Wednesday, May 9, 2007

Mega-zadenbrood

(you'll find the english version if you scroll down)
We vinden het hier erg lekker als er verschillende zaden en granen in het brood zitten. En zo ben ik eens in alle kastjes gaan zoeken wat ik aan bruikbare zaden en granen heb om een leuke mix van te maken. Nou ik moet zeggen ik kwam een heel eind; en heb van de volgende ingredienten een mix gemaakt voldoende voor 2 broden die echt goed vol zitten met zaden. Je kunt bijna alle ingrediënten van deze zaden en granenmix vinden in supermarkt en natuurwinkel. Nigellazaad is wat moeilijker aan te komen, maar kan je ook weglaten. Verder is een leuk internetadres voor sommige ingrediënten: Herbs 'n' Spices. Ik heb daar al verschillende kruiden en mixen geprobeerd en die zijn erg goed bevallen. Bovendien scheelt het dat de kruiden (in zakjes) met de brievenpostpost verstuurd worden, wat de portokosten laag houdt.

Mega-zaden mix (ongeveer 250 gr)


2 el gierst
2 el sesamzaad
1 el maanzaad

2 el pompoenpitten
2 el zonnebloempitten
2 el lijnzaad
2 el grove polenta
2 el soja stukjes
1 el quinoa vlokken
1 el amaranth
1 el roggevlokken
1 el havervlokken
1 el speltvlokken
1 tl nigella seeds
1 tl venkelzaad
1 tl anijszaad
1 tl dillezaad
1/2 tl komijnzaad
1/2 karwijzaad
zaden van 6 kardamompeulen, gekneusd
2 tl wattle-seed, gemalen
*


en dan hoef je er alleen nog maar een brood mee te bakken:

Mega-zadenbrood
(1 Brood)
2 tl droge gist
150 g volkoren meel
350 g broodbloem
(2 el gluten optioneel)
1 1/2 tl moutstroop
1 tl zout
30 g zachte boter of margarine

150 ml melk
200-225 g water
120 g zaadmix

Kneed van alle ingrediënten een soepel deeg (gaat ook heel goed op de 'dough' stand van de broodbakmachine). Doe het deeg in een ingevette kom en laat het ongeveer 1 uur rijzen op een warme plaats. Vorm dan het brood in de gewenste vorm (bol, torpedo of voor een broodbus) en laat het nogmaals rijzen tot bijna verdubbeld onder ingevet plastic.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220ºC.


Bak het brood 20 minuten op 220ºC en daarna nog 15-20 minuten op 200ºC. Haal het daarna uit de oven en laat het afkoelen op een rooster.

*Wattle-seed.Ik kende het van een broodmix die ik ooit eens gebruikt had. Nu zag ik het weer in gemalen vorm te koop bij Herbs 'n' Spices en daar stond de volgende informatie: "

Deze Australia'n wattleseed heeft een zeer sterk koffie en hazelnootachtig aroma. De smaak is is chocoladeachtig met noten van koffie en een hazelnootachtige finish. Deze acaciaboon werd door de Aboriginals gebruikt als koffieboon, maar is nu op een sterke manier geroosterd waardoor hij perfect als smaakmaker in gerechten kan worden gebruikt." Verder geven ze wat tips over het verdere gebruik in gerechten. In deze zadenmix geurt het erg lekker en geeft het brood een heerlijke aparte smaak.

*************************************

Seeds, grains and some more seeds

We like our bread with much seeds and grains in it. So I gave myself a challenge to find as many seeds and grains in my cupboards as I could and mix them up and baking it in a bread. Well after some searching I've found about 20 kinds (after the bread was baked I even found a few more). Needless to say that you can of course mix in your bread whatever seeds you've got, but this is the mix I've made.

Mega-seed mix (about 2 cups)
2 TBsp millet
2 TBsp sesameseeds
1 TBsp poppyseeds
2 TBsp pumpkinseeds
2 TBsp sunflowerseeds
2 TBsp flaxseeds
2 TBsp coarse polenta
2 TBsp small soybean pieces
1 TBsp quinoa flakes
1 TBsp amaranth seeds
1 TBsp rye flakes
1 TBsp rolled oats
1 TBsp spelt flakes
seeds from 6 large kardamom pods (discard the pod), crushed
1 tsp nigellaseeds
1 tsp fennelseeds
1 tsp anice seeds
1/2 tsp cumin seeds
1/2 tsp caraway seeds
1 tsp dill seeds
2 tsp ground wattleseeds

And then there's just one thing to do...start baking a bread with this mixture..

Mega seeded bread
(yield 1 -8 1/2" x 4 1/2"- loaf)
2 tsp dry yeast
1 cup + 2 TBsp whole wheat flour
2 1/2 cup bread flour
2 TBsp glutenpowder (optional)
1 1/2 TBsp maltextract
1/2 cup + 2 TBsp milk
7/8 - 1 cup water
1 tsp salt
2 TBsp soft butter or margarine
3/4 cup seedmixture


Knead a smooth dough with all the ingredients. Adding the water gradually. You can make this dough in your breadmachine as well.

Place the dough in a greased bowl for its first rise about 1 hour. Then take the dough out and press it flat. Shape it into the form you like, a round or oval loaf or grease a loafpan and place the dough shaped in a roll in it.

Cover with plastic and let rise for a second time untill almost doubled. In the meantime preheat your oven to 430ºF.

Bake the bread in the oven for 20 minutes at 430ºF, then turn it down to 400ºF and bake for another 10-20 minutes. The loaf is ready when the inside temperature reaches 199ºF.

Take it out of your oven and let cool completely before slicing.

10 comments:

Karen Baking Soda said...

jahaa, en dan roepen ze hier: d'r zitten allemaal dingetjes in! En dan gaan ze die er allemaal uitpulken. En op de rand van hun bord leggen.
Getver!

Anonymous said...

Nou wij zijn ook allemaal heel erg gek op zaadjes in ons brood. M'n dochtertje van vier vraagt zelfs of ze de zaadjes en pijnboompitten voor in de salades zo op mag eten, dus met dit brood komt het bij ons zeker goed! En van herbs 'n spices heb ik ook al het eea besteld en ben zeer enthousiast! Ook de sweet curry is superlekker!

Anonymous said...

Goh, heb jij echt al die zaden en pitjes in huis?? Ik moet me altijd inhouden om te kopen, anders zitten m'n keukenkastjes tjokvol.
Het brood is waarschijnlijk fantastisch lekker en het ziet er super uit!

Lien said...

Ja die peuterende kinderen ken ik ook, maar gelukkig blijven deze pitten er gewoon inzitten! Wel bij het eten altijd hoopjes champignons, paprikastukjes of bonen op het bord (of de tafel :()

Ja die sweet curry heb ik ook Silvia, zelfs een niet currymens vindt dat volgens mij lekker. Ook de australia''n lemon rub, za-ahtar, en the austr. tomatoblend zijn erg lekker.

Lauralijn, ja het zijn er inderdaad aardig wat. maar hier wordt heel erg veel met zaden en derg. gebakken, dus weggooien gebeurt nooit, het komt altijd op.

Anonymous said...

Ik zit alleen in m'n maag met de Australian Rain Forrest Rub, ben er niet echt wild van en kan niet een goede combinatie vinden om 'm te gebruiken, dus als je nog een ideetje hebt.... ;-)

Lien said...

Omdat die nogal citroenig is, is dat erg lekker om vis of kip mee in te wrijven. Ik doe het ook wel eens door kleine gehaktballetjes die ik dan verder kruid met wat peper en zout.

Anonymous said...

En als je toevallig een keer iets maakt met Ras El Hanout dan lees ik het graag! Het ruikt heerlijk, maar ik heb er nog niets mee (durven) gemaakt.

Gea said...

Bedankt voor het recept en de link naar herbs 'n spices.

Anonymous said...

beste lien,

bedankt voor al je positieve reacties op onze producten en een erg leuk recept dat brood met al die zaden. De wattleseed is overigens ook erg lekker in zoet deeg en gebak en in ijs. Voor wat betreft toepassingen van de rainforest deze is erg lekker op vis (zeewolf, zeeduivel) en gevogelte, maar probeer deze ook eens op gebakken aardappels (uit de oven).

De Ras el hanout hoort eigenlijk in marokaanse stoofschotels (tajines) maar kun je echt overal in gebruiken, bijvoorbeeld op een omelet, lamsstoof, tomatensauzen. Ik zou zeggen probeer het eens!

Groet,

Enrico van Wanrooij
Herbs 'n Spices

Gattina Cheung said...

Lien, it is a wonderful idea!!! I'd definitely enjoy a ton even just with a slice!