Friday, January 26, 2007

Kersenbroodjes

(Post in english? Please scroll down)
Ik ben zo iemand die altijd is voorbereid, dat geldt voor alle activiteiten eigenlijk. Komt er iets in me op, vind ik het heel fijn dat ik zo kan beginnen. Of dat nu voor bakken of koken is en dat gebeurt natuurlijk bijna elke dag (vandaar de volle kastjes) Of als de kinderen iets willen knutselen; roept u maar; ijsstokjes, pijperagers, eierdozen, wc-rolletjes, gekleurd papier of lege schoenendozen, noem maar op, ze kunnen meteen beginnen.

Maar ook als we ineens ergens heen gaan, heb ik allerlei lapmiddelen mee om bloedende kindertjes dicht te plakken, troostsnoepjes, paracetamol, los parkeergeld, drinken en wat te eten. Snel ruk ik al rennend naar de auto dan een zak met broodjes uit de vriezer, tegen de tijd dat de nood aan de man en kinderen komt zijn ze meestal wel ontdooid. Zo ook bij ons spontane tripje richting het IJsselmeer. Toen had ik net kersenbroodjes gebakken en meegegritst en dat was maar goed ook, want ons plan om daar vis te kopen viel totaal in het water. Alles dicht!

Het is natuurlijk geen kersentijd, maar gelukkig bestaan er
gedroogde kersen. Helaas is het heel moeilijk om die in Nederland te vinden en omdat je voor dit recept zure gedroogde kersen moet gebruiken, kan je ze heel goed vervangen voor gedroogde cranberries die wel overal te koop zijn. Ik heb zelf wel gedroogde kersen in het recept verwerkt. Ik heb hiervoor een recept van de site Ciao Italia bewerkt.

Panini di Ciliegie
(Broodjes met gedroogde kersen 15 st)


235 g lauwe melk
1 1/2 tl droge gist
55 g suiker
20 g boter of margarine
1 groot ei
± 400-500 g tarwebloem

vulling:

20 g gesmolten boter of margarine
75 g suiker
1 tl kaneelpoeder
100 g gedroogde kersen, in stukjes

Glazuur:
100 g poedersuiker
wat melk of water
Optioneel 1/4 tl amandelextract of kersensmaakstof

Los de gist in de warme melk op met een theelepel van de suiker. Laat het even staan.
Voeg dan de boter, ei en rest van de suiker toe en meng het. Voeg dan de bloem toe net zo lang tot het deeg goed kneedbaar is zonder plakkerig te zijn. Kneed het met de hand ongeveer 12 minuten en met de mixer een minuut of 6-8. Plaats dan het deeg in een ingevette kom, dek af met plastic en laat ongeveer 1 uur rijzen.

Kneed het deeg na de 1e rijs even kort door en rol het uit tot een rechthoek. Is het erg elastisch laat het dan tussendoor even afgedekt met plastic rusten. Smeer de gesmolten boter over het deeg en strooi de suiker en kaneel erover en verdeel de stukjes kers (of cranberries) er gelijk matig over. Rol dan het deeg vanaf de lange kant op. Snijd de rol dan in 15 gelijk dikke stukken en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Dek af met plastic en laat nog 30 minuten narijzen.
Verwarm de oven voor op 200ºC. Bak ze ongeveer 30 minuten tot zo goudbruin zijn. Laat de broodjes op een rek helemaal afkoelen.
Maak met de poedersuiker en water of melk (en eventueel een smaakstof) een niet te stijf glazuur en druppel dat over de broodjes heen.

Eet smakelijk!

***************************************************

Well you saw my cupboards so you'll probably guess that I'm prepared. For cooking and baking that's for sure and that is a daily event so no problem there. But also on other fronts I'm ready for action. Kids who want to built something out of shoeboxen, empty toiletpaperrolls, coloured candypapers, eggboxes...you name it. They can get to work right away.

But also when we suddenly go out on a trip, I'm there with aspirin, bandaids for bleeding children, water, toiletpaper and of course drinks and something to eat. I quickly take a bag of some kind of rolls out of our freezer before departure and by the time somebody suddenly turns green of hunger...they're defrosted. It went that way on our recent trip to Hindeloopen, which was planned in a second. We went there and thought to buy some warm fish (and chips?) overthere, but the little town was deserted and all fish-shops closed. And after a long, cold and very windy walk you like something in your stomache. So there was mum with her defrosted bag of Cherry-rolls. Hip Hip... Dries tart cherries are very hard to get in Holland, so you can use cranberries instead. But if you do can get the real thing, please do so!

Panini di Ciliegie
(15 dried cherry-rolls )

1 cup skimmed milk,warm 110ºF
1 1/2 tsp dry active yeast
1/4 cup sugar
1 Tsp butter or margarine, room temperature
1 large egg
± 3 - 3 3/4 cup white all-purpose flour

Filling:
1 Tsp butter or margarine, melted
3/8 cup granulated sugar
1 tsp ground cinnamon
1/2 cup tart dried red cherries, diced


Glaze:
3/4 cup icing sugar
a few Tsp milk or water
(Optional a few drops of almond extract or cherry flavour)

Sprinkle the yeast over the milk , add a tsp of sugar and stir to dissolve. let the mixture stand for 10 minutes.
Whisk the butter, egg and remaining sugar together, add the flour gradually, until a ball of dough is obtained that is not sticky. Turn the dough out on a floured surface and knead until smooth, about 12 minutes by hand and by mixer 6-8 minutes. Place in a lightly greased bowl, cover with plastic wrap and let rise until doubled in bulk, about 1 hour.
Preheat the oven to 375ºF. Mix the sugar and cinnamon.

Take the dough and knead it for a short while. Roll out the dough on a floured surface in to a large rectangle. Brush the dough with the melted butter and sprinkle on the sugar and cinnamonmixture and then the dices dried cherries. Roll the dough up from the widest side into a tight jellyroll. Cut the roll into 15 slices and place them on 1 or 2 baking sheets. Let rise, covered for 30 minutes.

Bake for 30 minutes or until golden brown. Let the rolls cool on a cookie rack.

Mix the icing sugar with the milk and optional extract or flavour and drizzle a littel of the glaze over the tops of the rolls.

Enjoy!!

11 comments:

Levine said...

Nou ja.....das toevallig. Heb gisteravond alvast een stukje voor mijn blog gemaakt met .....broodjes met gedroogde kersen erin!!!! Van de week dus ook gebakken. Wel hele andere dan jij hebt gemaakt, maar toch :-).
Ik wacht nog wel ff met plaatsen, hahaha.
Ik heb nog de helft van het bakje dried cherries over, misschien ga ik deze ook nog wel maken. Zien er erg lekker uit.

Levine said...

O nee, ik ben in de war......hahaha, sorry. Ik heb broodjes gebakken met gedroogde bosbessen! erin en een cake met gedroogde kersen.
Waar haal jij trouwens die gedroogde kersen vandaan?

Anonymous said...

Vandaag ga ik ze maken, Lien.
Maak ik zeker een goede beurt mee :-)

Lien said...

Ja Arden de gedroogde kersen had ik nog van mijn bestelling bij King Arthur uit Amerika. Ik ben er héél zuinig op! Zit soms wel eens zelf te denken aan zo´n droogapparaat (Dörautomatt), dan kan je in het seizoen alles goed rijp drogen....staat op mijn wish-list, dus misschien kan ik dan na het volgend kersenseizoen gedroogde kersen leveren, wie weet.

Anonymous said...

Ik vond net bij AH een zakje met gedroogd rood fruit (kersen, cranberries en blauwe bessen), dus ik ga morgen lekker aan de slag!

Lien said...

Ja die zijn heel geschikt. Wel grappig want ik heb datzelfde zakje (tenminste wat er nog in zat) vandaag gebruikt om de kersen/cranberry cake van de blog van Arden te maken! Ook erg lekker!

Anonymous said...

De cake van Arden had ik ook ontdekt, die bewaren we voor de volgende keer!

Anonymous said...

Hallo Lien, Ik heb ze nu 2x gebakken, maar krijg echt niet zulke mooie luchtige broodjes, het worden meer koekjes, ze rijzen niet. Heb al ander gist geprobeerd, helpt allemaal niets.... Jammer, want ze lijken met nog steeds erug lekker!

Lien said...

Hoi Silvia, wat vervelend dat het niet wil lukken..en ze zijn juist zo lekker. O.a. mijn zus heeft ze gemaakt en die waren wel prima gelukt. (ik wilde ooit koekjes bakken dat werden net broodjes en jij doet het andersom) Moeilijk te zeggen hoe dat kan. Zou het aan de bloem kunnen liggen, misschien zit er niet genoeg gluten in? Verder is het een vrij normaal deeg eigenlijk waaar geen vreemde dingen in zitten. Ik weet niet of je een ander idee hebt waar het aan kan liggen. Het kan wel zijn dat ze lager blijven, meer zoals een koffiebroodje zeg maar, dan zijn ze minder strak opgerold en rijzen ze niet de lucht in, maar het 'brood'-deel moet natuurlijk wel luchtig zijn en geen harde koek. Maar ik kan me ook voorstellen dat je geen zin hebt om het nog eens te proberen als het al 2x mislukt is. Heel spijtig. Mail me (adres aan de rechterkant van blog) anders even dat wisselt wat makkelijker uit, misschien dat we er wat op kunnen vinden. Groetjes

Anonymous said...

hoi een beetje laat maar toch: gedroogde zure kersen kun je kopen bij www.marmelot.com

Anonymous said...

Hoi
Je kersenbroodjes zien er idd erg lekker uit, misschien een tip...in plaats van eht brooddeeg te maken kun je ook zo'n blikje croissantdeeg gebruiken( wel de naadjes dichtdrukken) ik gebruik dit deeg voor mijn koffiebroodjes.

groetjes
celine