Wednesday, April 25, 2007

Kippies

(just talking dutch)
Ken je ze nog deze kleine kuikentjes van een paar dagen oud. Ik had beloofd jullie op de hoogte te houden, maar dat is er wel een beetje bij ingeschoten, dus nu maar even alle veranderingen op een rijtje. Nou ik kan je vertellen dat ze flink veranderd zijn! Het is verbazend hoe snel die veren groeien en ondertussen al ruim 8 weken zitten ze bijna helemaal in de veren.

We begonnen met vier kuikentjes...maar één hebben we weg moeten doen. Het is een raadsel wat er mee was, hij groeide heel hard en was in een paar weken een kop groter dan de anderen. Hij/zij had ook het eerste veren én beginnend rood van de kam op de kop. We noemden deze vreemde vogel ondertussen geen Pingu meer, maar 'Meneer de Raaf' en zo zag hij er ook precies uit. Op deze foto is hij/zij 3 weken en daarna heb ik eigenlijk geen goede foto meer kunnen maken. Het gedonder begon toen ze in een grotere behuizing werden gezet (nog steeds binnen), hij pikte één van de andere kippen tot bloedens toe de kop stuk. Die zat te bibberen in een hoekje en durfde geen stap meer te doen. Heel zielig allemaal . Terwijl Meneer de Raaf juist het tamste was als je hem op je hand had en eigenlijk mijn persoonlijk favoriet. Maar ja het kon zo gewoon niet dus de Raaf moest het veld ruimen... en toen waren er nog drie.

Van de kipjes die over zijn is er één naam veranderd... De zwarte heet nog steeds Nera en de lichte met zwarte strepen (buff/columbia zoals die kleurslag officieel heet) reageert nog op Donsje ..nou ja, reageren... . Maar natuurlijk de kip van de zoon die eerst Pipi of Piepje heette, kreeg een andere naam en die heet nu Mandarijntje. Gezien zijn oranjebruine kleur (rechtsboven op de verzamelfoto). En kan dus nu zonder zorgen mee naar Frankrijk als we daar tenminste heen zouden gaan (deze opmerking begrijp je als het vorige stuk gelezen hebt).

Ze zijn echt handtam en dat is zo leuk, de kinderen lopen er mee rond op hun hand en dat maakt ze wel heel speciaal. Hoewel ze soms ook ontsnappen van de rondwandeling, omdat ze zelf ook de benen wel eens even willen strekken. Nog even en ze kunnen zo een circusnummer opvoeren. bijv. Donsje kan voetballen met een erwt (die op de gladde vloer wegschuift).

Ze hebben allemaal zo hun eigen aardigheden. Nera is de baas en gek op peterselie, dus dat moeten later wel lekkere eieren worden. Donsje trekt zich van niemand wat aan en heeft naast peterselie graag basilicum, dat moet dus nog lekkerder worden. Mandarijntje is ondertussen het grootst, maar toch de laagste in rang, maar heeft dan ook een trauma van de aanvallen van Meneer de Raaf. Hij-zij is de enige die munt lust.. dus op een slechte adem kan je hem niet betrappen :-). Je begrijpt dat ik ondertussen enorme bakken met net gezaaide kruiden heb staan, om toch nog een wintervoorraad in de diepvries te kunnen krijgen.

We zijn stilletjes bang dat Mandarijntje een haantje is, gezien de beginnende kam en lellen en dat zou natuurlijk heel verdrietig worden voor de zoon, want een haan kunnen we hier niet hebben. Maar we wachten nog even af.

Wij én de kippen zijn blij met het lekkere weer, want dit houdt in dat ze in ieder geval overdag naar buiten kunnen in het kippenhok. Dat scheelt in schoonmaken van het binnenhok (en het stinkt minder snel). Hun eerste kennismaking met het buitenhok verliep uitstekend en ze gingen heerlijk liggen in het zonnetje!

5 comments:

Anonymous said...

Wij hebben ook eens 4 van die kuikens gehad, een jaar of 3 geleden. Er was er ook eentje bij die veel harder groeide en best gemeen was. We hebben die het eerste weggegeven en later hoorden we dat het een kalkoenachtige geworden was. Misschien ook bij die van jullie. Verder een leuk verhaal.

Yvette

Wil V said...

Jammer van die ene dwarsligger maar de rest ziet er goed uit hoor en ze zijn behoorlijk gegroeid. Leuk.
Groetjes Wil

Gea said...

Het heeft toch wel wat, zo'n stelletje kippen om je heen.

Ik heb zelf 2 haantjes en 1 kippetje.
Ze zien er wel iets anders uit, maar ook zij kakelen de hele dag door. Vooral het kippetje, maar dat moet dan ook wel als je boven 2 haantjes uit wilt komen!

marl1 said...

Erwtenvoetbal voor kippen- gekker moet het niet worden!!! En al die kruidenliflafjes- dat wordt wat als je straks een krop sla in het hok gooit.....En je hebt je mooi een kalkoen door de neus laten boren en ik heb pas nog gelezen bij Baking hoe lang je daarvan kunt eten :-D
Ze zien er enig uit Lien, dat worden vast hele mooie hennetjes!!!

Baking Soda said...

Het blijft zooo schattig! Heel erg leuk, als ik het goed begrijp heb je het nog steeds over lekkere eieren toch? Ik bedoel, ik heb in mijn verdorven hoofd al visioenen van basilicumkip, kip met munt en tijm, soepkip met peterselie...
Foei foei. Bijna net zo fout als die collega die ooit in de trein van Amsterdam naar Haarlem bij het zien van de eerste lammetjes riep: oooooh.....lekker!