Tuesday, December 12, 2006

Polenta

Polenta is een maisproduct, namelijk grof of minder grof gemalen mais . Vooral in Noord-Italië wordt polenta gegeten als stevige maagvuller. De polenta wordt gekookt en moet lang geroerd worden. Ze zeggen dat je maar één kant op mag roeren, maar ach er zijn wel meer wilde verhalen in de wereld. De dikke polentabrij wordt verrijkt met parmezaanse kaas en boter en is zo echte winterkost. Maar je kunt ook de afgekoelde en opgesteven brij in stukjes snijden en dan bakken of grillen, da´s ook niet slecht.
Maar je kunt polenta ook voor andere dingen gebruiken, toevoeging in brood of er wat zoets mee bakken. Het volgende recept heet wel Polenta dolce, maar het is niet gemaakt met gries, maar met fijn maismeel. Er zit helemaal geen ander meel in, dus voor mensen met glutenallergie een goed idee...en alle anderen ook natuurlijk!.

Polenta Dolce
(zoete polenta-koek)
500 g fijn maismeel
100 g gedroogde vijgen
100 g rozijnen
2 tl vanillesuiker
1 appel
120 g boter
90 g suiker
sap van een halve citroen
sap van 1 sinaasappel
3 el olijfolie
100-150 ml melk
2 tl bakpoeder
snufje zout
1 el poedersuiker (garnering)

Vet een ovenschaal (± 20 x 25 cm) in met boter en bestuif met maismeel. Verwarm de oven voor op 180ºC.
Doe de rozijnen in een bakje lauw water en laat ze een weken. Snijd de vijgen in stukjes en schil de appel en snijd hem in dunne plakjes. Laat de boter in een pannetje langzaam smelten.
Neem een flinke mengkom en doe daar de volgende ingrediënten in: maismeel, vanillesuiker, bakpoeder, stukjes vijgen, appelschijfjes, suiker, sap van citroen en sinaasappel. Giet de rozijnen af en dep ze droog en doe ze ook in de mengkom. Goed mengen.
Meng de olijfolie en gesmolten boter erdoor en tot slot genoeg melk om er een smeuïge brij van te maken en het goed met elkaar vermengd is.
Schep het beslag in de ovenschaal, strijk de bovenkant glad en zet het in de voorverwarmde oven. Bak het ± 40-50 minuten op 180ºC.
Laat het op een rooster afkoelen en bestuif het met poedersuiker. Lekker bij koffie of thee, maar ook eens wat anders als nagerecht.
Buon appetito!

*TIP - omdat deze koek geen eieren en weinig boter bevat, heeft het de neiging snel droog te worden. Eet het liefst dezelfde dag je vingers erbij op (of maak gewoon de helft van het recept). En heb je geen moeite met wat extra caloriën serveer het dan met wat mascarpone met vanillesuiker erdoor. Of maak een citrusstroop (100 gr suiker, 100 gr water en een stuk citroen- en/of sinaasappelschil samen laten inkoken) prik de hele bovenkant diep in met een satéstokje en laat de stroop er lekker intrekken.

1 comment:

Levine said...

Lien, ziet er weer lekker uit zeg. Gaat in mijn map "to bake".