Wednesday, December 6, 2006

Cranberries

Het is echt de tijd van het jaar voor verse cranberries of veenbessen, zoals ze in het Nederlands heten. Ik gebruik ze anders gedroogd (en vaak gezoet) in allerlei baksel en bijvoorbeeld door de havermout. En als ik ze zo zie vind ik ze eigenlijk weinig aantrekkelijk. Maar ja met mijn aanleg voor impulsaankopen had ik toch een zak gekocht bij de groenteboer in de aanbieding. Nu eens kijken wat ik ermee kan. Internet biedt keus genoeg en ik heb een recept van Joy of baking.com gebruikt (wel wat aangepast) om wat van de bessen te verwerken. Het is geen brood, zoals de naam zou doen vermoeden en ook geen cake (niet zoveel eieren en boter) en wij zouden het in Nederland eerder een koek noemen denk ik. Het smaakt fris en door een laag vetgehalte ook nog goed voor je.

Cranberry bread
(veenbessenkoek)
460 g gezeefde bloem
200 g kristalsuiker
1 zakje (15 g) bakpoeder
1/2 tl zout
rasp van een sinaasappel
1 ei
60 gr boter, gesmolten en afgekoeld
1 tl vanille-extract
360 g melk
150 g verse cranberries, grof gehakt
70 g gekonfijte sinaasappelschil, gehakt
60 g geroosterde amandelen, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 180 ºC. Vet een cake of broodblik in.
Meng de bloem, suiker, bakpoeder, zout en sinaasappelschil in een kom door elkaar. In een ander kom meng je de gesmolten boter, ei, melk en vanille-extract. Giet het natte mengsel bij de bloem en roer door elkaar, voeg de noten en vruchten erbij en meng het nogmaals. Je hoeft niet echt te kloppen zoals bij cake, alleen mengen.
Giet het beslag in de voorbereide vorm en zet in het midden van de oven. Bak het nu 60-70 minuten, het is gaar als een saté-stokje er droog uitkomt. Haal de koek voorzichtig uit de vorm en laat op een rooster afkoelen.
In het recept staat dat je hem daarna in alufolie kunt wikkelen en een paar dagen zou moeten bewaren voor je hem serveert....makkelijk als je vooruit moet plannen dus!
Maar ik weet niet of dat hier lukt, omdat een paar dagen te verstoppen :D !

2 comments:

Levine said...

Hee....we zijn met hetzelfde ingredient bezig :-). Ik heb gisteren ook verse cranberries gekocht en daar al een paar recepten bij gezocht. Heb al een paar postings voor mijn blog in voorbereiding (eerst nog bakken natuurlijk). Gisteravond met mijn laatste restje gedroogde cranberries een heerlijk sinaasappel cranberry brood gebakken. Echt lekker, recept komt er uiteraard aan op mijn blog.

Karen Baking Soda said...

Ah, heerlijk! Kom maar op met die recepten.. ik vind cranberries echt erg lekker. Ben inmiddels begonnen aan mijn lingon sylt (jam) en die is zoooo lekker! Dat zijn kleinere bessen maar ongeveer vergelijkbaar.