Wednesday, November 8, 2006

Koekjes met jam

Ik zag bij de Lidl van die leuke uitsteekvormpjes voor koekjes en ja hoor, weer een impulsaankoop later, moest ik er natuurlijk ook koekjes mee gaan maken. Nou zijn ze geknipt voor het maken van jamkoekjes, je weet wel 2 op elkaar, in de bovenste een gat waar de jam doorheen komt. Dus op internet maar eens op jacht naar een leuk recept.
Nou zijn er heel wat soorten koekjes met jam, maar het onderstaande recept zijn de beroemde Linzer koekjes. Het is ontstaan toen er deeg overbleef bij het maken van de Linzer Torte..en ja wat doe je dan? Juist je maakt er koekjes van! Dit recept vond ik op Joy of baking, heb de bloemhoeveelheid iets aangepast omdat het deeg iets te slap was, maar verder prima gelukt.

Linzer koekjes

110 g hazelnoten (geroosterd en gemalen)
300 g bloem
1/2 tl kaneel
1/4 tl zout
225 g boter (kamertemperatuur)
135 g kristalsuiker
1 tl vanille-extract
2 eidooiers (large)
rasp van 1 citroen
poedersuiker
1/4 pot frambozenjam zonder pitjes(of een andere naar smaak)

Rooster de hazelnoten, laat ze afkoelen en maal ze fijn samen met 50 g suiker. Roer de boter zacht en smeuïg met de mixer met de rest van de suiker. Mix de eidooiers, vanille, citroenrasp en gemalen noten erdoor. Maak van het deeg 1 of 2 platte stukken, wikkel ze in huishoudfolie en leg ze minstens 1 uur (tot een paar dagen) in de koelkast om op te stijven.

Rol het deeg uit op een licht bebloemd aanrecht ongeveer 6 mm dik. Steek nu de koekjes uit en leg ze op de bakplaat. Let erop dat je evenveel dichte (onderkanten) als open (bovenkanten) maakt. Bak de koekjes in een op 180 ºC voorverwarmde oven ongeveer 15 minuten tot ze licht bruin worden. Laat ze afkoelen op een rooster.

De koekjes zijn zo ook heerlijk, maar voor de echte Linzer koekjes besmeer je de onderkant van een dicht koekje met een klein beetje jam en de bovenkant bestuif je met poedersuiker. Daarna plak je beide helften heel voorzichtig op elkaar. Zorg ervoor dat je de poedersuikerlaag niet aanraakt. Ze zijn bovendien erg bros dus niet hard drukken.

De koekjes kunnen zonder jam een meerdere dagen in een koektrommel bewaard worden. De koekjes met jam zijn het beste dezelfde dag, omdat ze anders zacht worden.

1 comment:

Karen Baking Soda said...

Die zijn leuk geworden (heb ik uitsteekvormpjes gemist by Lidl? Chips!)
Heb jij ook altijd dat je de hoeveelheid bloem moet aanpassen bij Amerikaanse recepten? Volgens mij komt dat omdat hun bloem van hardere tarwe is gemaakt, kan gewoon meer vocht aan heb ik het idee.