankt.
Groetjes Leontienne

Lien said...

Hoi Leontienne, het deeg moet flink gekneed worden. Als het te droog blijft zou ik er wat koud water bij doen (niet meer dan een tl per keer en steeds eerst goed mengen om te zien of het al goed is). geen extra boter dan wordt het te vet/kleverig. de bodem moet goed dun uitgerold zijn. Het grappig is dat ik het juist een heel makkelijk en soepel deeg vond, en dat uitrollen ging ook heel makkelijk bij mij. Maar er zijn altijd verschillen met bloem en derg. Ik hoop dat het beter wil met deze tips.
Succes LIEN

Anonymous said...

Nog ff een vraagje want ik ga zo gewoon weer proberen om een bodem te maken. Smelt je de boter of niet?

Thanks alvast weer!
Leontienne

Lien said...

Nee gewoon boter op kamertemperatuur (Of in kleine stukjes als hij kouder is).
Mocht het deeg toch te veel kleven kan je het ook eerst een uur (of langer) in de koelkast zetten.