Friday, December 8, 2006

Lelijk maar lekker

Dat is de vertaling van "Brutti ma buoni" de naam van een traditioneel en heel bekend koekje in Italië. Het zijn koekjes met als basis amandelen, eiwit en suiker. Er zijn eenvoudige en omslachtige manieren, maar het eindigt altijd in een klodder op de bakplaat, die er niet zo netjes uitziet, maar verschrikkelijk lekker smaakt. Tot voor kort kende ik alleen deze versie. Maar in het boek van Carol Field "The Italian baker" noemt zij deze "Brutti ma Buoni alla Milanese" en heeft zij ook nog een andere versie. Ik kende ze niet, heb ze daar niet gezien...maar dat zegt natuurlijk niet veel, want er is nog veel te ontdekken. Ze worden totaal anders gemaakt dan de naamgenoot uit Milaan. En ik kan er niets aan doen ze heten nu eenmaal zo, maar ik vind ze zelf 'beeldschoon en overheerlijk', maar die titel is wel wat lang.
Het recept heb ik wat aangepast. En in deze tijd van amandelspijs en lekkere hapjes, leek me dit wel een goed idee.
Brutti ma buoni (alla Toscana)
(ongeveer 40 eenhaps-koekjes)

600 g amandelspijs
2-3 eiwitten
50 g gehakte gekonfijte citroenschil
50 gr gehakte gekonfijte sinaasappelschil
50 g amandelschaafsel
poedersuiker

Verwarm de oven voor op 150 ºC.

Meng de amandelspijs met 2 eiwitten met een mixer. Voeg de gehakte citrusschil en amandelschaafsel toe. De massa is plakkerig maar stevig. Als het te stijf is kan je eventueel nog eiwit toevoegen.
Zet een klein kommetje klaar met koud water. Hierin kan je je vingers dopen om het deeg te vormen. Schep eerst volle theelepels van het deeg op een bakblik dat bekleed is met bakpapier.
Doop daarna je vingers in het water en vorm een soort driehoekige piramide van het koekjes. Het hoeft dus niet precies aangezien deze toch "Brutti" (=lelijken) genoemd worden.
Bak ze nu in de voorverwarmde oven ongeveer 30-35 minuten, tot ze heel licht goudbruin zijn. Bestuif ze met poedersuiker en laat ze afkoelen op een rooster. Echt een tractatie!!

4 comments:

Baking Soda said...

Hé, nou doet ie het weer, gelukkig maar! Wilde alleen even zeggen dat ze er erg smakelijk uitzien, enne ik vind ze lang niet lelijk hoor.

Arden said...

Mijn dochter nam voor ze naar Australie vertrok een zakje met deze lekkere dingen voor me me met het verzoek of ik ze ook kon maken, want ze waren zoooooo lekker. Ik heb toen de twee recept gevonden in het boek van Carol, maar deze bewaar ik ook in mijn map "to bake" voor als ze weer terug is. Alleen waar haal ik geconfijte citroenschil vandaan? Zelf maken, dat kan ook natuurlijk.

Annemarie said...

Beste Lien
Wat een goddelijk recept! heb ze gisteren gemaakt en ze zijn goed gelukt. Alleen... wat behoor je officieel met het amandelschaafsel te doen? Ik ben maar zo vrij geweest om de 'blobjes' er min of meer in te rollen, waardoor de brutti dus bedekt waren met een laagje (door de oven krokant geworden) geschaafde amandelen. Bijzonder lekker - ik kan een foto van de koekjes mailen voor wie dat wil, ze zijn nu zonodig nóg meer 'brutti'!!

Lien said...

Hoi Annemarie... ja ze zijn erg lekker, kan ook niet anders met al dat amandelspijs!
Een hele goede vraag van die geschaafde amandelen.... ik heb het recept op gezocht en het staat er helemaal niet bij! het is al lang geleden dat ik ze gemaakt heb, maar volgens mij heb ik ze er gewoon doorgedaan, dat geeft dan iets meer 'bite' in het koekje. (ik al dat ook in het recept veranderen) Hoewel ik jouw oplossing ook een erg goede vind en het maakt ze misschien wel mooier!