Monday, April 23, 2007

Soep met Cicerchie

(In English? Please scroll down!)
Ik ben weer eens in de weer geweest met peulvruchten. dit keer met Cicerchie (Spreek uit: 'Tjie-tjèr-kie-èh', dat is het meervoud van 'cicerchia' wat je op de pot ziet staan). Het is een peulvrucht die alleen verkocht wordt in gedroogde vorm en die hier niet te koop is (maar in recepten te vervangen is door kikkererwten). Bijna waren deze cicerchie vergeten. Maar door de opkomst van de Slow Food beweging die vooral in Italië heel actief is, worden ze tegenwoordig weer in een paar kleine gebieden in Italië verbouwd, nl. in Umbrië -waar een kleinere soort groeit- en in Midden-Italië, waar deze vandaan komen. Het was oorspronkelijk een groente van de arme keuken, moeilijk te oogsten en daardoor nooit op grote schaal verbouwd.
Voor het koken moeten de cicerchie weken in water, het liefst 2 dagen lang. Af en toe het water verversen en vooral niet het water gebruiken om ze in te koken of iets dergelijks want het weekwater bevat na het weken een stof die slecht kan zijn voor het zenuwgestel. Nou ja dit dus allemaal ter informatie, aangezien je hier toch meestal kikkererwten zal gebruiken voor dit recept. Zelf in Italië was het moeilijk om ze nog te vinden, omdat ze maar beperkt verbouwd worden.

Minestrone di cicerchie
(4-6 personen)
± 250 g cicerchie of kikkererwten
1 bleekselderij steel, fijn gehakt
1 winterwortel (niet té groot), fijngehakt
100 ml olijfolie
1 rode ui, fijngehakt
3 aardappels, geschild en in kleine blokjes
zout en peper
8 rijpe tomaten, zonder vel en zaad, gehakt
1 bos Italiaanse bladpeterselie (met gladde bladeren), alleen het blad, gehakt

voor het serveren: olijfolie en parmezaanse kaas

Laat de gedroogde cicherchie 2 nachten en een dag in koud water staan, wat je 1 of 2 x ververst. (kikkererwten 8 uur in water laten wellen). Gooi het water dan weg, spoel ze af. Hierboven op de foto zie het verschil tussen gedroogde en gewelde cicerchie.

Breng ze in 2,5 lit water in een grote pan (zonder zout) met de gehakte selderij en wortel aan de kook. Als het water kookt, zet je het zachter zodat het nog net pruttelt en laat je het ongeveer 1,5 uur koken terwijl je af en toe roert, tot de peulvruchten zacht zijn.

Verhit de olijfolie ondertussen in een koekenpan en bak de ui en aardappels daarin ongeveer 8 minuten. Voeg ze toe aan de bonen als die klaar zijn en laat het samen dan nog een half uur pruttelen. De bonen moeten heel zacht zijn. Breng op smaak met zout en peper.

Roer dan de gehakte tomaten en peterselie erdoor en haal dan na 5 minuten de pan van het vuur.
Serveer met een paar druppels olijfolie en wat geraspte of geschaafde parmezaanse kaas. Geeft er wat brood bij.

Ondanks dat je bij peulvruchten misschien aan een kouder jaargetijde denkt, is de soep verrassend licht van smaak, doordat de bonen heel blijven en zo de soep niet zwaar en crèmig maken.

(bron/source: "Fagioli" -J. Barrett)

****************************************

Soup with Cicerchie

I've been cooking with legumes again. This time they're Cicerchie (pronounce: 'Chee-tjèr-key-eh'). they are not available here, and as far as I know you can only buy them in Italy. It was an almost forgotten legume, because they're hard to harvest. They are known as "'un alimento di nicchia": poor mans food. Thanks to the Slow Food movement this legume is grown again in small parts of Italy; in Umbria (a smaller variety) and in more southern parts of Italy (as Molise) where a larger variety is grown. Just as other varieties of dried legumes you have to soak them in cold water, with the difference that cicerchie have to soak for 36-48 hours (instead of 8-12) and you have te refresh the soaking water several times. And very important: discard the soaking water, it contains a poisonous substance that comes out of the cicerchie, and it could harm the nerves. But there is no harm in eating them at all, so don't be alarmed. Because cicerchie are hard to come by, you can substitute them in any recipe with chickpeas.

Minestrone of Cicerchie
(4-6 servings)

2 cups cicerchie (or chickpeas)
1 rib selery, finely chopped
1 medium carrot, finely chopped
1/2 cup olive oil
1 medium red onion, finely chopped
3 potatoes, peeled and diced
salt and pepper
6-8 plum ripe tomatoes, cored, seeded and chopped
15 stems fresh italian parsley, leaves only, finely chopped

for serving: olive oil and grated parmesan cheese

Soak the cicerchie for 36-48 hours, refresh the water about 2 times and discard the water. After the soaking rinse again with fresh water.
Put the cicerchie or chickpeas with celery and carrot in a large pan with 10 cups of cold water. bring to the boil and let simmer for 1 1/2 - 2 hours, until tender.

Heat the olive oil in a medium saucepan and slowly fry onion and potatoes in it for about 5 minutes. Add them to the cooked beans and continue cooking for 30 minutes longer. Season with salt and pepper.

Stir in the tomatoes and parsley and let simmer for another 5 minutes. Serve with a drizzle of olive oil and some parmezan cheese. Give some bread to go with it.

Buon Appetito!

4 comments:

Gea said...

De soep ziet er heerlijk uit, Lien! Ik ga toch even checken of de italiaanse specialiteiten winkel bij mij in de buurt de bonen verkoopt.

Anonymous said...

Hoi Lien,

Spannend, zo'n anders dan anders peultje.
Ben effe op zoek gegaan en vond dit:
186500 LATHYRUSPEULTJES
(Eng: Chickling Pea, Chickling Vetch)
(Lathyrus sativus)
In Italië heet dit peulgewasje Cicerchia marchigiana en wordt aldaar al eeuwen lang uit de natuur gegeten! Als sierplantje met zijn witte, roze en bleekblauwe vlinderbloemetjes misstaat deze lathyrus allerminst. De hoogte is 60cm, geef ze een vochtige en zonnige plek. Heerlijk mals zijn de kleine, onrijpe peultjes en rond de Middellandse Zee worden de rijpe zaden gegeten als (droog)erwtjes: een voedzame lekkernij! Zet ze echter niet vaker dan 1x per week op het menu en kook ze 30min.; overmaat van bepaalde aminozuren in het zaad schaadt. In arme tijden at men zich het “Lathyrisme”, een zenuwziekte. Niet bang worden, rond de Middellandse Zee, maar ook in Azië wordt deze groente zeer regelmatig gegeten! Tenslotte: als bemestingsplant is deze lathyrus vanwege de snelle stikstof vastlegging zelfs effectiever dan klavers!
Ben er alleen nog niet achter wat marchigiana betekent.
Ze zijn als zaad te bestellen bij Vreeken.

grtj
Aranka

Karen Baking Soda said...

Wat een mooie foto's weer Lien! Ik kom op het moment helemaal nergens toe...ik ben al een week stil zag ik! Geen onsje inspiratie.

Lien said...

Hoi Aranka, leuk nog wat exta informatie. Ik denk dat het hier om de soort uit de streek van Umbrië komt, aangezien marchigiana betekent 'uit de Marken' en dat gewest ligt tegen Umbrië aan. Qua kooktijd klopt dat dan ook (dit is een kleinere soort) aangezien een kooktijd van 30 minuten voor die (grotere) peulen uit Molise echt veel en veel te kort zou zijn.
Zelf had ik ze in het Nederlands ook wel eens als 'zaailathryrus' gevonden op Internet.

Ach ja Baking Soda, dat heb je soms... komt wel weer.