Tuesday, November 7, 2006

Riso

Rijst dus, maar dan geen gewone, maar risottorijst. Daar gebruik je natuurlijk Italiaanse voor. De rijstvelden van Italië liggen in Noord-Italië in de Po-vlakte. Daar zit een laag in de grond die het water niet doorlaat en zo de juiste omstandigheden creeërt om rijst te kunnen verbouwen.
Er zijn een aantal soorten risottorijst, bijvoorbeeld Arborio, Carnaroli en Vialone Nano. De Italianen hebben natuurlijk, zoals bij al hun eten, hun eigen voorkeur, maar vooral de Carnaroli en Vialone Nano-rijst blijven mooi stevig tijdens het lange koken en zijn iets geschikter dan Arborio, hoewel die laatste eigenlijk bij ons het bekendste is.
Je kunt van alles bij risotto doen, maar volgens kenners is het belangrijkste ingrediënt de bouillon. Dus als het even kan zelfgemaakte bouillon....maar anders mag je smokkelen -net als ik- en bouillonblokjes (1,5 is genoeg voor onderstaande hoeveelheid) gebruiken.

Risotto Milanese

300 g risottorijst
50 g boter
1/2 medium ui, fijngehakt
1-1,5 lit. bouillon (kip of rund)
100 ml droge witte wijn
zakje gemalen saffraan (of draadjes)

70 g (vers) gemalen Parmigiano Reggiano


Doe de helft van de boter in een pan en laat het smelten, fruit daarin de fijngesneden ui (of sjalot) tot die lichtbruin is. Voeg dan de risottorijst toe en roer tot alle korrels glimmen en een beetje doorzichtig lijken. Giet dan de wijn erbij en roer tot die verdampt is. Daarna doe je in porties de hete bouillon erbij en roer je steeds weer tot alles opgenomen is voor je de volgende soeplepel bouillon erbij gaat. Dit doe je net zo lang...je moet er dus even bijblijven... tot de rijst bijna gaar is. Dan doe je het saffraanpoeder of -draadjes, die je even in wat hete bouillon hebt geweekt erbij en kook je tot de rijst gaar is.Het moet smeuïg blijven, dus aan het eind niet te droog koken Tot slot roer je de resterende boter erdoor en de parmezaanse kaas. De risotto ziet er dan prachtig geel, rijk en sappig uit.

Heet serveren. Het is zo al heerlijk zonder iets erbij, maar ook erg lekker met een stukje stoofvlees of gewoon alleen wat rauwkost. Buon appetito!

3 comments:

Anonymous said...

Hmm, heerlijk je bracht mij op een idee: Gisteren lekker risotto(riso van Scotti)gegeten in de brieschotel.

Anonymous said...

Het ziet er heerlijk uit. Ik wil risotto al lange tijd maken maar ben er nooit aan begonnen omdat ik bang ben dat het heel erg zou tegenvallen als ik "zomaar" even risottorijst haal in de supermarkt. Kan dat heel veel verschil uitmaken? Waar haal jij je risottorijst? Welke kan ik het beste kopen? Groeten, Ellie

Lien said...

Hoi Ellie, sorry dat ik nu pas reageer, maar ik ben een paar weken met vakantie geweest en gisteren teruggekomen.
Ik heb natuurlijk een aantal pakken risottorijst meegenomen uit Italië, daar hebben ze alle soorten (Vialone Nano, Arborio, Carnaroli). In NL is dat natuurlijk niet voorhanden en is het vooral Arborio-rijst, die is prima. Maar je kunt gerust een pak risottorijst bij je supermarkt kopen hoor van welk merk en welke soort dan ook. Goed roeren (dan komt het zetmeel vrij) en een goede bouillon gebruiken, want daar komt de smaak natuurlijk vandaan! Veel succes