Friday, April 20, 2007

Nóg een kistje aardbeien

(English version? Please scroll down)
Ik was nog heel wat van plan met het kistje van de vorige keer, maar het was te snel leeg. En ik heb nog maar een kistje Aardbeien gehaald. Weer verdwenen er een hele boel zo, maar ik zorgde ervoor dat ik er nog genoeg over hield om wat jam te maken: aardbeienjam met echte vanille. We zijn niet echt een jam-etende familie, maar zelfgemaakt aardbeienjam is altijd een succes.
En is het niet op brood dan als heerlijk toetje met Griekse yoghurt; echt een delicatesse wat mij betreft!

Verder heb ik nog een lekkere aardbeientaart gemaakt. Ik ben nog aan het experimenteren met een banketbakkersroom zónder zuivel, maar ben nog niet zo ver dat het naar tevredenheid gelukt is... hopelijk kan ik dat later nog eens doorgeven. Maar als je niet met allergieën rekening hoeft te houden gebruik je gewoon normale banketbakkersroom. Het zal geen probleem zijn daar naar te googlen. en hoewel ik meestal een Pasta Frolla gebruik voor dit soort bodems heb ik nu een recept gebruikt van Dorie Greenspan, nl. Pâte Sucrée, uit "Paris Sweets".

Aardbeientaart(jes)

Allereerst het deeg voor de bodem:
Pâte Sucrée (sweet tart dough)
(Deze hoeveelheid is genoeg voor 3 taartbodems van 24 cm doorsnede*)

290 g boter op kamertemperatuur
150 g poedersuiker
70 g gemalen amandelen (amandelmeel)
1/2 tl zout
1/2 tl vanille extract
2 grote eieren
490 g bloem

Roer de boter zacht en romig in een keukenmachine en voeg daar de poedersuiker aan toe en meng het goed. Doe de gemalen amandelen, zout en vanille erbij en klop dit er goed door. Kluts de 2 eieren even kort met een vork en giet ze bij het mengsel terwijl de keukenmachine draait.

Tot slot voeg je de gezeefde bloem toe en met korte pulsen werk je die door het botermengsel tot het net samen begint te komen en tot een bal gaat komen. Stop de machine en klop het niet verder door. (je kunt dit ook in een standmixer doen met de K-garde)

Verdeel het deeg in 3 gelijke delen, verpak ze in huishoudfolie en leg ze in de koelkast. Minstens 4 uur laten opstijven. Je kunt dit ook langer van te voren doen, het deeg kan tot 2 dagen in de koelkast blijven (anders goed verpakken en invriezen).

Vet dan de taartvorm (of vormpjes) in. Het deeg is door de boter wat moeilijk uit te rollen. Dit is het makkelijkste tussen twee stukken plastic folie te doen. Rol aan beide kanten en haal af en toe het plastic los en leg het er opnieuw over om geen scheuren te krijgen.

Als het deeg ver genoeg is uitgerold, haal je aan één kant de folie eraf en leg je het deeg in de vorm. druk het voorzichtig in de vorm en let erop dat je het deeg niet uitrekt (dat zal namelijk krimpen tijdens het bakken) Snijd met een mes of door met de deegrol erover te rollen het overtollige deeg langs de rand af. Eventuele scheuren of gaten gewoon repareren met een ander stukje deeg. Zet nu de taartvorm ongeveer 35 minuten in de koelkast om te laten koelen (of in de diepvries ongeveer 20 minuten).

Verwarm de oven voor op 180ºC. Leg bakpapier of aluminiumfolie op de bodem en doe er rijst, bonen of iets dergelijks in om de bodem blind (=zonder vulling) te bakken. Bak de bodem ongeveer 25-30 minuten, tot ze licht begint te kleuren. Haal dan de folie en bonen eraf en bak nogmaal 5-10 minuten tot hij goudbruin is. Laat daarna helemaal afkoelen.

Voor de vulling heb je nodig:
  • banketbakkers-room

  • aardbeien in plakjes, of als je kleintjes heb heel (die kan je er zo met de punt naar boven op zetten)

  • en een paar aardbeien die je in een pannetje met wat suiker tot moes laat koken.
Ja en dan is het gewoon aankleden: de banketbakkersroom erin scheppen, aardbeien erop, zoveel of zo weinig als je wil én dan de aardbeienmoes/jam (afgekoeld) erover kwasten zodat het mooi glimt.

Eet smakelijk!

*TIP: maak altijd meer deeg dan je nodig hebt, het is eigenlijk evenveel werk en zo heb je het kant en klaar liggen voor een volgende keer. Het is makkelijk in te vriezen of een aantal dagen in de koelkast te bewaren. Als je het uit de vriezer gebruikt, eerst laten ontdooien (ongeveer een uur of de avond van te voren alvast in de koelkast leggen)

Nog een TIP: als je de taart lang van te voren klaar maakt, heb je kans dat de bodem te nat wordt en dus minder lekker. Wil je de taart toch wat langer van te voren maken, smeer dan de bodem in met gesmolten pure chocolade. Laat geen stukje onbedekt. Laat dit afkoelen en zo vermijdt je dat je deeg te snel nat wordt. (Een andere manier is om het deeg in te smeren met geklutst ei en het dan even in de oven te laten stollen)
***********************************

Strawberries

I recently bought a small case of strawberries and of course it was emptied with lots more recipes in mind. So I went and got myself another case. Some were eaten right away, a few jars of strawberry jam with vanilla. Very nice, especially with some Greek yoghurt.

And I finally had some left for a strawberry pie (and tartlets). I'm experimenting with a pastry creme without dairy (for people that can't eat dairy products) and I'm almost there, but not quite, so that'll come another time.

Although I usually go for a pasta frolla with these sort of pies, this time I've used a recipe from Dorie Greenspan from "Paris Sweets". Which book is a disaster BTW for people with milk allergies, there's crème fraîche in almost every recipe.

Strawberry pie
Well the recipe for the dough in english is found on the site of Global Gourmet. That saves a lot of typing.

Needed for the filling:

  • pastry cream

  • strawberries; large ones in slices and small ones whole

  • a few strawberries cooked with some sugar, then mashed and cooled

  • icing sugar for dusting

Fill the baked pie with the pastry cream and place the strawberries on top (as much or as little as you want). Brush the cooked strawberrymash on top of the placed strawberries and dust with icing sugar.

TIP: Don't make this too far in advance or the baked crust wil become soggy. It can help to brush the piecrust with melted chocolate on the inside. Let it set before filling. Or brush with a beaten egg and bake for another 5 minutes.

This is sooo good, enjoy!

4 comments:

Anonymous said...

Lekker Lien deze komt hier binnenkort ook op tafel, zeker weten.
Groetjes Wil V

Cara said...

Hmmmm, ziet er lekker uit. En volgens mij komt die schaal me bekend voor... Toevallig uit het kerstpakket van het Catharina? hihihi

Lien said...

Wil,je zult smullen!

Hoi Cara, nee...maar volgens mij had half Nederland dit in het kerstpakket. Toen we het uitpakte vond ik het zo origneel (en ook erg leuk en vrolijk), later zag ik ze overal tot in Tuinland toe!

Anonymous said...

De gesmolten choco op de bodem- da`s
een goeie tip, die 'houden we erin' :-)