Sunday, January 14, 2007

Kalfsoesters

(recipe in English? please scroll down)

In de Italiaanse keuken wordt veel vaker kalfsvlees gebruikt dan hier in Nederland. Ik moet zeggen wij eten het ook niet vaak. Dit recept is bijna te simpel om op te schrijven, maar gelukkig kan simpel ook erg lekker zijn!!! Je kunt het met van alles combineren, wij hebben ze gegeten met bietjes en gekooktje aardappeltjes. Erg lekker.

Scallopine al limone
(kalfsoesters met citroen - 4 pers)

4 kalfsoesters
vers sap 1/2 citroen
bloem
peper en zout
boter/margarine en olijfolie om te bakken
± 50 ml warme bouillon of water

Sla zo nodig de kalfsoesters met een vleeshamer of onderkant van een klein stevig pannetje mooi plat. Doe dit tussen 2 laagjes huishoudfolie, anders heb je kans dat je het vlees stuk slaat.

Bebloem de kalfsoesters en klop de overtollige bloem er goed af, er moet heel weinig op zitten. Doe vlak voor het bakken peper en zout op het vlees. Verhit wat boter (of margarine) en olie in een koekenpan en bak de oesters aan beide kanten tot ze licht bruin beginnen te worden. Bak ze vooral niet te lang dan worden ze taai. Giet nu de warme* bouillon of water erbij en het citroensap. Schut de pan (of roer) en door de bloem van de oesters krijg je nu een soort sausje. Meteen serveren met een schijfje citroen.

*TIP: Als je bij vlees dat je aan het bakken bent ineens koude vloeistof toevoegd (bouillon, water), dan schrikt het vlees. Het trekt samen en wordt dan taai. Dit is vooral van belang bij vlees dat je meteen serveert, zoals bijv. biefstuk en deze kalfsoesters. Vlees zoals sucadelappen en dergelijke suddert daarna nog zo lang dat het wel weer 'ontspant'.

*******************************************************************************

In the Italian cuisine they eat much more veal than overhere in the Netherlands. And I must admit we don't eat it on a regular basis either. It's not always cheap so once in a while it can be a treat. This is a very simple recipe, almost too simple to mention, but hey, fortunately simple can be very good tasting too! You can eat this with all sorts of vegetables, (we had it with beetroot and boiled potatoes) so take your pick.

Scallopine al limone
(Vealscallops with lemon - 4 p)

4 vealscallops
fresh juice of half a lemon
a few Tsps of all-purpose flour
salt and pepper
butter or margarine and olive oil for baking
50 ml warm (chicken)stock or water

Flatten the scallops with a meathammer or with the bottom of a heavy saucepan, Do this with the meat between two pieces of clingfilm, so you won't beat the meat to pieces (and it saves in the washing up too).

Flour the pieces of meat, and shake of the excess. Put salt and pepper on just before baking them. Heat the butter (or margarine) with the olive oil in a frying-pan and bake the scallops until lightly brown. Don't overbake them or they'll become tough. Pour in the warm* stock (or water) and the lemonjuice and shake the pan (or stir). The flour on the meat will help to create a sauce.

Serve immediately with a slice of lemon and vegetables of your choice. Enjoy!

*TIP: if you use cold water or stock to pour in the pan with the meat, the meat will 'startle', the tissue will contract and it'll end up tough. This goes especially for meats that you'll eat right away (not stewmeat). So use warm fluids or take the meat out of the pan and return it after the fluids are warmed.

No comments: