Tuesday, January 16, 2007

Weer een plaatkoek

(Recipe in English; please scroll down)

Ondertussen heb ik al diverse plaatkoeken gemaakt; polenta dolce, appel-havermoutkoek, kardamomkoek en marsepeinkoek. Ik wist van tevoren eigenlijk niet dat ik zo vaak plaatkoeken maakte. Maar ze zijn natuurlijk wel makkelijk, je hoeft niet moeilijk te doen met koekjes uitrollen, vormen of scheppen. Ik vond nog een zak met kleine papaya-abrikozen stukjes die hoognodig op moest en heb die gebruikt in dit recept uit het boek van Donna Hay, waar eigenlijk alleen stukjes abrikoos in gebruikt werden. Ik heb nog wat andere kleine dingen aangepast omdat het niet helemaal zo ging als het recept beschreef. Het zijn erg lekkere stukjes koek geworden, die razendsnel uit de trommel ontsnappen...vooral als mijn man in de buurt is of zou dat gewoon toeval zijn?

Abrikoos en papaya haverkoek (± 24 st)

(Onderlaag)
100 g havermout (snelkook)
125 g gesmolten boter
125 gr bloem
75 g suiker
snufje zout

(bovenlaag)
2 eieren
200 g bruine basterdsuiker
45 g bloem
1 tl bakpoeder
200 g gedroogde abrikoos en papaya stukjes
90 g geraspte kokos

Onderlaag:
Verwarm de oven voor op 180ºC. Roer de gesmolten boter, havermout, bloem, suiker en zout door elkaar en verdeel het over de bodem van een met bakpapier bekleed bakvorm (± 20 x 30 cm). Druk het goed aan en bak dit ongeveer 20 minuten tot het goudbruin is.

Bovenlaag:
Klop de eieren en suiker met een mixer licht en luchtig en roer daar voorzichtig de andere ingrediënten van de bovenlaag door heen. Verdeel de bovenlaag over de gebakken onderlaag en bak in de oven ongeveer 25-30 minuten. Een satéstokje dat je erin steekt moet er droog uit komen. Laat afkoelen op een rooster afkoelen en snijd in stukken.

***************************************************************************************

I seem to have a weak spot for this sort of baking, I made more of these brownie and blondie style cakes. Baked in one piece and cut up in smaller pieces to enjoy. (those were not in english yet so I won't bother linking) Well I guess they're easy, no fuss with rolling out dough, cutting forms and so on. They are also without pretentions, they are rustic....and disappear very quickly out of the tin, this seems especially the case when my husband walks by...or is that mere coincidence????

Apricot-papaya and oatmeal cakes (24 pieces)

(Bottomlayer)
125 g butter, melted
75 g sugar
125 g all-pupose flour
100 g oatmeal
pinch of salt
(top-layer)
2 eggs
200 g dark brown sugar
45 g all-purpose flour
1 tsp baking powder
200 g small dried papaya and apricotpieces
90 g dried shredded coconut

Bottomlayer:
Preheat the oven to 360ºF. Line a bakingdish (20 X 30 cm / 8" x 11") wih bakingparchment. Mix the first five ingrediënts together and spread them out on the bottom of a bakingdish and bake until golden brown (about 20 min).

Toplayer:
Mix the eggs and sugar light and foamy for several minutes. Then carefully mix the other ingrediënts with it, keeping it as light as possible. Spoon this over the baked bottomlayer and return to the oven for about 25-30 minutes. Test with a caketester if it comes out dry. Take out of the bakingdish and let cool completely before slicing.

4 comments:

Anonymous said...

Those look really nice Lien. I agree - tray bakes are much easier than fiddling with cutting out shapes.

Anonymous said...

I love your blog which I just found this week! The shots are all so superbly taken, excellent photos. I can always see all the details (great!) which makes me want to lick my computer screen (not so good!). :)

Although I can't understand most of the entries, I will definitely visit your blog again and again, if only to enjoy all the scrumptious pics (fortunately for us foreign readers, photos are universally understood in all languages). Although your palate must be familiar with these yummy dishes on a daily basis in Netherlands, I along with other foreign readers I'm sure, don't get the chance to eat such treats regularly. I also enjoy your cooking/baking-in-progress pics.

Lien said...

Hi Ash, thanks for visiting and the advert for my blog!! So no I know it's called "tray-bakes". i didn't know the right word so I tried to describe it!
My english is a bit crummy sometimes, but I'n glad you understand!

Hi anonymous, thanks for your visit and compliments! It's not always easy to make a good picture, because sometimes you can't get good lighting (especially in wintertime) but I do my best. Please don't lick your screen...you'll think my recipes taste of...well screen..hahaha
I try to translate the recipes now, so maybe you can try one and taste it in stead of your screen!

Mari said...

Hi Lien, thank you for checking out my blog. Yours is fantastic and good on you for doing a bi-lingual blog. I'm afraid my written Dutch is just not good enough , but maybe one day it will be! I'll put a link to your blog on my site and will definitely keep in touch!

groetjes, Mari

P.S. I have a bit of a picky eater boyfriend, so I can definitely comisserate with you!