Ook het maken van een zalmsalade rond oud en nieuw hoort er helemaal bij. Mijn moeder maakte het vroeger al in deze tijd zolang ik me kan herinneren en nu zet ik deze traditie maar voort. Mooi versierd met augurken en eieren is het altijd een blikvanger op het buffet. Je kunt hem naar eigen smaak maken; iets meer van het één, iets minder van het andere; het steekt allemaal niet zo nauw. Ik geef gewoon een soort basisrecept, zoals ik me het ongeveer van mijn moeder herinnerde, maar ook bij ons wordt hij niet elk jaar precies hetzelfde. Maar wel altijd heel lekker.
Zalmsalade
1 kg gekookte aardappelen
3 zeer fijn gehakte uitjes of sjalotjes
8-10 zeer fijn gehakte augurken (zoetzuur)
3 (kleine) blikjes zalm (liefst rode)
3 grote eetl. mayonaise
1-2 el fritessaus
1/2 tl paprikapoeder (zoet)
1/2 tl dille
1 el peterselie
zout en peper
2 gekookte eieren en 3 augurken voor decoratie
Doe de aardappelen door de aardappelpers of stamp ze tot er geen klontjes meer inzitten. dat gaat het makkelijkste als ze nog lauw zijn.
Hak de augurken heel fijn en doe ze in een zeef, laat uitlekken en druk er met een lepel op om er meer het vocht uit te halen. Dit voorkomt dat de salade veel te nat wordt. Haal alle velletjes en graatjes van de zalm uit blik en roer daarna alles door elkaar, samen met de andere ingrediënten. Voeg de mayonaise en fritessaus niet in één keer toe, maar kijk wanneer het je smeuïg genoeg is. Te vet is niet zo lekker. Proef en voeg naar smaak zout en/of peper toe.
Doe alles in een schaal, strijk glad en smeer de bovenkant in met een klein beetje mayonaise. Versier dan met stukjes augurk, plakjes gekookt ei, paprikapoeder, gedroogde dille, wat ketchup (voor de kleur) ....
Tip: Maak dit een dag van te voren, dan kunnen de smaken goed intrekken.
*************************************************************************
I don't know if I'll keep this up for long. But a New Year offers new opportunities, so I thought why not give it a go and make a post in english every once in a while. I should warn you; my english is not very high standard, but I like to think that I can express myself anyway :-)
This post tells about Salmonspread, that my mother used to make for the old/new year festivities. Another tradition, and there are lots of them and growing over the years, so it's a hectic time trying to have all the traditions fitting in every year round this time. But also very nice to remember them from your own childhood and seeying our own children enjoying them as well. And it tastes good too!!!
Salmonspread with potatoes
1 kg potatoes, boiled
3 small onions or shalots, very finely chopped
8-10 sweet 'n sour gurkins, very finely chopped
3 small tins salmon (preferably red)
4-5 large Tsp mayonaise
1/2 tsp sweet peper (capsicum)powder
1/2 tsp dried dilltops
1 Tsp dried parsley
salt/black pepper
2 boiled eggs and a few gurkins for decoration
Mash the potatoes and make sure it's lump-free. Chop the gurkins very finely and place them in a sieve to drain. You can speed this along by pushing it with a spoon. This prevents the salad from becoming much too wet and soggy.
Clean the salmon by removing all the skin and bones. Chop the onions very very finely and then mix all the ingredients together in a large bowl or pan. Don't put all the mayonaise in all at once, because you don't want to make it too greasy. So stir and test. Add salt and black pepper to taste.
Put it in a dish, smear some mayo over the top to make it smooth and decorate with the gurkins, eggs, sweet red pepperpowder and dill. Enjoy with some french bread.
Tip: Make this dish one day ahead, so all the flavours mix very well.
Let's hope there is at least someone that reads this stuff in English (and in Dutch too for that matter..haha), this blog has of course just been in dutch so far, so I'll probably give it a few times to see if there's any point in my efforts. A happy new year to all of you!
1 comment:
Jaa! Dat is 'm, precies zoals mijn moeder maakt(e) en ik nu dus ook al sinds jaaaaren. Leuk he? Inderdaad denk ik een overblijfsel van de jaren 70, inclusief de gevulde eieren die we er soms naast leggen...
Post a Comment